2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Par nelikumīgu psihotropo vielu apriti Jēkabpilī soda četru cilvēku grupējumu (FOTO)

Valsts policija (VP) pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par psihotropās vielas, kura iedarbība līdzinās amfetamīna grupas stimulatoriem – pirolidīnvalerofenona – nelikumīgu apriti Jēkabpilī. Izmeklēšanas laikā aizturēta četru cilvēku noziedzīga grupa, kura realizācijas nolūkā glabāja un pārvadāja šo psihotropo vielu lielā apmērā, informē VP ZRP vecākā speciāliste Dace Kalniņa.

Tāpat izmeklēšana konstatējusi noziedzīgi iegūtas naudas līdzekļu legalizēšanas pazīmes, savukārt pie noziedzīgās grupas līdera atrasta apritē aizliegta speciāla tehniska ierīce tiesībaizsardzības iestāžu operatīvās darbības traucēšanai.

Visiem aizturētajiem tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums –, un šī gada septembrī izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

VP pērn novembrī sāka izmeklēšanu par psihotropo vielu nelikumīgu apriti Jēkabpilī. Veicot izmeklēšanu, likumsargi noskaidroja, ka četri cilvēki, izveidojot organizētu noziedzīgu grupu, realizācijas nolūkā glabāja un pārvadāja ap 251 gramiem pirolidīnvalerofenonu saturošu vielu, kas uzskatāms par liela apmēra psihotropo vielu. Grupā bija noteikts lomu sadalījums nelegālā rūpala darbības nodrošināšanai, tostarp noziedznieki veica pretpasākumus, lai neļautu tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem konstatēt grupas noziedzīgo darbību, nolūkā izvairīties no iespējamās aizturēšanas.

Neskatoties uz pretdarbības centieniem, 6. novembrī visi grupas dalībnieki – 1966., 1975. un divi 1969. gadā dzimušie vīrieši tika aizturēti un viņiem arī uzreiz pēc aizturēšanas tika piespriests drošības līdzeklis – apcietinājums. Divi no aizturētajiem joprojām atrodas apcietinājumā. Daļa grupas dalībnieku jau iepriekš saukti pie kriminālatbildības par dažādu likumpārkāpumu izdarīšanu, tai skaitā divi grupas dalībnieki tieši saistībā ar narkotisko/psihotropo vielu nelikumīgu apriti.

Policisti noskaidroja, ka šīs grupas līderis noziedzīgi gūtos ienākumus legalizēja lielā apmērā, reģistrējot gan kustamo, gan nekustamo īpašumu aptuveni 450 000 eiro vērtībā. Kā arī, viņa dzīves vietā atrasta apritē aizliegta speciāla ierīce tiesībaizsardzības iestāžu operatīvās darbības traucēšanai, kas speciāli izstrādāta vai pielāgota apzinātai un selektīvai mobilo sakaru traucēšanai, nomākšanai, kavēšanai, bojāšanai vai novirzīšanai.

Šī gada septembrī policija izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un nodeva Organizētas noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret četrām aizdomās turētajām personām.

Kriminālprocess tika ierosināts pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas, 195. panta trešās daļas un 237.1 panta otrās daļas, proti, par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā organizētā grupā un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kā arī par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Krimināllikuma 253.1 panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt 195. panta trešā daļa paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt 237.1 pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Komentāri (0-2/2)

  • ES
    21.09.2022 12:38
    īstenībā:
    Būsim precīzi - līdz sodam vēl kāds laiks paies. Pagaidām lieta nodota prokuratūrai. Sodu piemēros tiesa,kad izskatīs lietu.
    Jēkabpilī, kā jau krievijas guberņā, pa priekšu soda, pēc tam tikai izskata.
  • īstenībā
    21.09.2022 11:54
    Būsim precīzi - līdz sodam vēl kāds laiks paies. Pagaidām lieta nodota prokuratūrai. Sodu piemēros tiesa,kad izskatīs lietu.

Atstājiet komentāru