2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Salas pagastā atklāj nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietu, pie tirgotāja atrod ieroci

Salas pagastā atklāj nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietu, pie tirgotāja atrod ieroci

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa amatpersonām, veicot kontrolpirkumu, lai identificētu personas, kuras veic nelegālu akcīzes preču tirdzniecību, Jēkabpils novada Salas pagastā vīrietis pārdeva cigarešu paciņas ar Baltkrievijas akcīzes markām un brūnas krāsas šķidrumu ar alkoholam raksturīgu smaku. Policijā par notikušo tika sākts kriminālprocess, kā arī tajā pašā dienā veiktas kratīšanas vīrieša dzīvesvietā, informē VP ZRP vecākā speciāliste Dace Kalniņa.

Kratīšanas laikā likumsargi izņēma dažāda tilpuma pudeles, kurās iekšā bija aptuveni 31,7 litri dažādas krāsas šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaku, kā arī 7 kannas, kurās atradās aptuveni 175 litri brāgai līdzīga šķidruma. Lai noteiktu precīzu alkohola daudzumu un sastāvu, ir nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. 

Tāpat vīrieša dzīvesvietā atradās divpadsmit 25 litru kannas, kas bija pilnas ar dīzeļdegvielu bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Kopā tika izņemti 300 litri dīzeļdegvielas. 

 Jāpiebilst, ka 1970. gadā dzimušajam vīrietim draud kriminālatbildība arī pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas par šaujamieroča glabāšanu bez attiecīgas atļaujas, jo viņa dzīvesvietā kratīšanas laikā tika izņemts „Valtro” pistolei līdzīgs priekšmets. Par minēto likumpārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Līdztekus cigarešu paciņām, kas tika pārdotas kontrolpirkuma laikā, likumsargi 52-gadīgā vīrieša mājvietā atrada un izņēma vēl 100 cigaretes „Premjer” bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Atbilstoši Krimināllikuma 221.6 pantam par tādu tabakas izstrādājumu, kuri nav marķēti ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām, izņemot normatīvajos aktos paredzētos gadījumus, vai tādu bezdūmu tabakas izstrādājumu, kuru laišana tirgū ir aizliegta, realizāciju nelielā apmērā, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Atstājiet komentāru