2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Par krāpšanu lielā apmērā rosina sākt kriminālvajāšanu pret diviem Jēkabpils domniekiem un divām fiziskām personām

Par krāpšanu lielā apmērā rosina sākt kriminālvajāšanu pret diviem Jēkabpils domniekiem un divām fiziskām personām

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret divām Jēkabpils pilsētas pašvaldības amatpersonām un divām fiziskām personām par iespējamu liela apmēra krāpšanu organizētā grupā, liecina informācija KNAB mājaslapā. Tāpat KNAB rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu no amatpersonām arī par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un prettiesisku svešas mantas piesavināšanos, liecina KNAB mājaslapā publiskotā informācija.

Latvijas televīzija noskaidrojusi, kā ziņo lsm.lv, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par firmas "Energoterms" uzvarētajiem iepirkumiem lūdz apsūdzēt bijušo Jēkabpils mēru Aivaru Krapu ("Latvijas attīstībai"), bijušo SIA “Jēkabpils pakalpojumi” vadītāju Guntaru Leitānu, bijušo domnieku Nikolaju Anuškeviču un viņa biznesa partneri Andreju Nadjkinu, noskaidroja Latvijas Televīzija.

Kā ziņots, KNAB kriminālprocesā par Jēkabpils pilsētas pašvaldības iepirkumiem aizdomās turētajam pašvaldības vadītājam Aivaram Krapam (LA) liedzis ieņemt mēra amatu. Radio1.lv jau vēstīja, ka 21.janvārī KNAB iepriekš uzsākta kriminālprocesā, kas sākts uz aizdomu pamata par iespējamu krāpšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Jēkabpils domē, veica tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības.

Kā pirmdien, 20. decembrī, ziņo birojs, krimināllietā iegūtie pierādījumi liecina, ka divas Jēkabpils pilsētas pašvaldības amatpersonas organizētā grupā ar divām fiziskām personām, iespējams, vienojās par Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā. Fiziskās personas, kuru pārstāvētajam uzņēmumam noslēgts pakalpojumu līgums ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību, rēķinos, iespējams, norādīja nepatiesu informāciju par piegādāto materiālu un veikto darbu apjomu, tādējādi saņemot samaksu no kapitālsabiedrības par faktiski neveiktiem darbiem.

Izmeklētais noziedzīgais nodarījums, par ko paredzēta atbildība Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un 21. panta pirmajā un otrajā daļā, īstenots 2020. gadā laika posmā no aprīļa līdz decembrim. Tā rezultātā pašvaldībai radīts ne mazāk kā 124 676,86 eiro mantiskais zaudējums.

Papildus KNAB rosināja uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu no iepriekšminētajām amatpersonām arī par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un svešas mantas piesavināšanos, par ko paredzēta atbildība Krimināllikuma 318. panta trešajā daļā un 179. panta pirmajā daļā. KNAB iegūtie pierādījumi liecina, ka amatpersona citā noziedzīga nodarījuma epizodē mantkārīgu motīvu vadīts, iespējams, piesavinājās 3 500 eiro, kas ir daļa no kapitālsabiedrībai pienākošās atlīdzības par privātpersonas īpašumā īstenotiem labiekārtošanas darbiem. Saskaņā ar KNAB rīcībā esošo informāciju konkrētā persona vairs neieņem valsts amatpersonas amatu.

KNAB, nosūtot 2020. gada 21. septembrī uzsāktās krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļai, noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas virzību.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada domes deputātu Aivaru Krapu (LA) un lūdza komentēt ziņu, ka KNAB lietu nodevis izskatīšanā prokuratūrai un par izvirzītajām apsūdzībām.

“Es nezinu, kas ir lietā, ko KNAB nodevis prokuratūrai, tāpēc nevaru neko plašāk komentēt. No sava advokāta zinu, ja KNAB lietu nodod prokuratūrai, tad aptuveni 90% lietas nonāk tiesā, kur tad tiek lemts vai persona ir vai nav vainīga. Tāpat arī zināms, ka prognozējoši šādas lietas tiesā izskata četrus piecus gadus, process ir ilgs.  Laika posmā no 21.janvāra, kad tika izvirzīta sākotnējā KNAB apsūdzība, uz KNAB uz sarunu esmu aicināts divas reizes. Tas ir viss, ko es varu pateikt,” komentē Aivars Kraps.

Viņš piebilst, ka lietas virzīšana tālāk pagaidām neko nemaina viņa statusā, viņš joprojām turpina pildīt Jēkabpils novada domes deputāta pienākumus, jo tie viņam uzticēti no vēlētājiem.

Jēkabpils domes opozīcijas deputāts Leonīds Salcevičs (JRP), komentējot šo ziņu sacīja, ka tikai tiesa var lemt kurš ir un kurš nav vainīgs. Taču kopumā šādas negatīvas ziņas, kas izskan publiski, Jēkabpils vārdam godu nedarot.

Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP), komentējot izskanējušo ziņu norāda, ka, acīmredzot, KNAB ir lietu novedis līdz loģiskam iznākumam un tā nodota tālāk nākamajam solim – prokuratūrai izlemšanai – nodot lietu tiesai vai atteikt. Taču, ja lieta ir nonākusi prokuratūrā, tad, acīmredzot, KNAB rīcībā ir informācija uz kuras pamata lieta tiek virzīta tālāk. 

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri (0-2/2)

  • Onkulis Alberts
    20.12.2021 21:53
    Vaivodam nevajag Krapa. Kraps uz šī politikāņa fona lāga puika vien ir.arī . Ir nojauta, ka drīz saule būs rūtaina arī vaivodam un vēl dažiem, kas sēd tajā dzetenajā mājā. Tā žuļņicīt un izbolītām acīm slavēt pašam sevi, cik ta var.
  • Vilis
    20.12.2021 20:18
    Krapam jābrauc uz Līvāniem mācīties no Vaivoda, kā vajag shēmot. Vaivods varētu apmācīt savu partijas kolēģi.

Atstājiet komentāru