2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Aknīstē no avarējuša smagā auto izglābj cilvēku, Pļaviņās dzēsti divi ugunsgrēki

Aknīstē no avarējuša smagā auto izglābj cilvēku, Pļaviņās dzēsti divi ugunsgrēki

Pagājušajās trijās diennaktīs, laika posmā no šī gada 8.janvāra plkst. 6.30 līdz 11.janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 22 izsaukumus – četrus uz ugunsgrēku dzēšanu, 14 uz glābšanas darbiem un vēl četri izsaukumi bija maldinājums, portāla Radio1.lv redakciju informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Piektdien pēcpusdienā pēc ceļu satiksmes negadījuma Jelgavas novada Līvbērzes pagastā ugunsdzēsēji glābēji vienu automašīnu, kas atradās uz jumta, atgāza uz riteņiem. Abām negadījumā iesaistītajām automašīnām tika atvienotas akumulatora klemmes un pēc tam sakārtota ceļa braucamā daļa. Cilvēki no automašīnām bija izkļuvuši ārā paši saviem spēkiem. 

Sestdien no rīta Tukumā šķūnī dega riepas un atkritumi 4 m2 platībā. 

Sestdien pēcpusdienā E.Francmaņa ielā Dobelē divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī uz plīts bija izlijusi eļļa, kas radīja spēcīgu sadūmojumu. Ugunsdzēsēji glābēji izvēdināja telpas. 

Svētdien plkst. 08.13 Dobeles un Tukuma ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jaunpils novada Jaunpils pagastu, kur vienstāva ražošanas ēkā izvietotajā kūpinātavā dega griestu pārsegums 8 m2 platībā. Cilvēki no ēkas bija evakuējušies vēl pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās. Dzēšanas darbos piedalījās arī Jaunpils brīvprātīgo ugunsdzēsēju formējums. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst. 10.36.

Svētdien plkst. 16.56 Pļaviņu un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Daugavas ielu Pļaviņās, kur vienstāva pirts ēkā dega griesti un to pārsegums 5 m2 platībā. 

Svētdienas vakarā Aknīstes novada Aknīstes pagastā pēc ceļu satiksmes negadījuma, kura rezultātā smagā automašīna atradās uz sāniem daļēji grāvī, ugunsdzēsēji glābēji no automašīnas izglāba vienu cilvēku, kuru nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. 

Piektdien Kandavas novada Kandavas pagastā divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. Svētdien Kandavā Zīļu ielā divstāvu dzīvojamās mājas un Lielajā ielā vienstāva dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. Svētdien Raiņa ielā Pļaviņās divstāvu dzīvojamās ēkas dūmvadā dega sodrēji 3 m2 platībā. Izmantojot tehnisko sāli, ugunsgrēki tika nodzēsti.

Maldīgs ir iedzīvotāju priekšstats, ka sodrēju degšana attīra skursteni un nav bīstama. Laika gaitā dūmvados veidojas mikroplaisas. Degot sodrējiem, karstums un dzirksteles pa šīm plaisām nokļūst dūmvada ārpusē un aizdedzina bēniņos esošās sadzīves mantas un ēkas jumta konstrukcijas, radot plašus un postošus zaudējumus. Lai novērstu ugunsnelaimi, VUGD aicina iedzīvotājus pirms apkures sezonas sākuma veikt dūmvadu tīrīšanu!

Aizvadītajās trīs diennaktīs visā Latvijā VUGD saņēma 137 izsaukumus – 36 uz ugunsgrēku dzēšanu, no tiem viena meža ugunsgrēka dzēšanu, 49 uz glābšanas darbiem, bet 33 izsaukumi bija maldinājumi.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru