2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā pareizi "piepīpēt" auto?

Kā pareizi "piepīpēt" auto?

Viena no visbiežāk sastopamajām auto ķibelēm, ar kuru saskāries teju ikviens autovadītājs - izlādējies akumulators. Tas var notikt dažādu iemeslu dēļ: palikusi ieslēgta kāda no gaismām; palicis ieslēgts radio; bargi ziemas laikapstākļi; auto savu laiku nokalpojis. Kad izlādējies akumulators, ātrākā un vienkāršākā iespēja, kā to atkal atdzīvināt, ir auto ''piepīpēšana''. Šajā rakstā stāstām par to, kā pareizi ''piepīpēt'' auto - kas jāievēro un kas nepieciešams, lai to izdarītu, kā arī process soli pa solim!

Drošība pirmajā vietā

Drošība vienmēr pirmajā vietā! Tā kā auto ''piepīpēšanas'' process ir cieši saistīts ar auto elektroniku, nepieciešams ievērot vairākus drošības pasākumus:
  • Pārliecinieties, ka tuvumā neatrodas bērni!
  • Pārliecinieties, ka tuvumā nav atklātas liesmas, t.sk. smēķētāji!
  • Pārliecinieties, ka auto atslēga ir ārpus aizdedzes!
  • Pārliecinieties, ka akumulatora tuvumā nav metālisku elementu, t.sk. apģērbs!
  • Apskatiet transportlīdzekļa rokasgrāmatu - ielāgojiet, ka ir auto, kurus aizliegts ''piepīpēt''!
  • Lai nesabojātu akumulatoru un dzinēju, pirms ''piepīpēšanas'' pārbaudiet ekipējumu - pašu akumulatoru un vadus! Ja kāds no rīkiem ir bojāts, nekādā gadījumā neveiciet ''piepīpēšanu''!
  • Izmantojiet gumijas cimdus! Nekādā gadījumā neaiztieciet auto metāliskās detaļas ar kailām rokām, jo tās atrodas zem strāvas padeves!

Kas nepieciešams, lai varētu "piepīpēt" auto?

Lai ''piepīpētu'' auto, nekas daudz nav nepieciešams - izlādējies auto akumulators; starta vadi (pozitīvs un negatīvs); auto ar uzlādētu akumulatoru; cimdi un aizsargbrilles (drošībai). Tāpat, protams, jābūt arī zināšanām, kā to izdarīt, jo, ja pirms tam nav bijusi vajadzība ''piepīpēt'' automašīnu un pieredze to darot, tas varētu likties ļoti sarežģīts un niansēm bagāts process.

5 soļi, lai pareizi veiktu automašīnas iedarbināšanu ar "piepīpēšanu"

Skaidrs, ka auto ''piepīpēšana'' prasa arī zināšanas. Daudzi jaunie autovadītaji nemaz nezina, kā ''piepīpēt'' auto, tomēr tās ir zināšanas, kuras noteikti būtu jāapgūst, jo šāda nepieciešamība var piemeklēt ikvienu no mums, turklāt pašā negaidītākajā brīdī. Lūk, 5 soļi, lai pareizi veiktu auto iedarbināšanu ar ''piepīpēšanu'':
  1. Novietojiet abus auto pretī vienu otram!
Lai ''piepīpēšanas'' process būtu ērts un starta vadi spētu aizsniegt donora auto, sākumā novietojiet abus auto tā, lai tie atrodas pretī vienu otram! Ja auto ir pilnībā nosēdies akumulators, to, protams, nevarēsiet pārvietot, tādēļ jāpielāgojas būs tieši donora auto. Pievērsiet uzmanību, lai starp abiem auto ir pietiekami daudz vietas, lai varētu brīvi atvērt automašīnu pārsegus un savienot akumulatorus ar starta vadiem!
  1. Uzvelciet nepieciešamo ekipējumu un savienojiet vadus!
Kad esat gatavs sākt ''piepīpēšanas'' procesu, uzvelciet cimdus, aizsargbrilles (ja tādas ir) un veiciet darbības ar vadiem - sarkano (pozitīvo) vadu pievienojiet pie akumulatora pozitīvās spailes (donora auto), tā paša vada otru galu pievienojiet pie izlādējušā akumulatora pozitīvās spailes! Melno (negatīvo) vadu pievienojiet pie akumulatora negatīvās spailes (donora auto), bet tā paša vada otru galu nepievienojiet pie izlādējušā akumulatora negatīvās spailes, bet gan pie kāda cieta metāla elementa, kas ir tālāk no izlādējušā auto akumulatora un degvielas sistēmas! Atsevišķiem auto modeļiem ir īpašs ''cietais metāls'' jeb zemējuma stienis - ja nezināt, vai Jūsu auto tāds ir un, ja ir, tad kur tas atrodas, pārbaudiet transportlīdzekļa rokasgrāmatu!
  1. Centieties piedarbināt izlādējušos auto!
Kad visi vadi ir savienoti, vēlreiz pārliecinieties, ka tas izdarīts pareizi! Kad esat drošs, centieties piedarbināt izlādējušos auto - tas var arī uzreiz neizdoties, bet neatmetiet ar roku un mēģiniet vēlreiz! Kad izdodas piedarbināt auto, atstājiet abus auto akumulatorus savienotus aptuveni 5 minūtes, kamēr izlādējušajam akumulatoram tiek pacelts spriegums.
Padoms - kad cenšaties piedarbināt izlādējušā auto dzinēju, donora automašīnai jābūt noslāpētai, tādējādi neradot lieku noslodzi ģeneratoram! Kad izlādējušos automašīnu izdevies piedarbināt, pēc tam varat iedarbināt arī donora auto.
  1. Atvienojiet vadus!
Kad jūtat, ka auto akumulators ir kaut cik uzlādējies, varat atvienot vadus! Atcerieties ievērot tos pašus drošības pasākumus, kurus ievērojāt tad, kad vadus savienojāt! Ļoti svarīgi, lai noņemšanas procesā vadu skavas (tā dēvētie ''krokodili'') nepieskaras metālam un/vai nesaskaras savā starpā. Vadu atvienošanu veiciet apgrieztā secībā:
  1. Atvienojiet melno vadu, kas pievienots izlādējušam akumulatoram;
  2. Atvienojiet melno vadu, kas pievienots donora automašīnas;
  3. Atvienojiet sarkano vadu no abiem auto!

Ļaujiet akumulatoram palādēties un novērojiet auto uzvedību!

Lai akumulatoru uzlādētu, automašīnai ļaujiet darboties aptuveni 20-30 minūtes! Ja automašīnu pēc tam paredzēts novietot, ieteicams doties 30 minūšu izbraucienā, tādējādi varēsiet būt drošs, ka auto pēc novietošanas var atkal iedarbināt.
Ja auto akumulators bijis nosēdies tā, ka ar vairākām reizēm nevar iedarbināt auto, akumulatoru vajadzētu uzlādēt ar tam paredzētu lādētāju! Novērojiet automašīnas uzvedību, īpaši brīdinājuma lampiņas auto panelī - ja liekas, ka problēma varētu atkārtoties, noteikti veiciet akumulatora pārbaudi pie speciālista! Ielāgojiet - akumulators tiek uzskatīts par nederīgu, ja nosēdies zem 10,5V.

Mēs nekad nevaram būt droši, ka auto akumulators neizlādēsies vai nesāks ''niķoties'', taču varam darīt visu, lai tādās situācijās būtu nodrošināti un zinātu, kā rīkoties. Ceram, ka augstāk minētie padomi vajadzības gadījumā palīdzēs Jums iedarbināt auto ar vadiem un parūpēties par akumulatoru. Lai veicas!