2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Kā Covid-19 pandēmijas laikā kontrolēt savas finanses?

Kā Covid-19 pandēmijas laikā kontrolēt savas finanses?

Pēdējā gada laikā daudzu cilvēku naudas tērēšanas un budžeta plānošanas paradumi ir krasi mainījušies. Šādi apstākļi daļai sabiedrības rada papildu izdevumus, vai, tieši pretēji, pat sniedz iespēju ietaupīt. Neatkarīgi no tā, kurai grupai piederat Jūs, šis ir īstais brīdis, lai pārliecinātos, ka Jūsu finansiālā situācija ir sakārtota un pielāgota esošajiem apstākļiem. Piedāvājam noderīgus padomus, kas pandēmijas laikā palīdzēs vieglāk kontrolēt finanses.

Izveidojiet tēriņu “dienasgrāmatu”

Šajā periodā sekošana līdzi katram iztērētajam eiro ir svarīgāka, nekā jebkad. Taču, protams, izdevumu detalizētai apkopošanai vajadzētu būt ikvienas mājsaimniecības budžeta plānošanas pamatā arī ikdienā, ne tikai pandēmijas laikā. Neatkarīgi, vai Jūsu finansiālā situācija ir ļoti laba, vidēja vai tai nepieciešami uzlabojumi, ir jāzina, kā norit naudas plūsma budžetā.

Lai vieglāk kontrolētu finanses, ieteicams izveidot izdevumu “dienasgrāmatu”. Viena no metodēm ir viedtālruņu aplikācijas lietošana. Tas ļauj jebkurā brīdī piekļūt sava budžeta informācijai.
Vēl viena iespēja, kuru varat izmantot tēriņu kontrolei, ir papīrs un pildspalva. Reizēm ir vērts atgriezties pie tradicionāliem paņēmieniem, lai labāk izprastu savus naudas tērēšanas paradumus.

Regulāri sekojiet līdzi naudas plūsmai

Budžets izveidots? Lieliski! Taču ar to vien nepietiek. Lai pārliecinātos, ka rīkojaties atbilstoši izveidotajam plānam, regulāri jāseko līdzi savai naudas plūsmai. Šāda rīcība palīdzēs Jums izvairīties no pārtērēšanās, kā arī termiņu neievērošanas, kas var novest pie papildu izdevumiem.

Pat tad, ja Jūsu budžets darbojas nevainojami, ir vērtīgi ik pa laikam palūkoties, “kas lācītim vēderā”, vismaz reizi nedēļā vai divās izejot cauri visiem čekiem un rēķiniem un salīdzinot tos ar izveidoto budžeta plānu. Šim uzdevumam nav jākļūst par apsēstību vai slogu, taču šādā veidā būs vieglāk laikus piefiksēt problēmas un kļūdas savā naudas plānošanas stratēģijā.

Padomājiet par to, kādas ir Jūsu izdevumu prioritātes

Izdevumu kontrolēšana nav iespējama bez detalizētas tēriņu apkopošanas. Vieglāk tos būs pārskatīt, ja iztērētās summas sakārtosit vispārīgās kategorijās, piemēram, īre, pārtika, auto, kredītlīnija un citi aizdevumi, dāvanas, atpūta, telefons, pakalpojumu abonementi un tamlīdzīgi.

Izvērtējiet, kas šobrīd ir Jūsu izdevumu prioritāšu saraksta augšgalā. Iespējams, tie būs ar mājokli saistītie rēķini, pārtika un dažādi pakalpojumi, piemēram, internets. Paskatoties uz saviem tēriņiem, Jūs varēsit izvērtēt, kuri no tiem šajā periodā ir svarīgi un neatliekami, un, no kuriem varat atteikties.

Centieties ietaupīt pat tad, ja tā ir tikai neliela summa

Ja pēc budžeta pārskatīšanas un prioritāšu noteikšanas Jums izdodas atlicināt “brīvus” līdzekļus, būtu ieteicams vismaz daļu no tiem novirzīt iekrājumiem, pat tad, ja tie ir tikai 10 eiro vai 20 eiro mēnesī. Uzskatiet to kā ieguldījumu savā labklājībā.

Iekrājumi vienmēr var būt noderīgi, jo neviens no mums nevar zināt, kad pēkšņi var rasties neplānota situācija, kuras atrisināšanai būs vajadzīgi papildu līdzekļi. Protams, šādos un citos gadījumos noder arī citi finanšu risinājumi, par kuriem vairāk varat uzzināt šeit.

Neesiet pārāk bargi pret sevi

Finanšu kontrolēšana ir visai emocionāls process, un tāds ir arī šis pandēmijas laiks. Pat tad, ja Jums tomēr gadās pieļaut kļūdas, un iztērēt vairāk naudas, nekā plānots, centieties uz situāciju raudzīties no gaišās puses un nekritizējiet sevi. Šīs problēmas reiz paies, un Jūsu finansiālā situācija atkal uzlabosies. Izmantojiet iepriekš minētos padomus, lai uzlabotu savus budžeta plānošanas paradumus ikdienā, un atcerieties, ka ikviens, arī mazākais solis pareizajā virzienā, ir svarīgs.