2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Mājas remonts paša spēkiem – lietas, kas noteikti jāievēro

Mājas remonts paša spēkiem – lietas, kas noteikti jāievēro

Garās ziemas brīvdienas ir īstais laiks, lai beidzot parūpētos par savā mājoklī ilgi atliktajiem remontdarbiem. Atlīmējušās tapetes, saplaisājis grīdas segums vai sabojājušās flīzes? Lai arī kāds būtu Jūsu dzīvojamā platībā nepieciešamo remontdarbu apjoms, lielāko daļu no procesiem ir iespējams paveikt arī paša spēkiem. Tiesa, bez bāzes līmeņa zināšanām konkrētajā jautājumā neiztikt, tādēļ šoreiz iepazīsimies ar lietām un priekšnoteikumiem, kas Jums noteikti jāievēro, pirms ķeršanās pie darba.

Optimāla remontdarbu plānošana

Sāksim ar pašu svarīgāko – pat parasts kosmētiskais remonts pieprasa optimālu remontdarbu plānošanas procesu. Lai ieplānotie darbiņi tiktu paveikti pēc iespējas efektīvāk, atmetiet ar roku slinkumam un izveidojiet veicamo remontdarbu sarakstu, zem katra no tiem iekļaujot arī attiecīgās materiālu izmaksas un iegādājamos instrumentus.
Sastādot viegli pārredzamu remontdarbu plānu, Jūsu skats uz veicamajiem darbiem kļūs ievērojami skaidrāks. Plānošanas darbi palīdzēs izvairīties arī no nevēlamām aizķeršanām un pavisam negaidītu materiālu ,vai darba rīku iztrūkuma Jūsu instrumentu kastes saturā.

Nē interneta pamācību video

Vai esat kādreiz aizdomājies par to, kāpēc cilvēki bieži pieļauj pagalam muļķīgas kļūdas, pašrocīgi remontējot dzīvojamo platību? Viens no šiem iemesliem ir paļaušanās uz internetā atrodamajiem pamācību video. Ievērojiet, ka video kadros redzamie cilvēki ne vienmēr ir apguvuši atbilstošas zināšanas attēlotajiem darbiem, tāpēc ņemt piemēru no cita, tikpat nezinoša pašdarbnieka nebūtu tas labākais variants.
Arī draugu un radu ieteikumi par to, ko un kā būtu labāk darīt, jācenšas ignorēt. Paturiet prātā, ka nepieciešamības gadījumā Jums vienmēr ir iespēja vērsties pie speciālista, lai uzklausītu profesionālu viedokli par sasāpējušos problēmu.

Lietas, ko labāk uzticēt ekspertiem

Runājot par pašdarbību, jāpiebilst, ka arī tai ir savas robežas. Citiem vārdiem sakot, ir lietas, pie kurām labāk neķerties klāt paša spēkiem un lūgt pēc meistara palīdzīgās rokas. Noteikti rūpīgi izvērtējiet savas zināšanas attiecībā uz sekojošajiem remontdarbiem:

●Sienu nojaukšanas darbi;
●Santehnikas uzstādīšana;
●Flīžu ieklāšana;
●Logu uzstādīšana;
●Griestu apmetuma noņemšana.

Šie procesi pavisam noteikti pieprasa profesionāļa uzmanību, un nemākulīga pašdarbība augstāk minētajās jomās var rezultēties ar pilnīgu katastrofu. Skopais gan dara, gan maksā divreiz!

Jāatceras arī par ārkārtas budžetu

Remonts paša spēkiem nozīmē arī patstāvīgu budžetu plānošanu. Šī procesa gaitā ir svarīgi ievērot arī tā saukto 15 procentu likumu. Šos 15 procentus varētu raksturot kā ārkārtas budžeta ietilpību gadījumā, ja viss nenotiek tā, kā sākotnēji tika iecerēts. Lai saprastu ar kādām papildu summām varētu nākties rēķināties, vispirms jānosaka nepieciešamo materiālu un iegādājamo palīginstrumentu kopējās izmaksas.

Piemēram, ja esat ieplānojis ne pārāk nopietnus remontdarbus, to skaitā bojāto vannas istabas flīžu nomaiņu, jaunu gaismekļu uzstādīšanu mājoklī un nokalpojušo durvju rokturu nomaiņu, šāda tipa darbiem pilnīgi pietiks ar budžetu, kas nepārsniedz 1000 eiro. Tātad, aprēķinot ārkārtas budžetu no 1000 eiro, Jūs iegūsiet summu, kas ir vienāda ar 150 eiro. Ar šo naudas summu vajadzētu pietikt jebkādu negaidītu misēkļu vēršanai par labu.

Darbi, kas iepriekš jāsaskaņo

Noslēdzošā, bet ne mazāk svarīgākā lieta, kas noteikti jāievēro, patstāvīgi veicot jebkāda veida remontdarbus mājoklī, ir nepieciešamo remontdarbu saskaņošana. Protams, ideja par instrumentu ņemšanu rokās un radošu izpaušanos ir gana vilinoša, taču tas var rezultēties arī ar pietiekoši nopietnām problēmām.

Tātad, pirms ķeraties pie plānoto remontdarbu uzsākšanas, der zināt, ka bez papildu saskaņošanas ar būvvaldi, dzīvoklī ir atļauts veikt tikai kosmētisko remontu, proti, tādus darbus kā tapešu līmēšana, griestu krāsošana un visa veida apdares darbus. Sekojošos remontdarbus gan būs nepieciešams saskaņot:

●Starpsienu nojaukšana;
●Lodžijas pievienošana dzīvoklim;
●Kapitālais remonts, kura laikā nepieciešams izmainīt ēkas nesošos elementus;
●Jebkuri citi būvdarbi, kas skar koplietošanas telpas.

Tiesa, katru remontdarbu gadījumu būtu vēlams vērtēt individuāli, tāpēc konsultācija arhitekta vai būvvaldes darbinieka kompānijā noteikti būtu iekļaujama Jūsu darāmo darbu sarakstā. Jāpiemin, ka augstāk uzskaitītītie iekšdarbi, protams, neattiecas uz privātmāju īpašniekiem.

Noderīgi palīgrīki ikvienam pašdarbniekam

Lai ieplānotie remontdarbi ritētu pēc iespējas raitāk, neaizmirstiet parūpēties par kārtību Jūsu darba instrumentu sortimentā. Instrumentu kastes iegāde ir lielisks veids, kā salikt visu pa plauktiņiem un uzglabāt visu darbiem nepieciešamo ekipējumu drošā, un labi pārredzamā vietā. Visu remontam nepieciešamo, tajā skaitā arī alumīnija kāpnes un instrumentu kastes atradīsiet vienuviet – tiešsaistes tirdzniecības centrā 220.lv.