2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

5 faktori, kas jāņem vērā pirms nekustamā īpašuma iegādes

5 faktori, kas jāņem vērā pirms nekustamā īpašuma iegādes

Nekustamā īpašuma iegāde mēdz būt aizraujošs process, taču vienlaikus tā ir arī liela atbildība. Lai prieku par jauno mājokli neaizēnotu pēkšņi sarežģījumi, pirms darījuma veikšanas svarīgi izvērtēt vairākus faktorus - tas attiecas gan uz nekustamā īpašumu tirgu, gan Jūsu personīgo situāciju.

Ienākumu stabilitāte

Pirmais faktors, kas jāizvērtē, ir Jūsu ienākumi. Mājokļa iegāde saistās ar ievērojamām izmaksām, tādēļ šis aspekts ir ļoti svarīgs - īpaši, ja aktuāls hipotekārais kredīts.
Ja ienākumu līmenis ir pietiekami augsts, ir ļoti vilinoši sākt domāt par sava mājokļa iegādi. Tomēr arī tādā gadījumā svarīgi izvērtēt, cik stabila ir šī finansiālā situācija. Cik pamatoti ir domāt, ka tuvāko sešu mēnešu vai gada laikā Jūsu ienākumu līmenis paliks nemainīgs vai, labākajā gadījumā, palielināsies?
Ja Jums nav pārliecības par šiem jautājumiem, hipotekārais kredīts diez vai būs saprātīgākais lēmums.

Kredītvēsture

Ja aktuāla mājokļa iegāde kredītā, būtisks faktors ir arī Jūsu kredītvēsture. Šis aspekts ietekmē gan  kredīta summu un procentu likmi, gan arī Jūsu iespējas aizdevumu saņemt- personām ar negatīvu kredītvēsturi hipotekārais kredīts var arī netikt piešķirts.
Jebkurā gadījumā, domājot par kredīta noformēšanu, ieteicams izvērtēt vairāku aizdevēju piedāvājumus.

Mērķi un prasības

Izvēloties nekustamo īpašumu, jāņem vērā arī individuālie mērķi un prasības. Piemēram, kāds vienkārši vēlas iegādāties omulīgu mājokli, kādam citam svarīgi dzīvot tieši pilsētas centrā, vēl kādam būtiski, lai jaunā dzīvesvieta atrastos pēc iespējas tuvāk darbam.
Padomājiet, cik daudz istabu Jums nepieciešams. Kāda veida plānojumam Jūs dotu priekšroku? Varbūt ir kādas specifiskas prasības, piemēram, lifts, pagrabs vai pietiekami liela autostāvvieta pie mājas.
Pārliecinieties, ka Jūsu prasības ir nodefinētas iespējami precīzi. Vienmēr der arī izvērtēt, vai cena atbilst Jūsu budžetam - ja izmaksas būs pārāk augstas, Jūsu finansiālā situācija kļūs daudz stresaināka.

Mūsdienās nekustamais īpašums kalpo arī kā ieguldījuma veids - tas tiek iegādāts ar mērķi gūt peļņu. Tas var šķist vilinoši, īpaši, ja piedāvājums ir izdevīgs, tomēr nekustamā īpašuma cenai noteikti nevajadzētu būt vienīgajam kritērijam. Ja Jūsu mērķis ir iegādāto īpašumu pēc tam pārdot par augstāku cenu, rūpīgi izvērtējiet visus riskus, kas saistīti ar nekustamo īpašumu cenu svārstībām - var gadīties, ka Jūs nevis gūstat peļņu, bet ciešat zaudējumus.

Nekustamā īpašuma tirgus

Vai zināt, kādas šobrīd ir nekustamo īpašumu cenas Jums interesējošā reģionā? Apsverot mājokļa iegādi, ir vērts izpētīt gan tirgu, gan cenu svārstības un ar to saistītās tendences, lai saprastu, kuri ir izdevīgākie piedāvājumi.  Tas var palīdzēt saprast, kurš ir izdevīgākais brīdis nekustamā īpašuma iegādei.

Nākotnes plāni

Nekustamais īpašums parasti ir kā ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ uz to jāskatās ne vien no tagadnes, bet arī nākotnes perspektīvas. Piemēram, iespējams, Jums tagad nav bērnu, tādēļ varētu iztikt ar nelielu dzīvokli, tomēr, ja tuvākajos gados plānojat ģimenes pieaugumu, vērts domāt par plašāku mājokli, ko būs vienkāršāk pielāgot jaunajai dzīves situācijai.
Tāpat arī, ja tuvākajā laikā plānojat mainīt darbu vai uzsākt savu biznesu, līdzekļu ieguldīšana nekustamajā īpašumā, iespējams, nebūs racionāls lēmums - īpaši, ja tā iegādei vajadzīgs aizdevums.

Tas, kad un kādu nekustamo īpašumu iegādāties, atkarīgs no dažādiem faktoriem.  Un, lai arī, domājot par šo jautājumu, ir vērts ieklausīties ekspertu viedokļos, gala lēmums jāpieņem Jums pašam. Tikai pats varat zināt, kad ir īstais laiks šīm pārmaiņām.