2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

7 ieteikumi ātrākai ēdiena gatavošanai

7 ieteikumi ātrākai ēdiena gatavošanai

Ikdienas steigā brīžiem neatliek laika pat paēst, nemaz nerunājot par to, ka arī maltīšu pagatavošanai dažkārt nav ne laika, ne spēka. Tomēr ēdiens ir būtiska sastavdāļa normālai cilvēka eksistencei, un ēdienam jābūt pilnvērtīgam, lai pietiktu spēka ikdienas darbiem, tāpēc šoreiz piedāvājam Jums 7 ieteikumus ātrākai ēdienai gatavošanai, kas, cerams, ļaus atvieglot arī Jūsu ikdienu.

1. Ēdienreižu plānošana

Laikus saplānotas ēdienreizes palīdzēs ietaupīt ne tikai laiku, bet arī finansiālos resursus. Apdomājiet, cik daudz pārtikas nepieciešams, piemēram, uz nedēļu, un uz veikalu dodieties ar iepirkumu sarakstu rokās, lai nopirktu tikai tik, cik nepieciešams. Pagatavojot tikai tik, cik nepieciešams, nebūs jābaidās, ka ēdiens paliks vecs un tas būs jāizmet. Arī, ja ēdienu gatavojat mājās, lai pēc tam ņemtu to līdzi uz darbu pusdienām, izrēķiniet, kas un cik daudz nepieciešams. Ēdienu līdzņemšanai varat pagatavot arī vakariņās gatavojot vairāk, lai atlikumu paņemtu līdzi. Arī varat pagatavot vairākām dienām, lai, atnākot mājās, ēdienu varētu uzsildīt.

2. Sagriešana smalkākos gabaliņos

Varbūt liksies tīrais sīkums, tomēr, ja gatavojat gaļu vai dārzeņus, vēlams tos sagriezt iespējami mazākos gabaliņos, jo tad tie izvārīsies vai uzcepsies ātrāk. Gatavošanu pāatrināsiet arī tad, ja pannai vai katlam gatavošanas laikā uzliksiet vāku. Savukārt, ja cepat gaļu, tai uz pannas var pieliet klāt nedaudz ūdens, arī tas gaļu padarīs mīkstāku, turklāt tā nedaudz pasutināsies un nebūs tik sausa.

3. Ēdiena sasaldēšana

Ikdienas tēriņi pārtikai var prasīt lielu daļu budžeta, un viens no veidiem, kā ietaupīt, ir pārtiku sasaldēt. Pārtikas sasaldēšana arī ietaupīs laiku, kas jāpavada gatavojot ēst. Saldēt var ne tikai gaļu, bet arī garšaugus, ogas, sēnes, dažādus dārzeņus, kā arī var gatavot dažādas sagataves, piemēram, buljonam un zupām, ko vēlāk viegli un ātri pagatavot.

4. Receptes iedvesmai

Gan pavārgrāmatās, gan žurnālos, gan internetā var atrast dažādas receptes tādu maltīšu pagatavošanai, kas neaizņems daudz laika un būs pietiekami vienkāršas pat iesācējiem. Parasti šādās receptēs tiek apvienoti ātri pagatavojami produkti no ērti piejamām sastāvdaļām.  Tādēļ, ja vēlaties, ko ātri pagatavojamu, noteikti smelieties iedvesmu no neskaitāmajām receptēm.

5. Darbu apvienošana

Lai ēdiena gatavošana veiktos raitāk, vēlams sagatavošanas darbus apvienot, piemēram, kamēr cepas gaļa vai vārās kartupeļi, pa to laiku var sagriezt sastāvdaļas salātiem. Arī gatavojot ēst, vadoties pēc receptes, jāievēro visi soļi pēc kārtas, lai ietaupītu tik dārgo laiku. Darbu apvienošana jeb multitaskings, gatavojot maltīti, ļaus krietni ietaupīt laiku, pat, ja jāpagatavo vairāki ēdieni.

6. Pareizais aprīkojums

Ēdiena gatavošana nav iedomājama bez pareizā aprīkojuma, sākot no nažiem un beidzot ar katliem un pannām. Ir vērts ieguldīt naudu dārgākās virtuves ierīcēs un piederumos, lai nākotnē ietaupītu laiku uz maltīšu sagatavošanu. Un raugieties, lai naži viemēr ir uzasināti. Ir vērts padomāt arī par ātrvārāmā katla iegādi, kas ievērojami samazina ēdiena gatavošanas laiku. Vērts ieguldīt arī labā cepeškrāsnī, ko vienmēr vispirms jāuzsilda, pirms ēdienu likt tajā gatavoties.

7. Funkcionāla virtuve

Funkcionāls virtuves iekārtojums palīdzēs ātrāk pagatavot jebkuru ēdienu, jo viss nepieciešamais būs vienmēr pa rokai. Parūpējieties, lai ikdienā izmantojamie virtuves piederumi un ierīces būtu viegli sasniedzamā attālumā. Tas pats attiecas arī uz virtuves atkritumu tvertni, bez kuras darbs virtuvē nav iedomājams.