2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Budžeta plānošana: 6 lietas, ko vēl nezināji

Budžeta plānošana: 6 lietas, ko vēl nezināji

Finansiālā labklājība ir svarīga jebkuram cilvēkam. Ir jāmaksā rēķini, jāpērk pārtika un citas saimniecībā noderīgas lietas, kā arī jācenšas dzīvot tā, lai nedzīvotu pāri saviem līdzekļiem, un lai naudas nekad nepietrūktu. Viens no veidiem, kā panākt stabilu un paredzamu finansiālo situāciju, ir budžeta plānošana, kas ļauj pārskatāmi sekot līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem, ļaujot izvērtēt savus tēriņus, un saprast, uz ko nākotnē varētu ietaupīt, lai ar laiku veidotos uzkrājumi.

Esam sagatavojuši dažus padomus, kas var atvieglot budžeta izveidošanu jeb 6 lietas, ko varbūt vēl nezināji par budžeta plānošanu.

1. Budžeta izveidei jāgatavojas jau iepriekš

Varētu šķist, ka budžeta izveidei iepriekšēja sagatavošanās nemaz nav nepieciešama, un ka pietiks, ja ar rēķināšanu sāksi nodarboties no rītdienas. Protams, tā arī var, tomēr pilnīgāku kopainu par ienākumiem un izdevumiem iegūsi, ja pasekosi tiem līdzi jau kādu laiku iepriekš. Piemēram, var krāt visus čekus par pēdējiem trim mēnešiem, izvertējot visus tēriņus. Čeki arī palīdzēs vieglāk saprast, kur tiek tērēta nauda un kā varētu ietaupīt.

2. Internetā pieejami dažādi elektroniskie palīgrīki

Ikdienas budžeta plānošana reizēm var likties sarežģīta un laikietilpīga, jo ne visiem ir pacietība cītīgi visus ienākumus un izdevumus sarakstīt speciāli iekārtotā kladē. Daudzi budžeta plānošanai arī izmanto datorprogrammu “Ms Excel”, arī tas ir ērtāks variants par pierakstu kladi. Tomēr mūsdienās internetā pieejamas arī dažādas bezmaksas programmas, kas paredzētas tieši personīgā budžeta plānošanai.

3. Budžetu vajag arī cītīgi analizēt

Diemžēl budžeta plānošanai nepietiek tikai ar cītīgu ienākumu un izdevumu uzskaiti. Naudas plūsma ir arī cītīgi un regulāri jāanalizē, piemēram, reizi nedēļā vai reizi mēnesī. Budžeta analīze ļaus saprast un izvērtēt, kuri maksājumi ir obligāti, bet no kuriem iespējams atteikties vai samazināt nākotnē. Nopietna budžeta analīze ir arī viens no veidiem, kā iekrāt naudu. Gada beigās var veikt jau pilnīgāku analīzi, kas palīdzēs apsekot ienākumu un izdevumu attiecību mēnešu griezumā.

4. Nepieciešama stingra disciplīna

Lai budžeta plāna pielietojums praksē būtu lietderīgs un atmaksātos ilgtermiņā, tā uzskaitē un ievērošanā nepieciešama stingra disciplīna. Ja ir noteikts dienas limits tēriņiem, tad stingri pie tā jāpieturas. Tāpat jāizvairās no spontāniem pirkumiem, kas bieži vien radušies mirkļa impulsa iespaidā, bet nekādu praktisku labumu tā arī nav devuši, ja nu vienīgi nožēlu par lieki iztērēto naudu.

5. Jāpārzina visi mājsaimniecības maksājumi

Tikai apzinot pilnīgi visus mājsaimniecības maksājumus, iespējams saprast, kuri ir maksājumi, kas paņem lielāko ienākumu daļu - vai tā ir mājokļa īre, komunālie maksājumi, vai varbūt automašīnas uzturēšanas izmaksas. Tāpat jāapzina, cik daudz naudas aiziet par mājokļa uzturēšanu un pārtiku. Kādi ir regulārie maksājumi, un kādi periodiskie. Uzzinot, kas nepieciešams mājsaimniecībai, būs iespējams saprast, kas tieši nepieciešams, un tas ļaus izvairīties no nevajadzīgu lietu iegādes.

6. Arī obligātos un regulāros maksājumus iespējams samazināt

Reizēm izvērtējot budžeta izdevumus atklājas, ka tieši obligātie maksājumi ir tie, kas paņem lielāko ienākumu daļu, Protams, ne visus obligātos maksājumus iespējams samazināt, piemēram, maksājumus par mājokļa īri. Tomēr ir maksājumi, ko var pārskatīt. Piemēram, var pāriet uz lētāku telefonoperatoru vai telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēju. Arī vajag izvērtēt visus maksājumus par dažādiem pakalpojumiem, ko ikdienā lieto, atsakoties no visiem tiem, kurus patiesībā neizmanto.