2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Stacionārais dators mājas vajadzībām- pēc kādiem parametriem izvēlēties?

Stacionārais dators mājas vajadzībām- pēc kādiem parametriem izvēlēties?

Mūsdienās, kad portatīvie datori un steidzīga pārvietošanās ir jau ierasta lieta, stacionārie datori, šķiet, jau noveco, un tos izvēlas arvien mazāk. Vai šodien, kad portatīvais dators un planšetes iet savu slavas gājienu, stacionārais dators spēj pildīt pilnvērtīgi un kvalitatīvi tās pašas funkcijas? Vai mājas apstākļos datorspēlēm, filmām un video montāžām ir vajadzīgi kādi īpaši datori, vai tomēr šīs funkcijas spēj pildīt jau minētais stacionārais dators? Par šo un vēl dažiem ieteikumiem  stacionāro datoru izvēlē, lasi šajā rakstā.

Kādas iespējas spēj nodrošināt stacionārais dators?

Ja vēlaties pilnvērtīgi strādāt ar datoru, tad neviens planšetdators, viedtālrunis vai portatīvais dators nav tik jaudīgs, ātrs un ar tik lielu atmiņas apjomu kā stacionārais dators. Stacionārie datori absolūti pilnvērtīgi spēj pildīt savu uzdevumu gan rakstot kursa darbus, gan spēlējot video spēles, gan montējot vienkāršus video klipus vai veidojot grafiskos dizainus.

Mūsdienu ražotie stacionārie datori tiek aprīkoti jau standartā ar kvalitatīvām ierīcēm un iespējām, tāpēc klasiskā izpildījumā šādu datoru varat izvēlēties pēc gaumes sajūtas vai zīmola- tie visi spēs apmierināt pamata vajadzības.
Ja meklējat datoru, uz kura varētu spēlēt jaudīgas datorspēles vai izmantot to profesionāliem nolūkiem, tad jālūkojas uz specializētākiem datoriem, kuru komponentes spēs pildīt Jūsu vajadzības. Tiek ražoti gan spēļu datori, gan montāžas datori, kuru tehniskās specifikācijas ir pielāgotas jaudīgākiem darbiem.

Stacionāro datoru var papildināt ar papildus ierīcēm un jaudīgām videokartēm, tāpat arī pielāgot kvalitatīvu un izcilu monitoru savām vajadzībām.
Pirms iegādājaties datoru, saprotiet, kādam nolūkam to izmantosiet- atbildiet sev uz jautājumu, kāda lieluma, kvalitātes, jaudas un funkciju papildiespējas ir Jums vajadzīgas, cik bieži datoru lietosiet.

Datoru veidi

Universāls galda dators

Universāls galda dators ir klasisks, un tajā ir iekļautas visas datora ierīces, piemēram, monitors, tastatūra, skaļruņi un datora pele. Šādiem datoriem ir viegli pievienot jaudīgas videokartes, procesoru vai atmiņas iespējas.
Starp citu, tie stacionārie datori, kas reiz bija kā pirmie celmlauži, šodien savā dizainā stipri atšķiras- gan to izmēri, gan dizains ir maksimāli uzlabots, lai tie lietotājam būtu ērti.

Spēļu datori

Pērkot universālu galda datoru, pievērsiet uzmanību arī monitoram. Kam tieši datoru izmantosiet? Vienkāršiem ikdienas datoru darbiem vai spēlēm un filmām? Monitora izvēlē spēlēm iesakām 1920x1080 izšķirtspēju jeb lielāku par 24 collām. Bez tā visa ir nianses, kas veido vizuālo redzējumu jeb izšķirtspēju- ar ļoti lielu diagonāli jeb 30 collu monitoru, parastais Full HD mēdz dažkārt neizskatīties tikpat labs kā mazāka izmēra, piemēram, 24 collu monitors.
Spēļu monitoru modeļi atšķiras arī ar esošajām atsvaidzes frekvencēm- 144 Hz pret 60-75 Hz. Tāpat arī jāpievērš uzmanība, vai spēļu datoram ir sinhronizācijas atbalsts video kartei un monitoram, citādāk vizuālais attēlojums var būt izkropļots un attēla trūkumi būs ļoti pamanāmi.

Kompakts galda dators

Pēc nosaukuma tas ir “kompakts”, tomēr šādam datoram nevarēsiet pievienot papildus detaļas jeb ierīces, kā piemēram, cieto disku. Tas ir tieši tik neliels, ka tā korpusā vienkārši tam nebūs papildus vietas. Citādāk, dators ir izmēros mazs, tam ir jauda un tikpat izcila kvalitāte kā citiem datoru veidiem.

Monobloks

Agrāk monobloku datori bija tikai Apple zīmolam, tomēr ar laiku savu slavas gājienu ir uzsākuši arī Windows OS ražotie monobloku datori. Šiem datoriem gan monitors, gan pats dators ir apvienots vienā korpusā, jeb, vienkārši sakot, viss ir apvienots vienā gabalā. 

Monobloku priekšrocība ir tajā, ka nav daudz vadu, kas viens otru savieno, tiem ir iebūvētas bezvadu sakaru sistēmas- WI-FI un Bluetooth, kamera un mikrofons. Šie datori ir ērti arī ar to, ka neaizņem daudz vietas uz darba virsmas, tādejādi to ir ērti novietot gandrīz jebkur Jūsu mājoklī.

Mikrodators

Ja Jums interesē kompaktākais dators pasaulē, kuru var izmantot USB flash līdzīgā korpusā, kuru var pieslēgt pie televizora un kuram lieliski strādā WI-FI, tad šī varētu būt pareizā izvēle. Mikrodatori nav paši jaudīgākie, tāpēc datorspēlēm un video montāžai nebūs piemēroti, tomēr savām vajadzībām, piemēram, darbu rakstīšanai un interneta lietošanai, strādās lieliski.
Mikrodatora lieliskākā priekšrocība ir filmu skatīšanās iespēja televizorā, savienojoties tiešsaistē.

Kas vēl ir jāņem vērā, izvēloties datoru?

Bez tā, ka Jums ir jāsaprot, kādam mērķim dators tiks izmantots, Jums jāiedziļinās arī tā specifikācijā, piemēram, kāds ir procesors, operētājsistēma, RAM (operatīvā atmiņa) un videokarte.
Procesors ir elements, kurš atbild par datora darbības ātrumu, tāpat arī RAM. Jo lielāks ir RAM, jo ātrāks būs dators. Vidēji ērti un labi vienkāršām ikdienas darbībām ir pirkt datoru ar 4 GB RAM, bet ja izmantosiet to spēlēm vai video montāžai, tad RAM lielumam noteikti ir jābūt lielākam. Spēlēm un darbam ar video vai grafikām svarīga ir arī videokarte.
Operētājsistēma ir programma, no kuras ir atkarīga datora lietošanas ērtums.

Lai vai kāds būtu Jūsu datora pirkuma mērķis, noteikti pievērsiet uzmanību ne tikai tehniskajai specifikācijai aprakstos, bet arī palasiet atsauksmes internetā no lietotājiem, kuri jau ir iegādājušies šādu tehniku. Viedokļi un citu cilvēku pieredze var dot lielisku priekšstatu par pirkumu, cik ilgi tas kalpos un kādā kvalitātē.

Izvērtējiet visus plusus un mīnusus, jo šāda veida tehnika ir viennozīmīgi ilgtermiņa pirkums, turklāt Jūs noteikti nevēlētos, ka tas neapmierina Jūsu ikdienas vajadzības un kvalitāti.