2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Zobu protezēšana – efektīvs veids, kā atgūt skaistu smaidu

Zobu protezēšana – efektīvs veids, kā atgūt skaistu smaidu

Skaists smaids ir viena no labākajām cilvēka rotām, kas ceļ pašapziņu un sniedz pārliecību par sevi ikvienā dzīves situācijā. Tomēr ne visi ir jau ģenētiski apveltīti ar ideāliem zobiem – pareizu sakodienu, līdzenām zobu rindām, stipriem un baltiem zobiem. Un pat tad, ja šāda laimīgā loze ir izvilkta, vienmēr pastāv iespēja dzīves laikā arī “sabojāt” savu nevainojamo smaidu. 

Situācijās, kad kādu apstākļu ietekmē zobi nav tādi, kādus tos vēlētos redzēt, loģisks solis ir vērsties pie sava zobārsta un kopīgi meklēt labākos risinājumus, kā aizvietot zaudētus un iztrūkstošus zobus, kā atjaunot nodilušus zobus, izlīdzināt zobu rindu un citas lietas. To visu un vēl daudz ko citu iespējams paveikt ar mūsdienīgām zobārstniecības metodēm. Zobu protezēšana ir viena no tā metodēm, kas pietiekami efektīvi atjauno un uzlabo zobu funkcionalitāti un estētiku.

Ar protēzēm var aizstāt vienu vai vairākus zobus

Zobu protezēšana ir efektīva, ja nepieciešams aizstāt vienu un vairākus zobus. Tāpat zobu protezēšana būs piemērots risinājums daļējas vai pilnīgas zobu zaudēšanas gadījumā. Tādos gadījumos tiek veidotas izņemamas zobu plates vai arī izveidots zobu tilts, ja abās pusēs ir balsta zobi. Zobu plates ir ekonomisks zobu aizstāšanas veids, kā arī tam nav nepieciešams invazīvi iejaukties mutes dobuma audos. 

Protams, izņemamajām protēzēm ir arī savi estētiskie un funkcionālie trūkumi, bet tie atsver iegūtās priekšrocības un protēžu pieejamās cenas. Izvēloties zobu aizstāšanai tiltu, jārēķinās, ka vajadzēs noslīpēt balsta zobus. Iespējams izgatavot dažāda veida tiltus, piemēram, metāla sakausējuma tilts būs izturīgs, bet ar zemāku estētikas funkciju, tāpēc tiltus biežāk izvēlas tikai zobu rindas sānu daļām. 

Efektīva zoba kroņa atjaunošana un virsmas uzlabošana

Protezēšanas iespējas nebūt nebeidzas ar izņemamajām protēzēm un tiltiem zobu aizstāšanai. Zobārstniecībā iespējams atjaunot kroņa daļu, atgūstot gan zoba funkcionalitāti, gan estētiku. Ar venīriem jeb porcelāna plāksnītēm var uzlabot priekšzobu estētiku, ja, piemēram, zobs iekrāsojies, tam nav laba forma vai nepieciešams izlīdzināt zobu rindu.

Par iespējam uzlabot smaidu un aizstāt trūkstošos zobus ar zobu protezēšanu varat uzzināt konsultācijā pie pieredzējušiem speciālistiem. Pieteikties konsultācijai varat arī internetā: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/protezesana/#protezesana.

Ar ko jārēķinās, veicot protezēšanu

- Nepieciešams vairākas reizes apmeklēt zobārstniecību

Lai nonāktu līdz vēlamajam estētiskajam rezultātam, parasti nepieciešams ieplānot vairākas vizītes zobārstniecībā. Cik daudzas, tas atkarīgs no situācijās un ieplānoto darbu sarežģītības. Bet skaidrs, ka pirmajā reizēs, aizejot pie protēzista, mājas diezin vai atnāksiet ar jau funkcionējošām protēzēm.

- Jāieplāno protezēšanas izdevumi savā budžetā

Lai gan protezēšana ir viens no lētākajiem veidiem, kā aizstāt trūkstošus zobus un uzlabot esošo zobu estētiku, tās tomēr nav mazas izmaksas. Protēzes var izmaksāt pat vairākus simtus eiro. Pirmajā konsultācijā varēsiet uzzināt aptuvenās izmaksas un tās ieplānot savā budžetā.
- Pēc tam nepieciešama īpaši rūpīga protēžu kopšana

Izlemjot ievietot mutē zobu protēzes, jārēķinās, ka turpmāk mutes dobums būs jākopj īpaši rūpīgi un varbūt pat jāizmanto kādi specifiski rīki, lai no ēdiena atliekām un aplikuma atbrīvotu visas grūti pieejamās vietas un pašas protēzes. 

Kāpēc nekavēties ar zobu protezēšanu

Ja zaudēts viens un vairāki zobi, tad ar to aizstāšanu ar protēzēm vai citiem veidiem, piemēram, ar implantiem, nevajadzētu kavēties. Jo ilgāk mutē ir tukšas vietas, jo vairāk tas negatīvi ietekme sakodienu, runas un gremošanas kvalitāti. Kā arī cieš pašapziņa un pārliecība par sevi, jo ir izbojāta zobu estētika.