2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Izglītība – vai tā vēl aizvien ir privilēģija?

Izglītība – vai tā vēl aizvien ir privilēģija?

Lai arī dažkārt izskan viedoklis, ka izglītība vēl negarantē panākumus dzīvē, tomēr izglītības nozīmi nevaram vērtēt par zemu. Tā nav tikai prasme lasīt un rakstīt – tas ir pamats personīgai izaugsmei. Vēl vairāk – izglītoti cilvēki spēj nodrošināt labu dzīves kvalitāti ne vien sev un savai ģimenei, bet ir arī valsts ekonomiskās izaugsmes pamats.

Izglītības nozīme

Izglītība ļauj veidot vēlamo karjeru, sasniegt mērķus, piepildīt sapņus. Tā ir platforma, uz kā pamata veidot labāku, piepildītāku dzīvi. Lūk, daži aspekti, kas apliecina izglītības nozīmi. Izglītība:

- Ļauj indivīdam dzīvot patstāvīgi un iegūt brīvību. Tā aizsargā cilvēku finansiāli;

- Palīdz izveidot dzīves standartus. Tā sniedz zināšanas, kas palīdz analizēt situācijas un pieņemt pareizus lēmumus;

- Sniedz iespēju izprast katra lomu un atbildību sabiedrības veidošanā;

- Paplašina redzesloku, ļauj attīstīt talantus un īstenot dzīves aicinājumu;

- Palīdz izvirzīt un sasniegt mērķus;

- Dod ieguldījumu uzņēmumu attīstībā un sabiedrībā kopumā;

- Sniedz drošību

Izglītība maina arī personas pašpārliecības līmeni – dažkārt cilvēks var justies nepārliecināts tieši izglītības trūkuma dēļ. Lai to mainītu, cilvēkam jāatzīst izglītības ieguvumi – mācīšanās patiešām var mainīt cilvēka dzīvi un pārliecību.

Izglītība – pieejama ikvienam

Izglītība ir svarīga ikvienam, turklāt mūsdienās tā ir pieejamāka kā jebkad agrāk. Rēķinoties ar dažādajām cilvēku vajadzībām, ieviestas dažādas mācību formas, kas palīdz sasniegt ar izglītību saistītos mērķus ikvienam, kas to vēlas. Piemēram, arvien populārākas kļūst tālmācības, kas ļauj mācīties ar interneta starpniecību – no jebkuras vietas pasaulē.

Tālmācībā var iegūt ne vien augstākās izglītības diplomu, bet arī atestātu par pamata un vidējo izglītību. Šo mācību formu bieži izvēlas cilvēki, kas vēlas apvienot mācības ar citām svarīgām dzīves norisēm, piemēram, darbu un ģimeni.

Viena no izglītības iestādēm, kas piedāvā mācības tālmācībā, ir Rīgas 1. Tālmācības vidusskola. Skola nodrošina vairākas mācību programmas:

- Pamatizglītību (7.  - 9. klase);

- Vidējo izglītību (10. – 12. klase);

- Iespēju apgūt uzņēmējdarbību un veidot pašam savu uzņēmumu (10. – 12. klase)

Skola ļauj apgūt mācību programmu jebkurā sev ērtā laikā un vietā, tādā veidā nodrošinot iespēju izglītības ieguvi apvienot ar citiem pienākumiem. Mācību plāns katram izglītojamam tiek sastādīts individuāli – katrs var mācīties savā tempā, saskaņā ar savām prioritātēm.

Mācības notiek īpaši šim nolūkam izveidotā e-vidē, kur pieejami visi veiksmīgai programmas apguvei nepieciešamie materiāli – video, prezentācijas, konspekti. Vēl labākiem rezultātiem  skola nodrošina grupu tiešsaistes konferences, kā arī tiešsaistes un klātienes konsultācijas.

Būtiskākie ieguvumi, mācoties tālmācībā

Tālmācība sniedz vairākus būtiskus ieguvumus:

- Ļauj plānot savu laiku, apvienojot izglītību ar pamatnodarbošanos, ģimeni un citu svarīgo;

- Sniedz iespēju iegūt izglītību tiem, kuriem veselības stāvokļa, ģimenes vai kādu citu apstākļu dēļ nav iespējas apmeklēt izglītības iestādi klātienē;

- Palīdz ietaupīt ne vien laiku, bet arī līdzekļus – ņemot vērā, ka mācīties var no jebkuras vietas, nav jātērē laiks un finanses, lai nokļūtu izglītības iestādē uz mācībām klātienē.

Izglītība ir būtiska ikvienam – tā sniedz jaunas iespējas un palīdz sasniegt arvien jaunas virsotnes. Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju attīstībai, izglītība vairs nav privilēģija – tā pieejama ikvienam, kas to vēlas. Plašāku informāciju par tālmācību un tās priekšrocībām atradīsi Rīgas 1. Tālmācības vidusskolas interneta vietnē www.r1tv.lv. Izmanto iespēju iegūt izglītību modernā veidā un mācies ar prieku!