2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Kas ir ASV Visa Waiver Program? Vai varu ceļot uz ASV bez vīzas?

Kas ir ASV Visa Waiver Program? Vai varu ceļot uz ASV bez vīzas?

Lai saprastu, kā ceļot uz Amerikas Savienotajām Valstīm, ir jāapgūst divi akronīmi – VWP un ESTA. Tie abi, protams, nāk no angļu valodas un savā starpā ir cieši saistīti, taču viens ir skaidrs pavisam noteikti – saprast šos divus burtu salikumus būs ātrāk un vieglāk nekā sākt ASV vīzas kārtošanas procesu.

VWP aiz sevis slēj Visa Waiver Program – tā ir ASV bezvīzu programma, kas ir spēkā vairāk nekā 30 valstīs visā pasaulē, tai skaitā arī Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, un nodrošina iespēju apmeklēt Ameriku uz laiku līdz 90 dienām, ja vien jūs atbilstat programmas noteikumiem, kas ir šādi:

- jūs esat pilsonis kādā no tām valstīm, kas ir iekļautas programmā;

- jūsu ceļojuma mērķis ir tūrisms, bizness vai tranzīts;

- jums ir derīga pase, kuras derīguma termiņš ir vismaz seši mēneši vēl pēc jūsu atgriešanās no ASV.

- jums šobrīd nav aktīva neviena ASV vīza;

- Jums ir ESTA pieteikums.

ESTA – Electronic System for Travel Authorization, ko latviski tulko kā “Elektroniskā Sistēma Ceļošanas Apstiprināšanai”. Varētu teikt,  ka ESTA ir drošības pārbaude, kas notiek elektroniski, ja plānojat izmantot VWP priekšrocības (ESTA nav nepieciešama, ja piesakaties ASV vīzai, jo tad visas drošības pārbaudes tiks veiktas caur vēstniecību). Proti, jums internetā ir jāaizpilda pieprasījuma anketa (tur būs jāievada gan jūsu pases dati, gan informācija par jūsu tuvākajiem radiniekiem un darba vietu), ko izskata ASV drošības sistēmas un izvērtē, vai jūs neesat uzskatāms par draudu viņu valstij. Ja pati anketas aizpildīšana aizņem apmēram 20 minūtes (tikai atcerieties, ka anketa jāaizpilda angļu valodā), tad apstiprinājuma saņemšana esot dažu minūšu vai dažu stundu jautājumus.

Jūsu ESTA būs derīga veselus divus gadus, tātad, šo divu gadu laikā jūs droši varat doties uz Amerikas Savienotajām Valstīm jebkurā brīdī un vairākas reizes, galvenais, lai viena ceļojuma ilgums nepārsniedz 90 dienas.