2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā maza izmēra telpu padarīt plašāku?

Kā maza izmēra telpu padarīt plašāku?

Ja esi mazas privātmājas vai neliela dzīvokļa īpašnieks, tad noteikti būsi saskāries ar problēmu, ka visu nepieciešamo nav kur izvietot. Turklāt neviens nevēlas savā mājvietā veidot iespaidīgas ‘barikādes’ no kastēm un saiņiem, lai cik kārtīgi arī tie nebūtu sakomplektēti un sagrupēti. Par laimi, palīgā var nākt grīdas plaukti, kurus vari iegādāties interneta veikalā 220.lv!

    Grīdas plauktus vari izgatavot arī pats. Lūk, kas tev būs jāņem vērā: ņem baltu papīra lapu, uz kuras uzskicēt plaukta uzbūvi un izmērus. Kad esi to izdarījis, tad jāizvēlas no kāda materiāla grīdas plaukti tiks veidoti. Visbiežāk izvēlētais materiāls ir koks, bet, jo radošāk pieiesi, jo lielāks gandarījums būs par gala rezultātu. Skaists un moderns būs, piemēram, stikla plaukts, bet tā izgatavošana būs sarežģītāka un izmaksas - augstākas.
Svarā vieglākais plaukts, ko vari izveidot, ir tā saucamais šūnu skapis. Vari nopirkt plauktiem jau paredzētās plāksnes un vienkārši izveidot sev tīkamu konstrukciju to tikai saskrūvējot. Šāds skapis radīs telpā brīvu atmosfēru un būs arī praktisks, jo visu nepieciešamo skaisti varēsi izvietot plauktos. Grīdas plaukti ir ļoti ietilpīgi un pat, ja to veidosi bez durvīm, tad izmantojot mantu kastes ļoti simpātiski varēsi novietot un sakārtot visas nepieciešamās mantas un nieciņus.

    Tomēr ne katram pa spēkam būs izveidot plauktu pašam, tāpēc ir vēl citas nianses, kā maza izmēra telpu padarīt plašāku. Tā, piemēram, interesantus akcentus telpā iespējams radīt arī ar optiskās ilūzijas palīdzību. Pārdomāti izmantojot līnijas, izcilņus. Taču veidus, kā to vislabāk realizēt, Tev ieteikt varēs tikai konkrētās jomas speciālists, paša spēkiem efektu radīt var neizdoties. Modernās tehnoloģijas, protams, būs labs palīgs, jo ir lāzeri, kas veido līnijas kā gaismas staru uz nepieciešamās virsmas.

    Būtiski izvēlēties arī telpai atbilstošus krāsu toņus. Tā, piemēram, gaišie toņi telpu padarīs plašāku. Savukārt tumšie toņi skaidri norāda, kur telpa beidzas, un to telpiski samazina. Noderīgi būs, ja paeksperimentēsi ar sienas vai griestu gleznojumiem vai foto tapetēm, arī šādi vari vizuāli paplašināt telpu.

    Kā kļūda mazā telpā būs, ja izvietosi daudz un masīvas mēbeles. Centies tās izvēlēties no viegliem, gaisīgiem materiāliem, labi iederēsies stikls, plastmasa. Piemēram, caurspīdīgi plastmasas krēsli radīs telpā vieglumu. Mazā telpā vadies pēc principa – jo mazāk mēbeļu, jo labāk. Tāpēc, kā tika minēts iepriekš, labs variants ir grīdas plaukti, jo tie ir ļoti ietilpīgi, bet nerada nospiedošu atmosfēru.

    Izvairies arī no pārmērīgas dekorāciju un aksesuāru izmantošanas, jo kas par daudz, tas par skādi. Ja tā jau mazā telpā uz visām palodzēm saliksi pa desmit puķu podiem, tad tas pilnīgi noteikti radīs saspiestību, ja vien tie nav mazi, mazi kaktusiņi.

Tāpat kārtīgi izvērtē aizkaru izvēli. Varbūt telpā vari atstāt tikai dienas aizkarus, jo labi apgaismotas telpas rada brīvības sajūtu. Noteikti nevajadzētu izvēlēties aizkarus ar bārkstīm, volāniem, ļoti biezus vai ļoti rakstainus, jo vienkāršs, brīvi krītošs aizkars radīs telpai nepieciešamo viegluma sajūtu. Tāpat būtu jāpiedomā pie smaržām vai gaisa atsvaidzinātāja, lai tas nebūtu pārāk intensīvs, jo mazā telpā tas būs vairāk jūtams un kādam viesim var radīt arī diskomfortu.

    Lai izdodas veiksmīgi iekārtot vai atsvaidzināt savu nelielo istabu, izmantojot šos dažus lietderīgos padomus!