2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Lai ģimene būtu vesela un laimīga – vakcinē savu bērnu pret ērču encefalītu un vakcinējies pats!

Lai ģimene būtu vesela un laimīga – vakcinē savu bērnu pret ērču encefalītu un vakcinējies pats!

Pavasaris ir klāt un ērces mostas. Latvijā ērču encefalīts ir ļoti izplatīts un ērču inficētība ir augsta, tāpēc ļoti svarīgi ir būt pasargātam pret šo slimību. Vienīgā drošā un ilgstošā profilakse ir vakcinācija pret ērču encefalītu.

Vakcināciju var saņemt jebkurā dienā Jēkabpils poliklīnikā bez iepriekšēja pieraksta, jādodas uz poliklīnikas reģistratūru, kasē jāveic apmaksa un var doties uz vakcināciju kabinetu poliklīnikas otrajā stāvā (213.kabinets).

Kad labāk vakcinēties?

Vakcinēties var visa gada garumā. Labāk vakcinēties kad ērces vēl nav aktīvas. Ērces aktivizējas, kad augsne sasilst līdz +5 grādiem.

Cik drošu aizsardzību var iegūt ar vakcināciju pret ērču encefalītu?

Vakcinācija nodrošina aizsardzību 98-100% gadījumos.

Kad un kāpēc var lietot ātras vakcinācijas shēmu?

Ātrā vakcinācijas shēma jālieto, kad ērces jau ir aktīvas (aprīlis – novembris. Ērces aktivizējas, kad augsne sasilst līdz +5 grādiem. Ātrā vakcinācijas shēma ļauj ar 2 potēm jau 2 nedēļu laikā nodrošināt drošu aizsardzību pret ērču encefalītu uz vienu gadu. Ātrā vakcinācijas shēma ir pieejama Jēkabpils poliklīnikā.

Kā pārbaudīt cilvēka imunitātes līmeni? Kādos gadījumos vajag vai arī ir vēlams pārbaudīt antivielu līmeni?

Imunitātes (antivielu) līmeni var pārbaudīt laboratoriski. Ar ērču encefalītu neslimojošam un nevakcinētam cilvēkam antivielu nebūs. IgG ir antivielas, kuras liecina par to, ka cilvēks ir pārslimojis ērču encefalītu vai ir potēts. Taču to līmenis nav pastāvīgs, tas sasniedz maksimālo līmeni 1-3 mēnešus pēc pārslimošanas vai vakcinācijas, pēc tam samazinās. Taču antivielu samazināšanās neliecina, ka cilvēkam nav imunitātes, saskaroties ar infekcijas izraisītāju cilvēka imūnsistēma nekavējoties sāks izstrādāt antivielas. Tāpēc ļoti svarīgi pareizi veikt laboratorisko izmeklēšanu. Piemēram, cilvēks nav ievērojis vakcinācijas shēmu – ir pagājis ilgāks laiks starp vakcinācijām, tad jāveic kārtēja vakcinācija un pēc 4 nedēļām jāveic antivielu pārbaude. Ja antivielu līmenis ir zemāks par aizsarglīmeni, tad jāveic atkārtota vakcinācija

No kāda vecuma var taisīt poti bērnam?

Vakcinēties var no 1 gada vecuma

Vai iespējams izsargāties no ērču encefalīta, un kā to izdarīt?

Jā, iespējams! Ar vakcinācijas, palīdzību

Cik maksā vakcīna pret ērču encefalītu Jēkabpils poliklīnikā?
Cena pieaugušajiem €33.00, bērniem €30.00

Atstājiet komentāru