2024.gada 19. marts

Jāzeps

Kā pareizi rūpēties par zobiem, atgādinās un pamācīs zobu higiēnists

Kā pareizi rūpēties par zobiem, atgādinās un pamācīs zobu higiēnists

Zobu higiēnists ir speciālists, kurš ne tikai rūpējas par pacientu mutes dobuma sakopšanu pirms zobārsta apmeklējuma, bet arī veic izglītojošu funkciju, mācot, kā pareizi rūpēties par zobiem, lai tie būtu veseli un skaisti, jo lielākoties zobu un mutes dobuma stāvoklis ir atkarīgs no tā, cik rūpīgi un regulāri tiek veikta ikdienas higiēna.

Tomēr zobu higiēnisti bieži konstatē, ka pie vainas nav tikai slinkums veikt ikdienas zobu higiēnu, bet arī nepietiekamas zināšanas, kā to pareizi darīt. Tāpēc zobu higiēnists aicina vēlreiz atkārtot dažas ābeces patiesības, kas jāzina gan lielam, gan mazam.

  • Zobi ir jāsāk tīrīt jau tad, kad parādās pirmais zobiņš

 Cēlonis sliktai zobu veselībai un arī vājiem zobu kopšanas paradumiem vairumam cilvēku meklējams tieši bērnībā. Vecākiem jāatceras, ka zobi mazulim jāsāk tīrīt jau tad, kad parādās pirmais piena zobiņš. Ir pieejami speciāli zobu kopšanas piederumi tieši šiem mazajiem zobiņiem, kas mazuļa mutē var parādīties pat jau četru mēnešu vecumā. Ja bērns jau zīdaiņa vecumā ir pieradis, ka ik rītu un vakaru viņam tīra zobus, tad viņš uztver to, kā neatņemam ikdienas notikumu. Tas ir pamatu pamats, lai vēlāk bērnam zobu tīrīšana jau būtu dabiska, neradītu nepatiku. 

 

Zobu kopšanas rituālu izveidošana pirmajos dzīves gados ir ļoti būtiska, lai vēlāk, augot lielākam, bērns varētu patstāvīgi uzņemties rūpes par savu zobu kopšanu. Vecākiem vajadzētu sekot zobu tīrīšanas procesam vismaz līdz bērna  9-10 gadu vecumam. Kā arī bērns pie zobu higiēnista un zobārsta uz profilaktiskām apskatēm jāved divas reizes gadā. To var darīt jau pat no gada vecuma. Tikai jāizvēlas uzticami un darbā ar bērniem pieredzējuši speciālisti. Piemēram, Apines Klīnika rūpējas, lai paši mazākie pacienti justos ērti, pozitīvi un iepazītos ar zobu kopšanas paradumiem mierīgā gaisotnē.

 

 

 

 

  • Zobi ar suku un pastu jātīra vismaz divas reizes dienā

Lai gan tas var šķist muļķīgi, joprojām ir cilvēki, kuri diskutē par to, cik tad bieži vajadzētu tīrīt zobus, pieminot, ka viņiem pietiek ar vienu reizi dienā vai pat vēl retāk, un zobi vienalga ir labā stāvoklī. Tomēr jebkurš zobu higiēnists un zobārsts viennozīmīgi atbildēs, ka zobi jātīra vismaz divas reizes dienā pēc ēšanas. Ja ir iespēja, to var darīt arī biežāk — pēc katras maltītes. Tas ir neatņemams rīta un vakara rituāls, kam nevajadzētu meklēt aizbildinājumus un atrunas, bet vienkārši to darīt. Vislabāk paradumu veidot noturīgu var tad, ja ir sava noteikta rīta un vakara ķermeņa higiēnas rutīna, kas apvieno vairākus soļus.

  • Zobu tīrīšanai jāvelta vismaz 3 minūtes

Vēl viena problēma, kas novērojama diezgan bieži — zobi tiek tīrīti pārāk īsu brīdi. Ja jums tagad vajadzētu uzņemt laiku, cik ilgi tīrāt zobus, tad kādu laiku jūs nosauktu? Vidēji tā varbūt ir nedaudz vairāk kā minūte. Lai gan tas šķiet ilgi, tomēr ir par maz, lai pietiekami labi notīrītu visu zobu virsmas. Zobu higiēnists atgādina, ka tīrīšanai jābūt visamz 3 minūtes ilgai. Lai radinātos zobus tīrīt ilgāk, var iegādāties smilšu pulksteni, ko novietot vannasistabā. Var arī izmantot dažādas aplikācijas, kas veic laika uzskaiti. Tas var patikt bērniem, būt labs pamudinājums veikt ikdienas zobu higiēnas procedūras.

  • Jāievēro pareiza zobu tīrīšanas tehnika

Lai tiktu saudzētas smaganas un zobu virsma efektīvi notīrīta, zobi ir jātīra virzienā projām no smaganām ar slaukošām vai viegli apļojošām kustībām, turot birzīti nedauz ieslīpi. Katru zobu šādi vajadzētu notīrīt vismaz 7 reizes. Praksē sanāk, ka birste reizē tīra divus vai trīs zobus. Un tā visus zobus pēc kārtas. Pēc tam var tīrīt zobu kožamās virsmas horizontālā virzienā. Nevajag aizmirst par zobu iekšpusi un arī mēli. Mēle jānotīra beigās. To var darīt ar birstes aizmugurē esošo gumijas reljefu, ja tāds ir. Ja nav, tad ar zobu birstes sariņiem.

  • Pēc tīrīšanas zobi ir arī jāizdiego

Pēc tam, kad zobi ir iztīrīti ar zobu pastu un birsti, vajag tos arī izdiegot. Bērniem to iesaka darīt no 5 gadu vecuma. Var arī ātrāk, ja piena zobi ir ļoti cieši viens pie otra, kādēļ ar birstīti nav iespējams tos pilnībā notīrīt. Zobu diegošana arī jāievieš kā ikdienas zobu kopšanas rituāls, jo tieši no zobu starpām bieži vien arī sākas bojāšanās process. Tīrot zobus tikai ar birsti, ne vienmēr var pienācīgi iztīrīt zobu starpas, kur arī sākas bojāšanās process. Zobi jādiego uzmanīgi un pareizi, netraumējot smaganas.

  • Zobu higiēnists un zobārsts jāapmeklē 2 reizes gadā

Ja arī visi iepriekšējie ieteikumi tiek regulāri izpildīti un zobi ir labā stāvoklī, nav nekādu sūdzību, vienalga ir vismaz vienu, bet vislabāk divas reizes gadā jāieplāno zobu higiēnista apmeklējums un vizīte pie zobārsta. Un tas jādara tieši šādā secībā. Vispirms zobu higiēnists veic zobu apskati un rūpīgi tos notīra, atsedzot visas grūti pieejamās vietas un pat mazākos bojājumus. Tādā veidā zobiem tiek sniegta ne tikai pilnvērtīga un profesionāla apkope, bet arī sagatavots darba lauks zobārstam, kuram ir daudz vieglāk strādāt, ja nesen savu darbu ir paveicis labs zobu higiēnists.

Pareiza zobu higiēna mājās, darbs, ko veic zobu higiēnists, un profilaktiski zobārsta apmeklējumi ir veids, kā ilgtermiņā saglabāt veselus zobus, pēc iespējas samazinot izmaksas, kas var rasties, ja ir nepieciešams zobus labot, raut, veikt protezēšanu vai likt implantus. Savlaicīga un rūpīga higiēna ir veids, kā līdz tam nenonākt.

 

Atstājiet komentāru