2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

"Miķelāni bekons" darbojas atbilstoši tirgus situācijai un stabili attīstās

"Miķelāni bekons" darbojas atbilstoši tirgus situācijai un stabili attīstās

MB LOGO COLOR

Viens no Latvijas lielākajiem cūkaudzētājiem, nodibinot uzņēmumu “Miķelāni bekons”, pērn uzsāka savas audzētās cūkgaļas tirdzniecību un pārstrādi, atverot veikalus Jēkabpilī, Līvānos un Aizkrauklē. Patlaban trīs no veikaliem – Jēkabpilī, Rīgas ielā, Aizkrauklē un Līvānos ir slēgti. Šis fakts satraucis pircējus, kuri bažījās, vai netiks aizvērta arī “Miķelāni bekons” ēdnīca un gaļas veikals Jēkabpilī, Zaļajā ielā. Lai noskaidrotu, kāpēc slēgti vairāki uzņēmuma veikali, uz sarunu aicinājām “Miķelāni bekons” izpilddirektori Dženitu Eglīti.

Kāpēc tika pieņemts lēmums slēgt “Miķelāni bekons” trīs veikalus?

- Ikviena uzņēmuma mērķis ir strādāt ar peļņu, arī mēs neesam izņēmums. Diemžēl triju slēgto veikalu ikdienas ieņēmumi nespēja segt augstās uzturēšanas izmaksas, ar katru pastāvēšanas dienu radot uzņēmumam zaudējumus, tāpēc tika pieņemts grūts lēmums – slēgt veikalus. Vienlaikus sapratām, ka pircējiem, kas bija iecienījuši mūsu produkciju, ir jāpiedāvā alternatīva, tādēļ Aizkraukles iedzīvotājiem piedāvājam iegādāties mūsu iecienīto cūkgaļu ar piegādi līdz mājām. Pasūtījumus var veikt, zvanot pa tālruni 28666330. Tuvākajā nākotnē slēgto veikalu tuvumā mēs varētu atgriezties ar izbraukuma tirdzniecību. Protams, skumdina tās situācijas, kad pircēji no Jēkabpils Krustpils daļas, kā arī no kaimiņpilsētām, iepērkoties Zaļās ielas veikaliņā, izsaka nožēlu, ka veikali ar tik garšīgo gaļu slēgti. Taču bizness ir bizness – nodokļi, algas darbiniekiem, biodrošība – izdevumu pozīciju ir daudz, savukārt to, ko mēs nopelnām, to ieguldām ražošanā. Mazumtirdzniecība mums ir jauna lieta, ir skaidrs, ka sākumā divus, trīs gadus mums ir jāmācās, un jāatrod balanss starp ieņēmumiem un izdevumiem.

Vai “Miķelāni bekons” produkcija arī turpmāk būs nopērkama Jēkabpilī, Zaļajā ielā 22B?
-  Mūsu veikals un ēdnīca Zaļajā ielā strādā ar labiem panākumiem. Par to liecina apmeklētāju skaits, vidēji 100 cilvēku dienā iepērkas veikalā un tikpat daudz izvēlas pusdienot ēdnīcā. Tas liecina, ka vietējie iedzīvotāji dod priekšroku svaigam un kvalitatīvam produktam, proti, tepat Latvijā, Salas novada “Miķelānos” augušai cūciņai. Mūsu uzņēmums ir sācis Salas novadā apstrādāt arī zemi 80 hektāru platībā, kurā audzē graudus un gatavo barību rukšiem. Tas ir pilna cikla process, kad sagatavojam barību, audzējam bekonu un tirgojam produkciju, tā nodrošinot augstu kvalitāti visos ražošanas posmos. Turklāt pilna cikla ražošana nodrošina darba vietas vietējiem iedzīvotājiem – darbinieku skaits ir pārsniedzis 100, pašlaik uzņēmumā strādā 103 darbinieki, uzņēmuma nomaksātie nodokļi paliek tepat. Šādu atbalstu savējiem es vērtēju ļoti augstu. Varu droši apgalvot, ka tuvākajā laikā nekādas būtiskas izmaiņas netiek plānotas, un ēdnīca, un veikals Zaļā ielā 22B darbosies kā ierasts.

Kādas ir priekšrocības vietējam produktam?

- Mūsu gaļas izcelsme ir izsekojama, gaļa ir svaiga un kvalitatīva, cūkas audzētas ar vietējiem graudiem. Lai arī lielveikalā reizēm svaigu gaļu un gaļas izstrādājumus varam nopirkt lētāk, mums ne vienmēr ir zināma šo produktu izcelsme. Nezinām, no kurienes gaļa atvesta, vai bijusi saldēta un atlaidināta, kāda barība izmantota bekona audzēšanā. Nevaram gaidīt, ka citas valstis ar lielu tirgu uz Latviju vedīs pašu labāko gaļu, tāpat var gadīties, ka importa gaļa pusgadu ir nostāvējusi saldētavā. Es pati kā pircējs, kā mamma savam bērnam un ģimenei gribu likt galdā drošu, kvalitatīvu produktu ar zināmu izcelsmi. Līdz ar to ikdienā izvēlos vietējo produkciju.

Vai veikalā pircējiem piedāvājat akcijas?

- Jā, protams. Akcijas piedāvājam regulāri, un tieši šī iemesla dēļ mūsu veikalā svaigajai gaļai ir vienas no zemākajām cenām Latvijā. Lai par tām uzzinātu un izmantotu iespēju lētāk iepirkties, aicinām pircējus mūsu veikalu apmeklēt regulāri, jo saistībā ar ražošanas specifiku mums ne vienmēr ir iespēja laikus izziņot pircējiem par akciju. Piemēram, ja saņemam pasūtījumu sagatavot 100 kilogramus karbonādes, tad pārdošanā ir daudz cūku kāju, kurām piemērojam akcijas cenas. Tā kā iepriekš visu pasūtījumu veidus nevar paredzēt, tad visoptimālāk akcijas izmanto mūsu regulārie pircēji, kas veikalā ienāk teju katru dienu. Tāpat aicinām iedzīvotājus sekot līdzi jaunumiem arī mūsu Facebook lapā: https://www.facebook.com/MikelaniBekons/
Ar ko atšķiras “Miķelāni bekons” piedāvātais sortiments?

- Tā ir svaiga, kvalitatīva cūkgaļa, mūsu vietējais Latvijas produkts. Katru dienu svaigi dalīta tepat mūsu ražotnē. Tāpat arī dažādojam veikala sortimentu, piedāvājot desas un kūpinājumus gan no lielajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem, gan mazajiem. Mūsu produkcijas klāsts ir tādas kāds nekur citur Jēkabpils veikalos nav atrodams un izceļas ar augstu kvalitāti, kā arī  labām garšas īpašībām. Piemēram, “Baldones servelāde” un auksti kūpinātā desa. Veikalā regulāri notiek produktu degustācijas, lai pircējs var izvēlēties sev visatbilstošāko produktu. “Miķelāni bekons” veikals, Zaļā ielā 22B ir atvērts katru dienu, darba dienās no pulksten 8.30-18.00, sestdienās no 8.30-15.00 un svētdienās no 8.30 – 14.00.

Kā mainījies ēdnīcas piedāvājums?

- Arī ēdnīcas piedāvājums ir audzis un dienā šeit pusdieno vidēji 100 cilvēku. Mūsu ēdnīcu izvēlas kvalitatīvā un garšīgā ēdiena, kā arī draudzīgo cenu dēļ. Piemēram, pusporcija zupas un otrais ēdiens kopā izmaksā tikai 2,75 eiro. Ēdnīcas piedāvājumā ir gan klasiskie pusdienu ēdieni – dažādas zupas un otrie ēdieni – kotletes, karbonādes, gulašs, kā arī dažādi saldie, gan pikantie ēdieni, piemēram, pupiņu zupa meksikāņu gaumē vai pikantais plovs asas garšas cienītājiem. Mēs klājam arī mielastu galdus. Ēdnīcas otrā stāva telpās varam uzņemt ap 100 mielasta dalībnieku. Varu droši apgalvot, ka ēdnīcai ir izveidojies stabils pastāvīgo klientu loks, kas iecienījuši mūsu virtuvi. Ēdnīca ir atvērta katru darba dienu no pulksten 10.00-16.30, savukārt brīvdienās strādājam pēc pasūtījuma.

Kāda ir “Miķelāni bekons” kapacitāte?

- Kopš iegādājāmies uz bankrota sliekšņa esošo Miķelānu cūku kompleksu, uzņēmums savu darbību ir nepārtraukti paplašinājis. Mēs piedāvājam 100% Latvijā audzētu svaigu cūkgaļu. Rūpīgi strādājot pie selekcijas, esam lepni, ka spējam izkopt pasaulē labākajiem standartiem atbilstošu ģenētiku un patērētājiem piedāvāt augstas kvalitātes bekonus. Mēs regulāri iesaistāmies dažādās Jēkabpilī rīkotās aktivitātēs, piedalāmies arī konkursos par ēdināšanas tiesībām ārpus Jēkabpils. Uzņēmums soli pa solim, bet stabili attīstās. Jau minēju, ka kopējais darbinieku skaits ir 103, no kuriem 11 strādā Jēkabpilī. Kompleksā Miķelāni ir 30 000 rukšu. Nedēļā no kompleksa pārstrādei aiziet ap 2000 bekona. Pārstrādāto gaļas apjomu esam palielinājuši līdz 10 000 – 15 000 kg mēnesī, un turpinām augt, un attīstīties, iegūstot arvien jaunus sadarbības partnerus un paplašinot klientu loku.
Patlaban Latvijā plosās Āfrikas cūku mēris, kas nesis lielu postu daudziem cūkaudzētājiem. Vai arī “Miķelāni bekons” satrauc šīs slimības izplatība?

- Tāpat kā visi cūkaudzētāji arī mēs esam nobažījušies par Āfrikas cūku mēra izplatību Latvijā. Tā ir ne tikai mūsu kā uzņēmēju problēma, bet arī valsts mēroga problēma un smags trieciens cūkkopības nozarei. Lai nosargātu uzņēmumu no postošās infekcijas, esam veikuši stingrus biodrošības pasākumus. Ir realizēts biodrošības projekts, ieguldot 150 000 eiro, izveidojot divpakāpju žogu un ar pārģērbšanos ikvienam, kas iet kompleksā. Savās fermās ievērojam visaugstākos biodrošības pasākumus, kas pārsniedz Pārtikas un veterinārā dienesta izvirzītās un valdības noteiktās prasības, jo tas ir jautājums par mūsu uzņēmējdarbības pastāvēšanu. Nejaušībām te nav vietas.



Sandra Mikanovska,
Radio1, Ceturtdiena

Komentāri (0-2/2)

  • platais ē
    02.07.2018 18:33
    kas tas par džeku tajā video runā ar tik drausmīgu akcentu, tur kur jārunā plati e,ē, viņš saka šauri, un otrādi. Derevņa!
  • Darbinieku edinasana
    02.07.2018 18:33
    Šogad darba devējiem ir iespēja nodrošināt savus darbiniekus ar pusdienām bez papildus nodokłu sloga, vai ēdnīca sadarbojas ar vietējiem darba devējiem piedavājot talonus un tml?

Atstājiet komentāru