2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Ēdiens "dūšas piesiešanai"

Ēdiens "dūšas piesiešanai"

 

Pavasarī, kad vitamīnu ir maz un mēs jūtamies noguruši, vairāk noder tā dēvētie „stiprie” ēdieni, kas mums lielākoties jau zināmi kopš vecvecmāmiņu laikiem, jo mūsu senči jau nu gan zināja, kā spēcināt miesu un garu, kad vēl nav ne salātu, ne loku, ne citu zaļumu.

Viens no ēdieniem „dūšas piesiešanai” ir visiem labi zināmā skābu kāpaostu zupa. Iespējams, kāds jau pats rudenī būs sašķērējis kāpostus un salicis mucās vai burkās. Tad izdevumi šāda ēdiena pagatavošanai būs minimāli. Ne vienmēr ir nepieciešama arī trekna un žāvēta cūkgaļa. Ja tās nav pa rokai pietiek ar žāvētas desas gabaliņu, Garša būs, un tas ir galvenais!

Lai pagatavotu šādu zupu, nepieciešams:

1 kg skābu kāpostu, 2 burkāni, 2 sīpoli, 200g žāvētas desas, 2 ēdamkarotes miltu, 1 ēdamkarote cukura, sāls, pipari, lauru lapa, kartupeļi, zaļumi, skābs krējums. Ja ir, tad var pievienot 200 gramus treknas žāvētas cūkgaļas.

 

Pagatavošana:

Skābus kāpostus aplej ar ūdeni un vāra, līdz kāposti mīksti. Gaļu vai desu sagriež strēmelēs, apcep. Pieliek smalki sagrieztus sīpolus, apcep, tad pieliek rīvētus burkānus un apcep. Visu pārkaisa ar miltiem. Gaļu un dārzeņus pieliek zupai. Pieliek lauru lapu, piparus, sāli un cukuru un vāra 10 minūtes.

Zupai vāroties, ieteicams pielikt dažus žāvētu diļļu kātus garšas atsvaidzināšanai. Kartupeļus labāk vārīt „mundierī”.

Zupu pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, skābu krējumu un zaļumiem vai bez tiem.

Atstājiet komentāru