2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdē ievēl Anitu Moskovsku, Guntaram Leitānam noteikts aizliegums pildīt amata pienākumus

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdē ievēl Anitu Moskovsku, Guntaram Leitānam noteikts aizliegums pildīt amata pienākumus

Pirmdien, 25.janvārī, darba dienas noslēgumā preses konferencē Jēkabpils domes izpilddirektors un Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola (Neatkarīgā deputāte) informēja medijus par aktuālajiem jautājumiem saistībā ar Korupcijas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušajā nedēļā veiktajām procesuālajām darbībām domē un SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.

Guntars Gogulis sacīja, ka pirmdien 25.janvārī pašvaldība saņēmusi elektroniski lēmumu par drošības līdzekļu piemērošanu Jēkabpils mēram Aivaram Krapam (LA) un SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājam Guntaram Leitānam. Radio1.lv jau ziņoja, ka Aivars Kraps atstādināts no amata pienākumu pildīšanas un viņam noteikti citi ierobežojumi. 

Guntars Gogulis informēja, ka SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājam Guntaram Leitānam ir noteikts liegums ieņemt līdzšinējo amatu. 

Viņš piebilda, ka 21.janvārī, kad tika veiktas procesuālās darbības pilsētā, viņš saņēmis informāciju no SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, ka var tikt kavēta saimnieciskā darbība darba organizācijas līmenī, ja krīze ieilgs. Reaģējot uz šo informāciju izpilddirektors pieņēmis lēmumu sasaukt dalībnieku sapulci un ievēlēt kā pagaidu valdes locekli SIA “Jēkabpils pakalpojumi” Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūras vadītāju Anitu Moskovsku, lai nodrošinātu uzņēmuma darbību. Patlaban notiekot viņas, kā valdes locekļa reģistrēšana Uzņēmumu reģistrā un jaunā valdes locekle jau iepazīstoties ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” jautājumiem. Anita Moskovska ievēlēta ne kā valdes priekšsēdētāja, bet kā otrā valdes locekle. Guntars Gogulis skaidroja, ka viņa ir pagaidu valdes loceklis, kas, saskaņā ar likumu, veic šos pienākumus uz laiku, bet ne ilgāk kā gadu. Šo informāciju iepriekš Guntars Gogulis nevarējis medijiem izpaust, lai nekavētu procesuālās darbības, jo pasakot, kas un kur ievēlēts, viņš būtu izpaudis pašvaldības kapitālsabiedrības vārdu, kurā KNAB veic procesuālās darbības. Anita Moskovska valdes locekļa pienākumus SIA “Jēkabpils pakalpojumi” veiks apvienojot ar saviem līdzšinējiem pienākumiem Vienas pieturas aģentūrā. Tā kā Guntars Leitāns ir atstādināts no saviem darba pienākumiem, viņš no atstādināšanas brīža atalgojumu pašvaldības kapitālsabiedrībā nesaņems.

Gogulis atzina, ka uzņēmumā pašlaik SIA "Jēkabpils pakalpojumi" ir nelielas saimnieciska rakstura problēmas, taču ceļu tīrīšanu, atkritumu izvešanu un citus pakalpojumus uzņēmums nodrošina.

Izpilddirektoram neesot informācijas, kādus tieši "Jēkabpils pakalpojumu" veiktos iepirkumus izvērtē KNAB. "Līdz šim nav bijis indikāciju, ka iepirkumu procedūras veiktas prettiesiski. Visi normatīvajos aktos noteiktie dokumenti un politikas uzņēmumā ir izstrādāti un darbojas. Jaunajai valdes loceklei arī dots uzdevums paskatīties, kā reāli iepirkumu procedūras ir organizētas, un vai tiešām tur nav kādi trūkumi," stāstīja Gogulis, pieļaujot, ka pārbaudes rezultāti varētu būt zināmi vien pēc mēneša.

Jautāts, kas ir citas, bez Aivara Krapa un Guntara Leitāna, šajā lietā iesaistītās personas, Guntars Gogulis sacīja, ka viņam nav informācijas par citām personām. Tāpat arī Guntars Gogulis norādīja, ka šobrīd neesot informācijas par krimināllietas saturu, proti, par kādiem iepirkumiem tieši interesējas KNAB.

Jau ziņots, ka aizturēto personu vidū bija arī Jēkabpils domes deputāts Nikolajs Anuškevičs (Latgales partija), taču pagaidām Radio1.lv nav izdevies ar viņu sazināties. Tāpat arī uz kontaktu ar medijiem pagaidām nav nācis arī no amata atstādinātais SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Guntars Leitāns.

Žurnālistus interesēja vai notikusī situācija ir pārrunāta koalīcijā, ar citiem deputātiem. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola sacīja, ka pašlaik nav indikāciju par nepieciešamību mainīt darba organizāciju Jēkabpils domē, jo viss noritot kā plānots, ir izsludinātas šonedēļ paredzētās sēdes - sociālo un attīstības jautājumu komiteju, kā arī ārkārtas finanšu komitejas sēde. Tāpat šonedēļ domes sēdē plānots apstiprināt pašvaldības budžetu.

Kristīne Ozola atzina, ka tiesībsargājošo iestāžu vizīte met ēnu uz visu pašvaldības darbu. "Tomēr gribētu nomierināt gan iedzīvotājus, gan pašvaldības darbiniekus, ka līdz šim neesam saņēmuši nekādus aizrādījumus vai norādījumus par kaut kādiem atklātiem pārkāpumiem," sacīja Kristīne Ozola.

Viņa neatbildēja, vai domes koalīcija mudinās Krapu atkāpties no amata. Ar mēru esot pārrunāti darba jautājumi, un arī kopumā darbs domē turpinās, tāpēc vietvara neredz indikācijas, "ka darbs būtu jāorganizē kaut kā savādāk".

Kristīne Ozola arī uzsvēra, ka nav pārsteidzīgi jāpieņem kāds lēmums, piebilstot, ka Aivars  Kraps turpina pildīt deputāta pienākumus, taču, ņemot vērā, ka mēra amatu viņam ieņemt aizliegts, atalgojumu kā domes priekšsēdētājs viņš nesaņems. Ozola, komentējot Krapa iespējamo dalību publiskajos pasākumos, uzsvēra, ka tādi pašlaik netiek plānoti, savukārt deputāts pats ir tiesīgs individuāli plānot savus publicitātes pasākumus.

Jau ziņots, ka KNAB izmeklētajā kriminālprocesā par Jēkabpils pašvaldības iepirkumiem kopumā iesaistītas sešas personas.

KNAB 21.janvārī veica tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības Jēkabpils pilsētas pašvaldībā un tās kapitālsabiedrībā, tai skaitā 24 kratīšanas un sešas izņemšanas.

Kopumā kriminālprocesā iesaistītas sešas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību.

Kriminālprocesā KNAB aizturēja četras personas, kuras patlaban ir atbrīvotas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus - noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām.

KNAB informēja, ka atbrīvotajām personām piemērots aizdomās turētā statuss. Vēl divām personām noteikts statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

KNAB kriminālprocesu sāka pērn 21.septembrī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem, kā arī izkrāpušas pašvaldības finanšu līdzekļus.

Publiskas personas institūcijai nodarītos zaudējumus KNAB aprēķinās krimināllietas izmeklēšanas gaitā.

Komentāri (0-3/3)

  • Аndrejs Andrejevs
    26.01.2021 18:49
    хороший человек, не профессия! есле Вы верите, что он не виновен и не совершал должностных преступлений, то вы наивны! схемы, откаты, встречи в Арарате! заигрался в крёстного отца. Старый хитрый Нитишь просто переиграл их. Удачи в суде
  • juris
    26.01.2021 18:02
    Atdodied mums Krapu. Labāka par viņu nav un nebūs.
  • Anna
    26.01.2021 15:57
    No visiem Jēkabpils mēriem,Kraps bija vislabākais.Viņš mācēja uzklausīt iedzīvotāju lūgumus un reaģēja uz tiem.

Atstājiet komentāru