2024.gada 19. marts

Jāzeps

KNAB veic izmeklēšanas darbības lietā par Jēkabpils pašvaldības amatpersonu iespējamām nelikumībām iepirkumos

KNAB veic izmeklēšanas darbības lietā par Jēkabpils pašvaldības amatpersonu iespējamām nelikumībām iepirkumos

Radio1.lv rīcībā nonāca informācija, ka, iespējams, ceturtdien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā un SIA “Jēkabpils pakalpojumi” KNAB veicis procesuālās darbības jeb kratīšanu, ka ir ierosināts kriminālprocess un aizturēta viena amatpersona. 

Lai noskaidrotu, kāpēc un vai vispār ir veiktas šādas darbības Radio1.lv centās sazināties ar Jēkabpils mēru Aivaru Krapu (Attīstībai/Par) un Jēkabpils pakalpojumi valdes priekšsēdētāju Guntaru Leitānu. Abu amatpersonu mobilie tālruņi visas dienas garumā bija izslēgti. Savukārt sazinoties pēcpusdienā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektoru Guntaru Goguli un lūdzot komentēt vai informācija atbilst patiesībai, viņš no komentāriem atteicās, nedz noliedzot, nedz apstiprinot neoficiālo informāciju, solot komentārus sniegt vēlāk.

Ceturtdienas vakarā pulksten 20.00 attālināti tiešsaistē tika sasaukta preses conference, kurā Guntars Gogulis plašāk skaidroja situāciju.

Preses konferencē Guntars Gogulis sacīja, ka izmeklēšanas interesēs nevar nosaukt, kur tieši KNAB veica izmeklēšanas procesuālās darbības, minot, ka tas, ko viņš droši varot apgalvot, ka tas ir noticis Jēkabpilī. Guntars Gogulis arī atklāja, ka KNAB Jēkabpilī ieradies no rīta un uzturējies visu dienu, jo procesuālās darbības esot laikietilpīgas. Tāpat arī viņa kompetencē neesot minēt ar kurām amatpersonām tas saistīts un viņa rīcībā nemaz neesot šādas informācijas. Uz jautājumu, kāpēc nav iespējams sazināties ar Jēkabpils mēru, Guntars Gogulis skaidroja, ka viņš to nezinot, šodien bijusi ražīga un piesātināta darba diena un viņš šodien neesot sazinājies ar domes priekšsēdētāju un arī nezinot, kur viņš ir patlaban. Viņš stāstīja, ka pirms preses konferences par KNAB darbībām informēti arī deputāti, un viņiem arī esot sniegta informācija tikpat lielā apjomā kā žurnālistiem.

Žurnālistus interesēja vai no piektdienas, 22.janvāra domes politisko vadību un dokumentu paraksta tiesības uzņemsies vicemēra Kristīne Ozola. Guntars Gogulis atbildēja, ka viņa rīcībā nav informācijas, ka Jēkabpils dome kaut kas ir mainījies politiskās vadības jomā, savukārt paraksta tiesības esot gan mēram, gan vietniecei, gan viņam un līdz ar to pašvaldības darbs neesot traucēts.

Jautāts vai piektdien vai tuvāko dienu laikā tiks sasaukta Jēkabpils domes ārkārtas sēde, kurā deputāti izvērtēs notikušo, Guntars Gogulis sacīja, ka viņam nav tādas informācijas.

Preses konferencei uz neilgu brīdi bija pieslēgusies arī Jēkabpils domes riekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola (Neatkarīgā deputāte), taču tehnisko iemeslu dēļ, viņa nevarēja atbildēt uz žurnālistu jautājumiem. 

Guntars Gogulis apgalvoja, ka viņam šodien izdevies sazināties ar visu kapitālsabiedrību vadītājiem, kuriem viņš zvanījis. Izpilddirektors uzsvēra, ka nevienas kapitālsabiedrības darbs nav traucēts un visi pakalpojumi iedzīvotājiem ir nodrošināti.

Radio1.lv sazinājās arī ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un lūdza komentēt KNAB darbības Jēkabpils pilsētas pašvaldībā.

“Šodien, 21.janvārī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros veic tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2020.gada 21.septembrī par Krimināllikuma 318.panta otrajā daļā un 177.panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i. – dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkarīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem.

KNAB izmeklēšanas interesēs detalizētāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām šobrīd nevar sniegt.

KNAB atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā. Nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat jebkurai kriminālprocesā iesaistītajai personai ir tiesības uz aizstāvību,” informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Stratēģiskās komunikācijas nodaļa.

Atstājiet komentāru