2024.gada 19. marts

Jāzeps

Neoficiāla informācija liecina, ka KNAB, iespējams, aizturējis arī Jēkabpils domes deputātu Nikolaju Anuškeviču (PAPILDINĀTS)

Neoficiāla informācija liecina, ka KNAB, iespējams, aizturējis arī Jēkabpils domes deputātu Nikolaju Anuškeviču (PAPILDINĀTS)

(Pievienota 4.-5. rindkopa)

Radio1.lv rīcībā nonākusī neoficiālā informācija liecina, ka vakar, iespējams, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs procesuālās darbības veicis arī Jēkabpils domes deputāta Nikolaja Anuškeviča dzīvesvietā. Aculiecinieki novērojuši, ka pie deputāta mājas bijusi KNAB automašīna un darbinieki. Radio1.lv neizdevās sazināties ar Nikolaju Anuškeviču, arī viņa telefons ir izslēgts. Viņš vakar neesot arī piedalījies attālinātajā deputātu apspriedē pirms preses konferences.

Jēkabpils pilsētas domes deputāta Nikolaja Anuškeviča valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņam pieder kapitāldaļas un viņš ir patiesais labuma guvējs ar kravas pārvadājumiem un būvniecības automašīnu un iekārtu iznomāšanu saistītos uzņēmumos – SIA “EuroBep” un SIA “EVA projekts”. Pēc deklarācijas datiem Nikolajam Anuškevičam ir vēl vairākas darbavietas uzņēmumos, kuru darbība saistās ar elektroapgādes būvniecību.

Latvijas televīzija piektdienas vakarā ziņoja, ka kopumā KNAB Jēkabpilī aizturējis četras personas.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Anuškevičs līdz 2014.gadam bijis Jēkabpils uzņēmuma SIA "Energoterms" 50% kapitāldaļu īpašnieks, savukārt pēc tam līdz 2017.gadam starp uzņēmuma īpašniekiem bijusi kāda Vera Anuškeviča.

Informācija "Jēkabpils pakalpojumu" mājaslapā liecina, ka "Energoterms" uzvarējis vairākos uzņēmuma rīkotos iepirkumos, piemēram, pērn jūnijā par minerālmateriālu maisījumu iegādi ar līgumcenu 42 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), bet martā par tehnikas nomu darbam būvobjektos ar līgumcenu 165 000 eiro bez PVN un ceļu būvmateriālu (šķembas) piegādi par līgumcenu 42 000 eiro bez PVN.

Jau ziņots, ka 21.janvārī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros veic tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības.
KNAB kriminālprocesu uzsāka 2020.gada 21.septembrī par Krimināllikuma 318.panta otrajā daļā un 177.panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i. – dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkarīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem.

KNAB izmeklēšanas interesēs detalizētāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām šobrīd nevar sniegt.

KNAB atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā. Nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat jebkurai kriminālprocesā iesaistītajai personai ir tiesības uz aizstāvību.