2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Vēlas Jēkabpilij saglabāt valsts nozīmes pilsētas statusu

Vēlas Jēkabpilij saglabāt valsts nozīmes pilsētas statusu

Ceturtdien, 7.maija ārkārtas domes sēdē Jēkabpils domes deputāti izskatīja lēmumu par likumprojektu “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums”, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ar 10 balsīm par, vienam atturieties un diviem deputātiem sēdē nepiedaloties, domes deputātu vairākums atbalstīja lēmumu, ka Jēkabpils pilsēta vēlas palikt esošajās administratīvās teritorijas robežās ar valsts nozīmes pilsētas statusu. Tuvākajā laikā ar domes deputātu viedokli tiks iepazīstināta Latvijas Republikas Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija  un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas īstenojot administratīvi teritoriālo reformu.

Pēc sēdes pieņemto lēmumu komentēja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps: “Vakardien attālināti piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdē, tika izvirzīts priekšlikums, Jēkabpils pilsētai palikt esošajās administratīvās teritorijas robežās ar valsts nozīmes pilsētas statusu. Jau iepriekš esmu definējis, ka reģionālās reformas kontekstā Jēkabpils pilsēta ir gatava būt gan esošajās valsts lielās pilsētas statusā, gan arī būt kopā ar novadiem. Iepriekšējais lēmums, Jēkabpils pilsētai apvienojoties ar novadiem, sabiedrībā netika uzņemt viennozīmīgi, vairāk vai mazāk sabiedrība bija sašķelta savā viedoklī. Līdz ar to, lai šobrīd reģionā situācija būtu labvēlīga izaugsmei un veicinātu savstarpējo dialogu, Jēkabpils pilsēta ir gatava turpināt attīstību, esot valsts nozīmes pilsēta un uzsveru- tāpat kā tas bija līdz šim -sadarboties ar apkārtējiem novadiem. Galvenais kas mums jāpatur prātā šīs reformas gaitā ir iedzīvotājs, viņa intereses un labklājība.”

Šajā sēdē deputāti atcēla Jēkabpils pilsētas domes 2019.gada 12.decembra lēmumu Nr.594 “Par viedokli par likumprojektu “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums””, kurš noteica izveidot administratīvo teritoriju - Jēkabpils novads ar administratīvo centru Jēkabpilī, un ar šādām administratīvajā teritorijā ietilpstošām teritoriālā iedalījuma vienībām: Aknīstes pagasts, Aknīstes pilsēta, Asares pagasts, Atašienes pagasts, Ābeļu pagasts, Dignājas pagasts, Dunavas pagasts, Elkšņu pagasts, Gārsenes pagasts, Jēkabpils pilsēta, Kalna pagasts, Krustpils pagasts, Kūku pagasts, Leimaņu pagasts, Mežāres pagasts, Rites pagasts, Rubenes pagasts, Salas pagasts, Saukas pagasts, Sēlpils pagasts, Variešu pagasts, Viesītes pagasts, Viesītes pilsēta, Vīpes pagasts, Zasas pagasts.   

Jau ziņots, ka trešdien, 6.maijā Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija gandrīz jau pielika punktu novadu reformas likumprojekta 366 priekšlikumu uz trešo lasījumu vērtēšanai, jautājumu par iespējamu Jēkabpils kā atsevišķas pilsētas saglabāšanu atliekot uz nākamo sēdi piektdien. Ja komisija darbu pie likumprojekta sagatavošanas izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā pabeigs šajā vai nākamajā nedēļā, tad plenārsēdē tas varētu nonākt jau maija otrajā pusē.

Atstājiet komentāru