2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils domē nepietiekama balsojuma dēļ, neapstiprina svarīgu lēmumu

Jēkabpils domē nepietiekama balsojuma dēļ, neapstiprina svarīgu lēmumu

Jēkabpils domes 8.augusta sēdē netika pieņemts svarīgs lēmums saistībā ar renovāciju pilsētas izglītības iestādēs – Jēkabpils 2. vidusskolā un Jēkabpils valsts ģimnāzijā - "Par projekta ieviešanai nepieciešamā līdzfinansējuma nodrošināšanu".

Nepieņemtais lēmums paredzēja akceptēt projekta indikatīvo kopējo budžetu, kas sastāda: projekta  kopējās izmaksas 24 107 610,63 EUR, tajā skaitā attiecināmās izmaksas 21 554 536,60 EUR, no kurām: ERAF līdzfinansējums 26,25 % – 5 658 115,00 EUR; Valsts budžeta dotācijā 18,04 % – 3 888 634,15 EUR; Pašvaldības finansējums 54,12 % – 11 665 902,45 EUR; Cits publiskais finansējums 1,59 %- 341 885,00 EUR; Indikatīvās neattiecināmās izmaksas – 2 553 074,03 EUR.”;

Lēmums paredz gadījumā, ja Valsts kases aizņēmums netiks piešķirts pilnā projektā paredzētajā apjomā, finansējuma daļa, par kuru netiks saņemts valsts kases aizdevums, tiks finansēta no Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Salīdzinot ar projekta sākotnējām izmaksām, ko Jēkabpils dome apstiprināja 2018.gada 28.jūnijā, šajā lēmumā sadārdzinājums ir vairāk nekā pusmiljons - 660 364,40 eiro. Sākotnēji projekta kopējās izmkasas bija  23 447 246,23 eiro, patlaban tās pieaugušas līdz  24 107 610,63 eiro.

Projektā plānotās darbības:

1. Ergonomiskas mācību vides izveide mūsdienīga mācību procesa nodrošināšanai;
2. IKT risinājumu ieviešana un pieejamības nodrošināšana abās skolās;
3.Jaunu dabaszinātņu un matemātikas kabinetu iekārtošana pamatizglītības programmas īstenošanai ( 7.–9.klasēm) un aprīkošana Jēkabpils 2.vidusskolā;
4. Sporta infrastruktūras pārbūve JVĢ;
5. Izglītības iestādes dienesta viesnīcas pārbūve Jēkabpils 2.vidusskolā;
6. Reģionālā metodiskā centra attīstība JVĢ;
7. Projekta īstenošanas un publicitātes pasākumi.

Lēmumu "Par projekta ieviešanai nepieciešamā līdzfinansējuma nodrošināšanu" Jēkabpils domes sēdē nepieņēma jo “par” balsoja nepietiekams deputātu skaits. Lēmumu atbalstīja deputāti - Aivars Kraps (GKML), Kristīne Ozola (Bezpartejiska), Leonīds Salcevičs (JRP), Aleksandrs Deinis (JRP), Nikolajs Anuškevičs (LP). Pret balsoja deputāti – Aigars Nitišs (LZP) un Mārtiņš Svilis (LRA), Atturējās – Raivis Ragainis (LZP). Savukārt deputāti – Māris Dimants (JRP), Broņislavs Ivanovskis (Saskaņa)  un Andrejs Gavrilovs (Saskaņa) balsojumā nepiedalījās, jo viņu pārstāvētie uzņēmumi – Jēkabpils PMK, Hektors un Erbauer group ir iesaistīti būvniecības darbos. Sēdē attaisnojošu iemeslu dēļ nepiedalījās deputātes Līga Kļaviņa (LZS) un Signe Bērziņa (Bezpartejiska).

Diskutējot par šo lēmuma projektu deputāts Raivis Ragainis sacīja, ka lēmums ir vajadzīgs un atbalstāms, bet nepieciešama diskusija par cenām, kas ir neadekvāti augstas. “Piekrītu, ka ir sadārdzinājušās būvniecības izmaksas, bet nekādā gadījumā ne mēbeļu un IT izmaksas, mēbeles var izvēlēties lētākas. Sadārdzinājums par pusmiljonu ir bezjēdzīgs un bīstams, zinot, ka šādus aizdevumus neatbalsta valsts.”

Aivars Kraps sacīja, ka sadārdzinājumu veido līguma trešā daļa, kur ir vienošanās par mēbeļu iegādi skolai. Taču šīs daļas līgums esot noslēgts tā, ka pašvaldība to var mainīt jebkurā brīdī vai atcelt pilnībā.

Raivis Ragainis ierosināja atteikties pilnībā no līguma trešās daļas, kas veido projekta sadārdzinājumu pusmiljona eiro apmērā.

Aivars Kraps norādīja, ka ir grūti no kaut kā atteikties, jo skolas vadība visas šīs vajadzības pamatoja. Mēbeles, kas jāiegādājas ir darbgaldi darbmācības apmācībai zēniem, bez tiem nevar notik mācību stunda.

Aigars Nitišs interesējās kāds sadārdzinājums ir saistībā ar IT lietām, viņam tika skaidrots, ka ar IT lietām ir līdzekļu samazinājums apmēram par tūkstots eiro nevis sadārdzinājums.

Raivis Ragainis, turpinot diskusiju, runāja salīdzinājumos: “Jautājums ir par to, ko mēs pērkam mersedesu vai folksvagenu vai žiguli, mums ir vajadzība izpildīt visas šīs prasības, kas ir absolūti normāli, vienkārši vajag skatīties, kurā cenu kategorijā mēs spēlējam un nepirkt mersedesu.”

Aivars Kraps atbildot atgādināja, ka “visi šie iepirkumi vērās vaļā vienā no manām pirmajām darba dienām priekšēdētāja amatā, tā, ka specifikāciju līgumā uz mersedesu ielikāt jūs Ragaiņa kungs, nevis es.” 

Raivis Ragainis pārmetumu sev atvairīja, norādot, ka pašvaldībā ir speciālisti, kas sastāda specifikācijas, ka mērs to nedara un bijis plānots, ka “iekļausies plānotajās izmaksās šobrīd sadardzinājums ir vairāk kā pusmiljons eiro un tas nav adekvāti.”

Diskusijā iesaistījās pilsētvides departamenta direktors Raits Sirmovičs, norādot, ka komitejā, kad ticis diskutēts par speifisko mēbeļu iegādi skolai, uzsvērts, ka jāpērk labas, kvalitatīvas mēbeles, kas kalpo ne mazāk kā desmit gadus nevis lētas, kas pēc paris gadiem izmetamas. 

Deputāts Aleksandrs Deinis dalījās pieredzē, ka pirms pāris gadiem pircis skolai mēbeles un galdu varot nopirkt gan par 30 eiro, gan 80 eiro. Lētākais jau pēc pusgada ir remontējams un ilgi nekalpo.

Kristīne Ozola sacīja, ka darbgaldus nākotnē, kad būs pagājis projektā nosacītais laiks, varēs izmantot arī citiem mērķiem, attīstot  interešu izglītību.

Pēc domes sēdes uz žurnālistu jautājumu, ko plāno darīt saistībā ar nepieņemto lēmumu, vai atstās skolu bez mēbelēm, Aivars Kraps sacīja, ka risinājums tiks meklēts. Iespējams, tikšot sasaukta ārkārtas sēde. Uz žurnālistu jautājumu, ja arī ārkārtas sēdē būs līdzīgs balsojums un lēmums netiks pieņemts, Kraps atbildēja, ka “matemātiku mēs visi esam mācījušies un skaitīt protam”, piebilstot, ka risinājums noteikti tiks rasts.

Komentāri (0-6/6)

  • Viesis
    12.08.2019 08:20
    Interesanti, ka iepirkumu gatavoja ragaiņa kompānija. Un tagad paši neapstiprina savu pieprasijumu. Jocīgi vai kā?
  • Piii...du
    11.08.2019 22:14
    Bērni ir smuks iemesls, lai vecā banda sev ieliktu kabatās! Tauta, jūs taču neesiet stul...!!!! Sadārdzinājies?! Kā tad!?! Viss tik sadaardzinasies un ieprikumi taisiiti peec vajadziibaam!! Kaa senoa labajoa laikos! WELKOME BAK saucaas
  • Hello
    11.08.2019 12:00
    Aizdomīgs sadārdzinājums. Nedrīkst tadus pieļaut.
  • Viesis
    11.08.2019 09:25
    Ļoti labi, ka tiek parādīts balsojums. Var redzēt, kam interesē bērn, kas apmierina savas ambīcijas.
  • Sanita
    10.08.2019 21:38
    Kauns par deputātiem, kas neprot vienoties... Domā tikai par varu, naudu, sava es apmierināšanu... Jūs ievēlēja strādāt jēkabpiliešu labā ne savas ambīcijas apmierināt. Beidziet vienreiz mērīties ar krāniņiem... Kauns par tādu domi un deputātiem.
  • Viesis
    10.08.2019 18:48
    Nitišam, Ragainim un Svilim žēl bērniem nopirkt labas mēbeles. Kauns. Grib lai bērni bojā muguras. Nerūpējas par mūsu mazajiem. Nu ja - viņi jau nav balsotāji.

Atstājiet komentāru