2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Raivis Ragainis: “Jēkabpils pilsētas pašvaldība nevar vienpersoniski pieņemt lēmumu par padomju lielgabala pārvietošanu!”

Raivis Ragainis: “Jēkabpils pilsētas pašvaldība nevar vienpersoniski pieņemt lēmumu par padomju lielgabala pārvietošanu!”

Gatavojoties šī gada 4. maija svinībām, kuru laikā Jēkabpilī notiks Latvijas armijas militārā parāde, ir aktualizējies jautājums par Krustpils parkā ierīkoto piemiņas vietu kritušajiem padomju armijas karavīriem, tostarp – par piemiņas vietā esošo padomju armijas lielgabalu. Jēkabpils pilsētas pašvaldība jau pirms vairākiem gadiem rosinājusi atbildīgās ministrijas atrisināt šī pieminekļa pārvietošanu uz Brāļu kapiem vai citu piemērotu vietu, taču vienlaicīgi pašvaldība norāda, ka nav tās kompetencē vienpersoniski izlemt šo jautājumu.

“Ja tā būtu tikai pašvaldības kompetence, tad šis lielgabals jau sen būtu no pilsētas centrālās daļas pārvietots,” norāda Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, “taču pašvaldība nevar to izdarīt, jo Otrā pasaules karā kritušo karavīru apbedījumu un piemiņas vietu uzturēšanu regulē starpvalstu līgums starp Latviju un Krievijas Federāciju. Tostarp, tajā paredzētas arī saistības, kas nosaka jautājumus par piemiņas vietu un karavīru apbedījumu vietu pārvietošanu, nosakot atbildīgo institūciju katrā pusē. Un Latvijas pusē tā ir Ārlietu ministrija,” stāsta Raivis Ragainis, uzsverot, ka pašvaldība jau 2016. gadā aicinājusi Ārlietu ministriju un arī Aizsardzības ministriju šo jautājumu atrisināt: “Tādēļ aizsardzības ministra Pabrika kunga publiskais paziņojums, ka pašvaldība nav vērsusies Ārlietu ministrijā, neatbilst patiesībai, dome to ir darījusi. Taču, uzsveru vēlreiz, tas nav pašvaldības kompetences jautājums – novākt lielgabalu, tāpēc mēs gaidām Ārlietu ministrijas daudz aktīvāku rīcību.”

Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadītājs uzsver, ka pilnībā piekrīt publiski izskanējušajiem argumentiem par šī pieminekļa aizvākšanu no pilsētas centrālās daļas: “Jā, es pilnībā piekrītu Latvijas Tautas frontes pirmajam vadītājam Dainim Īvānam un manai kolēģei Jēkabpils domē no Nacionālās apvienības Kristīnei Ozolai, ka lielgabals ir jāpārvieto uz citu vietu, vai vispār jāaizvāc no publiskās vides, taču – mēs to nevaram izdarīt, kamēr nav saņemts akcepts no Ārlietu ministrijas, kura varētu aktivizēt šo procesu, lai Jēkabpils domes savulaik ierosinātais un aktualizētais jautājums paceltos augstāk prioritāšu sarakstā, it īpaši tādēļ, ka šobrīd, kā redzams, jautājums ir izraisījis sabiedrisku rezonansi,” saka Raivis Ragainis, piebilstot, ka aizvākt lielgabalu pēc saskaņojuma no Ārlietu ministrijas saņemšanas var dažās dienās.
Informāciju sagatavoja

Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Komentāri (0-5/5)

  • viesis
    05.03.2020 20:15
    būtu friču kapi tad nebūtu cepšanās,biju Lietuvā Rokišķos tur kapos sarkanarmiešu kapi sakopti.uzliktas jaunas kapu plāksnes. Viņi cīnījās pret fašismu.Mūsu kundziņiem tas laikam nepatīk?
  • Cilvēks
    19.03.2019 12:12
    Vēsturi nevar pārrkastīt. Labāk piemiņas vietu sakoptu, nokrāsotu.
    Par nacionālo apvienību sen skaidrs, ka jumts sāp tikai par austrumu kaimiņu, bet Ragaiņa kungs, no Jums ko tādu negaidīju.
  • Andris
    16.03.2019 13:44
    XXL:
    Tieši pretēji,ir cieņa Raigaiņa kungam,kurš izrāda interesi un vēlmi šim gadiem ilgi strīda objektam rast risinājumu.Sen jau to vajadzēja izdarīt. Iepriekšējai valdībai pietrūka politskās apņēmības!
    Nevajaga mākslīgi izveidot problēmas, bet labāk koncentrēties uz reālām prioritātēm, kas paaugstinātu iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Pieminekļa pārvietošana nav ar to saistīta, tā ir tikai atsevišķi personu "niķu" īstenošana. Mēs taču dzīvojam "demokrātiskā" valstī, tad organizējiet balsošanu par šo jautājumu un saņemsiet skaidru iedzīvotāju viedokli (tas ir vienīgais un svarīgākais arguments, nevis publiski izskanēti saukļi). Bet neviens jau nerēķinās ar iedzīvotāju interesi, kā ierasts - pāris Nacionāļiem no vietējās "elites" ir lielāka teikšana ...
  • XXL
    15.03.2019 23:53
    Tieši pretēji,ir cieņa Raigaiņa kungam,kurš izrāda interesi un vēlmi šim gadiem ilgi strīda objektam rast risinājumu.Sen jau to vajadzēja izdarīt. Iepriekšējai valdībai pietrūka politskās apņēmības!
  • Andris
    15.03.2019 17:23
    Pēc šī raksta, vairs nav ne gramma cieņas pret Ragaiņa kungu un līdzdomniekiem šajā jautājumā. Uz kādiem publiski izskanētiem argumentiem jūst atsaucaties ? Vai tiešām jums nav citu svarīgu lietu, izņemot kā "cīņu" ar pieminekļiem un vēsturi. Cirks.

Atstājiet komentāru