2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

1.martā Jēkabpils iedzīvotājiem būs iespēja uzzināt, kā sevi pasargāt no vēža

1.martā Jēkabpils iedzīvotājiem būs iespēja uzzināt, kā sevi pasargāt no vēža

Šobrīd Latvijā ir aptuveni 70 000 onkoloģisko pacientu, un ik gadu 12 000 cilvēku izdzird diagnozi - vēzis. Taču 40% onkoloģisko saslimšanu varētu nebūt, ja vien cilvēki izvairītos no vēža riska faktoriem. Par to, kādi ikdienas ieradumi veicina vēža attīstību un kuri tieši pretēji - mūs pasargā no vēža, varēsiet uzzināt 1.martā Jēkabpilī.

Projektā „Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” (projekta identifikācijas Nr. 9.2.4.2/16/I/049) no pulksten 12.00 – 15.00 Jēkabpils brīvā laika pavadīšanas klubā „Atslēga,” Ziemeļu ielā 22-3 notiks Onkoloģisko slimību profilakses diena „Rūpējies par sevi šodien, esi vesels rīt!”. Tās ietvaros būs iespēja noklausīties rezidentes onkoloģijā– ķīmijterapijā Ļubovas Blumbergas lekciju par vēža profilaksi.

Pasākumā piedalīsies arī Latvijas sieviešu – volontieru biedrības „VITA” vadītāja Irina Januma, kura pirms vairākiem gadiem pati ir uzveikusi vēzi, un labprāt pastāstīs par savu pieredzi un sniegs praksē pārbaudītus ieteikumus, kā saglabāt labu veselību un nepadoties grūtsirdībai.

Pēc lekcijas noklausīšanās ikviens varēs uzdot jautājumus un iesaistīties diskusijā. Šī ir lieliska iespēja uzzināt aktuālu informāciju un  palīdzētu ne vien sev pašam, bet arī saviem līdzcilvēkiem.

Atgādinām, ka Latvijā darbojas valsts apmaksāta vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kuras ietvaros sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem  var veikt bezmaksas dzemdes kakla skrīningu, sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem - krūts vēža skrīningu, bet ikviens iedzīvotājs vecumā no 50 – 74 gadiem - zarnu vēža skrīningu. Diemžēl atsaucība skrīningam joprojām ir ļoti zema, un cilvēki pārāk maz uzmanības velta savai veselībai. Profilaktiskas pārbaudes vajadzīgas arī tad, ja cilvēks jūtas labi, jo sākuma stadijā vēzis nesāp un bieži vien nav arī nekādu citu simptomu.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Informāciju sagatavoja Žanete Tiltiņa
Veselības veicināšanas koordinators Jēkabpils pilsētas pašvaldībā

Atstājiet komentāru