2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Mūžībā devies Jēkabpils Goda pilsonis Adams Vitauts Sankausks

Mūžībā devies Jēkabpils Goda pilsonis Adams Vitauts Sankausks

In Memoriam ADAMS VITAUTS SANKAUSKS

ADAMS VITAUTS SANKAUSKS

(1939.28.01. – 2019.18.01.)

Dažādas dienas
Dažādos vējos
Dažādi steidzas, bet aizsteidzas viens-
MŪŽS.   
        (O.Skuja)

18.janvārī, baltā ziemas dienā, mūžībā devies Jēkabpils Goda pilsonis Adams Vitauts Sankausks. Vitauts dzimis 1939. gada 28. janvārī Lietuvā, Kauņas apgabalā. 1949. gadā ģimene tika izvesta uz Sibīriju, kur dzīvoja līdz 1960. gadam. Vitauts bija apņēmības pilns darboties, pabeidza Irkutskas transporta celtniecības tehnikumu, iegūstot tiltu, tuneļu un dzelzceļa celtnieka specialitāti.  Pēc atgriešanās dzimtenē viņš vienu gadu pavadīja Kauņā, pēc tam darba gaitas atveda uz Latviju, Rīgu, kur jaunais speciālists strādāja tiltu būves trestā. Vēlāk Vitautu nosūtīja uz Jēkabpili, kur sākās jaunā tilta pār Daugavu būvniecība un viņš piedalījās celtniecības darbos, būvējot tilta balstus. 1972. gadā V.Sankausks pabeidza Dzelzceļa transporta institūtu Ļeņingradā tiltu būves specialitātē. Kopš tā laika V.Sankausks strādājis Padomju Savienības Transporta celtniecības ministrijas Tiltu būves tresta Nr.5 24. tiltu būves vienībā, kas vēlāk tika pārveidots par uzņēmumu “Viadukts”. SIA “Viadukts” bija  V.Sankauska vienīgā darbavieta (kopš 2004.gada Latvijas-Lietuvas kopuzņēmums SIA Viadukts). Sākumā veicis dažādus darba pienākumus, par uzņēmuma direktoru strādājis kopš 1983. gada. V.Sankausks kā uzņēmējs un uzņēmuma vadītājs ilgus gadus bijis atbildīgs un ļoti saimniecisks. Viņš uzsvēra, ka paļauties var tikai uz paša un darbinieku spēkiem, ka no visu ieguldītā darba ir atkarīga uzņēmuma un tā darbinieku veiksme, labklājība, bijis cilvēcīgs un godprātīgs pret saviem darbiniekiem. Darbs vienmēr bijis arī V.Sankauska vaļasprieks, bet viņa paveiktā darba lielākais lepnums un gandarījums bija izbūvie tilti. Uzņēmuma pastāvēšanas laikā uzcelti daudzi tilti, kuri tagad tiek ekspluatēti Latvijā, Lietuvā, Kaļiningradas apgabalā. Uzņēmums ir uzcēlis tiltu pār Daugavu Jēkabpilī 1962. gadā, Ziemeļsusējas tiltu, tiltu „Mazā Daugava” pāri Daugavas pietekai, tiltu uz Ādamsona saliņu un citus. 2009. gadā V.Sankauskam par mūža ieguldījumu pilsētas attīstībā tika piešķirts Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukums. Par viņa ieguldījumu Jēkabpils pilsētā un tās attīstībā stāsta arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības 2012. gadā veidotā dokumentālā filma “Mēs – jēkabpilieši. Būvnieki”. Labs stratēģis, tālredzīgs, vienmēr korekts un atsaucīgs- tā raksturo V.A. Sankausku. Kā mecenāts palīdzēja un atbalstīja jauniešus, sportistus.  Lai arī dzīves vēji brīžiem ir bijuši skarbi, Vitauts nodzīvojis piepildītu mūžu, uz kuru atskatoties, varam būt pateicīgi, ka viņa dzīves daļa bija un ir arī Jēkabpils. Vitauta profesionaliāte, ieguldītais darbs vienmēr paliks pilsētas vēstures lappusēs, bet viņa iesāktais ceļš neapstāsies, tas tiks turpināts. Aiz viņa paliek krietni padarīts darbs, paliek mīlestība- ģimene- bērni un mazbērni, draugi un kolēģi.

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā Jēkabpils goda pilsoņa Adama Vitauta Sankauska notiks trešdien, 23.janvārī, plkst.12.00 Jēkabpils pilsētas kapličā. Zemes klēpī tiks guldīts Jēkabpils pilsētas kapos.
Izsakām visdziļāko līdzjūtību V.A. Sankauska ģimenei un kolēģiem.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība

Komentāri (0-3/3)

  • Filologs
    23.01.2019 09:48
    Pirmkārt, viesi, latviešu valodā tāda burta y nav. Otrkārt, viesim vajadzētu palasīt par lietuviešu vārdu un uzvārdu atveidošanu latviešu valodā. Tad viss būtu skaidrs, kapēc tā tiek rakstīts, kā ir rakstīts.
  • Viesis
    22.01.2019 20:16
    Jūs vārdu nepareizi uzrakstijat...
  • Viesis
    21.01.2019 15:10
    Adomas Vytautas Sankauskas

Atstājiet komentāru