2024.gada 16. maijs

Edijs, Edvīns

Lielās pilsētas aicina Eiropas Komisijas komisārus atbalstīt Latvijas intereses kohēzijas politikas pēc 2020. gada izstrādē

Lielās pilsētas aicina Eiropas Komisijas komisārus atbalstīt Latvijas intereses kohēzijas politikas pēc 2020. gada izstrādē

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri, lielo pilsētu mēri šodien, 3.novembrī, tikās ar Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieku Valdi Dombrovski un aicināja komisāru atbalstīt un stiprināt Latvijas intereses Eiropas Savienības (ES) fondu nākamā plānošanas perioda izstrādes gaitā.

Tikšanās laikā LLPA iepazīstināja V.Dombrovski ar statistisko informāciju par situāciju Latvijā un par attīstību galvaspilsētā un reģionos. Neskatoties uz jau līdz šim ieguldītiem ES fondu līdzekļiem, vidējos IKP rādītājus ES Latvijai sasniegt vēl neizdodas. LLPA norādīja, ka finansējums arī turpmāk nepieciešams, lai mazinātu nevienlīdzību, kas arī ir kohēzijas politikas mērķis.

"Latvijas līdzšinējā politika darbā ar ES fondu jautājumu ir novecojusi attiecībā uz sadarbību ar ES. Vācija, Francija un citas valstis jau tagad aktīvi piedalās savu priekšlikumu definēšanā saistībā ar nākamo plānošanas periodu pēc 2020. gada un arī Latvijai vajadzētu uzņemties lielāku līderību savu priekšlikumu izvirzīšanā. Mums ir raksturīgi sagaidīt ziņojumu no Briseles un tad mesties to kritizēt. Uzskatām, ka valdībai vajadzētu vairāk strādāt šai virzienā. Daudz laika tiek veltīts esošajam plānošanas periodam, bet par nākotnes perspektīvām un izaicinājumiem, kā arī to mājasdarbu, kas mums vēl darāms, šobrīd par maz tiek domāts," norāda Viktors Valainis, LLPA izpilddirektors.

V.Dombrovskis tikšanās laikā uzsvēra, ka tas ir ļoti pareizi un svarīgi sākt gatavoties nākamajam plānošanas periodam jau tagad. Sarunas par fondu līdzekļiem pēc 2020.gada būs sarežģītas, tāpēc ir svarīgi jau savlaicīgi būt klāt procesā.

Šonedēļ LLPA tikās arī ar Eiropas Komisijas budžeta komisāru Ginteru Etingeru. Gan G. Etingers, gan V. Dombrovskis tikšanās reizē ar LLPA apliecināja, ka kohēzijas politika Latvijā turpināsies arī pēc 2020.gada. Etingers norādīja, ka Latvijai jāturpina un arvien vairāk jāstāsta par paveikto ES fondu ietvaros.

"Mums ir jāstrādā un jārunā ar EK jau tagad un tā, lai nākamajā periodā Latvija saņemtu vismaz tik pat fondu līdzekļu, cik līdzšinējā periodā. Lielajām pilsētām jau tagad ir redzējums, kādam jābūt šim finansējumam un kur tas būtu jāiegulda. Kohēzijas fondi nozīmē jaunus ceļus, atjaunotas skolas, bērnudārzus, slimnīcas un citus svarīgus ieguldījumus pamatinfrastruktūrā. Sarunās ar abiem komisāriem vērsām uzmanību uz jau paveikto un norādījām, cik vitāli svarīga Latvijai ir kohēzijas politika arī nākotnē," skaidro V.Valainis.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Papildu informācija:

Dagnija Dižbite-Svarinska

sabiedrisko attiecību konsultante

Atstājiet komentāru