2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Noslēdzies konkurss “Vides objekta dizaina izstrāde Brīvības – Neretas ielas krustojumā”

Noslēdzies konkurss “Vides objekta dizaina izstrāde Brīvības – Neretas ielas krustojumā”

Jūnija beigās noslēdzies Jēkabpils pilsētas pašvaldības organizētais konkurss “Vides objekta dizaina izstrāde Brīvības – Neretas ielas krustojumā”.

Konkursa mērķis bija rast ideju laikmetīgam, vizuāli izteiksmīgam vides objektam Jēkabpils pilsētas publiskajā ārtelpā, respektējot apkārtējo vidi un vienlaikus radot oriģinālu Jēkabpils tēlam atbilstošu vietzīmi. Konkursa noteikumos tika paredzēts balvu fonds kur 1.vietai 1600 euro, 2.vietai- 800 euro, 3.vietai -600 euro. Projektus šim konkursam pieteica septiņi pretendenti. Iesniegto pieteikumu vērtēšanu veica konkursa vērtēšanas komisija.

Šī gada 5.jūlijā Jēkabpils domes sēžu zālē notika konkursa “Vides objekta dizaina izstrāde Brīvības – Neretas ielas krustojumā” iesniegto projektu vērtēšana.

Vērtēšanas komisija pilnā sastāvā izvērtējā un apstiprināja konkursa uzvarētājus :

1.vieta -vides objekts “SIDRABA ĀBELE” autors – Visvaldis Asaris

2.vieta -vides objekts “STIKLA KALNA MEŽS” autors - Sandra Strēle

3.vieta - vides objekta “EL100”autors – Elīna Lazdiņa

Vides objekta ''Sidraba ābele'' projekta idejas paskaidrojums

Vides objekta filosofiskā koncepcijas platforma ir koks - ābele kā simbols, kurš mūsu semantiskā apziņā ir saprotams un dziļi iesakņojies.

Latviešu folklorā ābele ir dzīvības un auglības koks - tautas dziesmās teiksmainais ābeļdārzs, kurā pa nakti guļ saulīte, ir pats Piena ceļš, kurā zvaigžņu kopas veido kuplo vainagu. Latviešu pasakās ābele parasti cieši saistīta ar Laimes māti, tā nes veiksmi, dalās dzīves gudrībā un labvēlībā. Ābele ir pozitīvo tikumu vēstošās dzīves pozīcijas simbols. Ābele ir svēts un neaizskarams koks. Ābele ir arī mīlestības un auglības simbols. Mūsu senči ziemas saulgriežos zīlēja nākotni, savukārt vasaras saulgriežos meitas meta ābelē vainagus - ja uzķērās uz zaļa zara, tad gaidāmas kāzas...

Daudzviet Eiropā ābeli uzskatīja par dzīvības koku, kuras zaros aug grūtiem pārbaudījumiem iegūstamie sudraba, zelta un dimanta vai jaunības āboli.

Vides objekta vizuālās koncepcijas pamatā ir ābeles siluets. Tas veido simbiozi ar filosofisko līniju. Telpiskā struktūra tiek veidota laikmetīgā tēlnieciskā valodā un stilizācijā, kura pieļauj arī dažādas vizuālās interpretācijas kontekstā ar mūsu svētkiem gada griezumā. Līdz ar to vides objekts var būt mainīgs tā uztverē. Meta stadijā ir ieskicēti daži no iespējamiem šīs idejas risinājumiem.

Vides objekta vides aspekts.

Vides objekta kopformas apjomos ir izvēlēts tik liels, lai  harmoniski iekļautos krustojuma aplī. Vizuāli tas ir labi skatāms un uztverams no visām pusēm un rakursiem. Tam kā objektam nav priekšpuses vai mugurpuses, jo tā tektoniskā struktūra būtībā ir veidota simetriski.  Metāla kā materiāla un tā konstruktīvais risinājums atbilst Jēkabpils konkrētai vides telpai. Objekta tektoniskā struktūra ir caurspīdīga, līdz ar to nerada problēmas riņķveida satiksmes kustībai, kas nav mazsvarīgs faktors.

Konkursa “Vides objekta dizaina izstrāde Brīvības – Neretas ielas krustojumā” vērtēšanas komisijas sastāvs:

komisijas priekšsēdētājs - Leonīds Salcevičs

komisijas locekļi:

  • pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs
  • Jēkabpils pilsētas galvenā arhitekte Ilga Tretjakova
  • Jēkabpils pilsētas vides māksliniece Sanda Mālniece
  • Jēkabpils vēstures muzeja arhitekte  Dace Lukševica
  • SIA “Birojs T22” arhitekte Laura Krastiņa
  • komisijas sekretāre – Santa Spodre

Objekta uzstādīšana Brīvības – Neretas ielas krustojuma aplī paredzēta līdz šī gada beigām.

Informāciju publicēšanai sagatavoja:

Sanda Mālniece

Jēkabpils pilsētas pašvaldība

Vides mākslinieks

Atstājiet komentāru