2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Lielā Talka jau 22. aprīlī!

Lielā Talka jau 22. aprīlī!

Iestājoties pavasarim, ikviens zina, ka aprīlī viena sestdiena jāvelta apkārtējās vides sakopšanas un labiekārtošanas darbiem, piedaloties Lielajā Talkā, kas arī šogad turpina darboties zem LV 100 zīmes ar mērķi līdz Latvijas simtgadei padarīt valsti par sakoptāko un zaļāko vietu pasaulē.

Nāciet talkā!

Lielā Talka šogad visā Latvijā notiek sestdien, 22.aprīlī’no plkst. 9.00-15.00. Šogad Lielās Talkas diena 22.aprīlis ir īpaša, jo šajā datumā ir arī Pasaules zemes diena, kad ikviens pasaules iedzīvotājs tiek aicināts aizdomāties par pasaules resursu saglabāšanu un atjaunošanu.

Katru gadu Lielā talka izvirza noteiktu vadmotīvu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, cik ļoti mūsu ikdienas rīcība ir saistīta ar vidi un tās veselību. Šogad talkas vadmotīvs ir -Latvijai būt zaļai!.

Lielajā talkā aicinām ne tikai vākt atkritumus, bet darīt arī citus labus darbus: stādīt kokus, ierīkot puķu dobes, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus u.c.

Latvija pasaulē ir unikāla ar to, ka valsts prezidents piedalās Lielā talkā, ir tās patrons un talku procentuāli atbalsta liels skaits valsts iedzīvotāju.

Kur talkot?

Talkošanas vietu varat izvēlēties paši. Mājaslapā www.talkas.lv, sadaļā “Talkas vietas”, var apskatīt visas oficiāli reģistrētās talku vietas, ko organizē pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī brīvprātīgie entuziasti, un 22.aprīlī pievienoties kādai no reģistrētajām talkas vietām. Katrā reģistrētajā talkas vietā ir sava atbildīgā persona, kura varēs saņemt bezmaksas atkritumu maisus saviem talciniekiem pie Lielās talkas koordinatoriem Jēkabpils pilsētas pašvaldībā. Talkošanas vietas varat jautāt arī pašvaldībā Lielās talkas koordinatoriem, piezvanot uz tālruni 26131430 vai 29275368.

Šajā dienā pašvaldība aicina sakopt Daugavas malu pie Krustpils evaņģēliski luteriskās baznīcas Rīgas ielā un labiekārtot teritorijas pie pieminekļa “Riharda PĀRUPA nacionālajiem partizāniem” un pie piemiņas akmens “1941. un 1949.gada represijās cietušajiem un bojā gājušajiem”.

Kur varēs saņemt atkritumu maisus?

Talkas maisus, kuri šogad būs baltā krāsā, par talku atbildīgie ( tie, kuri reģistrējuši talkas vietu mājaslapā www.talkas.lv) varēs saņemt Jēkabpils pilsētas pašvaldībā (pašvaldības garāžās Katoļu ielā aiz laikraksta “Brīvā Daugava” ēkas) no 19.aprīļa līdz 21.aprīlim no plkst.8.30-9.30, iepriekš piezvanot uz tālruni 26429110, 26131430 vai 29275368.

Talkas laikā savāktie atkritumu maisi tiks aizvesti no tām vietām, par kurām būs informācija talkošanas vietu reģistrācijas lapā un pašvaldībā!

Kur atstāt piepildītos maisus? 

Par Lielās talkas atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga pašvaldība. Savus piepildītos maisus atstājiet tikai reģistrētajās talkas vietās un par to atrašanās vietu informējiet talkas atbildīgo personu. Neskaidrību gadījumā zvaniet pašvaldības talkas koordinatoriem.

Ko iesākt ar aizdomīgiem atkritumiem?

Ja talkojot ieraugāt aizdomīgus atkritumus, piemēram, izlietotas injekcijas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķidrumiem, akumulatorus, kā arī citus bīstamus atkritumus, neaiztieciet tos! Par šādu priekšmetu atrašanas vietu informējiet talkas atbildīgo! Ja, talkojot gadās uziet beigtu dzīvnieku, neaiztieciet to, bet ziņojiet Jēkabpils pilsētas dzīvnieku patversmei, zvanot uz tālruni 28342253 ! Savukārt, ja ieraugāt vairākus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, ziņojiet operatīvajam dienestam uz tālruni 112!

Jēkabpils pilsētas privātmāju iedzīvotāju ievērībai!

Lielās talkas dienā 22.aprīlī privātmāju iedzīvotājiem pašvaldība nodrošinās lielgabarīta atkritumu izvešanu bez maksas.

No 13. Līdz 19. aprīlim Jēkabpils pilsētas privātmāju iedzīvotāji var pieteikt lielgabarīta atkritumu ( mēbeles, ledusskapji u.c. lietas, kuras nevar ievietot sadzīves atkritumu konteinerā) bezmaksas izvešanu, piezvanot sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “Jēkabpils pakalpojumi” dispečeram uz tālruni 65237660. Piesakot lielgabarīta atkritumu izvešanu, jānorāda sava adrese un aptuvenais  atkritumu daudzums.

Dažādu atkritumu izvešana.

Ja ir nepieciešamība izvest citu veidu atkritumus- pērnās lapas, sadzīves atkritumus, būvgružus u.tml.- jāzvana sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam SIA “Jēkabpils pakalpojumi” dispečeram uz tālruni 65237660, lai vienotos par atkritumu izvešanu. Šo pakalpojumu SIA “Jēkabpils pakalpojumi” sniedz par maksu, ko uzņēmums precizēs, sazinoties pa tālruni.

Gatavi talkai!

Talkojot noteikti jālieto darba cimdi! Iesakām vilkt garās bikses un kreklu vai jaku ar garām piedurknēm. Kājās velciet slēgtus apavus ar pietiekami cietu, biezu zoli. Šāds apģērbs pasargās arī no ērču kodieniem.

Dodoties talkā, noteikti ņemiet līdzi ģimenes locekļus, draugus, radus, darba kolēģus, kaimiņus un – pats- svarīgākais- darba prieku!

Pēc talkas kopīga zupas baudīšana!

Papildus informāciju par Lielās talkas norisi Jēkabpils pilsētā var saņemt Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, piezvanot uz tālruni 26131430 vai 29275368.

Paldies visiem jēkabpiliešiem, kuri ikdienā rūpējas par tīru apkārtni un ik gadu piedalās arī Lielajā talkā, sakopjot teritorijas ap Radžu ūdenskrātuvi, Daugavas krastus, pļavas, skvērus, parkus, mežmalas un citas teritorijas pēc ziemas sezonas tā palīdzot savai pilsētai atplaukt pavasara zaļumā!

Lielās Talkas koordinatore pašvaldībā

Anita Truksne

Atstājiet komentāru