2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu Jēkabpilī (FOTO)

Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu Jēkabpilī (FOTO)

Ceturtdien, 26.janvārī, Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāti lēma par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas piemērošanu pilsētā.

Sēdē domes deputāti atbalstīja lēmumu:

• Noteikt Jēkabpils pilsētas pašvaldībā maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu (izņemot sadzīves atkritumu reģenerāciju), par vienu kubikmetru sadzīves atkritumu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli 15,47 euro (piecpadsmit eiro un 47 centi).

NPK Maksas sastāvdaļa

Summa EUR

neieskaitot pievienotās vērtības nodokli

1.1. Maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, uzglabāšanu, dalītās atkritumu savākšanas, pārkraušanas un šķirošanas infrastruktūras objektu uzturēšanu atbilstoši līgumam, kuru noslēgusi pašvaldība un atkritumu apsaimniekotājs 6,90
1.2. Sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos un izgāztuvēs 4,82
1.3. Dabas resursu nodoklis par atkritumu apglabāšanu 3,75

• Noteikt Jēkabpils pilsētas pašvaldībā maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu (izņemot sadzīves atkritumu reģenerāciju), kuri atrodas ārpus noteiktās sadzīves atkritumu savākšanas vietas par vienu kubikmetru sadzīves atkritumu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli 18,45 euro (astoņpadsmit eiro un 45 centi), kas veidojas no:

NPK Maksas sastāvdaļa

Summa EUR

neieskaitot pievienotās vērtības nodokli

2.1. Maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, uzglabāšanu, dalītās atkritumu savākšanas, pārkraušanas un šķirošanas infrastruktūras objektu uzturēšanu atbilstoši līgumam, kuru noslēgusi pašvaldība un atkritumu apsaimniekotājs 9,88
2.2. Sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos un izgāztuvēs 4,82
2.3. Dabas resursu nodoklis par atkritumu apglabāšanu 3,75

Lēmums paredz noteikt, ka, ja atkritumu apsaimniekošana tiek nodrošināta ar marķētiem polietilēna atkritumu maisiem, apsaimniekotājs, kā papildus maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, iekasē maksu par marķētiem atkritumu maisiem  3,00 euro (trīs eiro un 00 centi) par 1 kubikmetru.
Maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu stājas spēkā trīsdesmitajā dienā pēc šī lēmuma pieņemšanas dienas, t.i. 2017.gada 25.februārī.

Informācijai:

2017.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļu likumā un par sadzīves atkritumu un ražošanas atkritumu, kas nav uzskatāmi par bīstamiem atkritumiem atbilstoši normatīvajiem aktiem par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus apglabāšanu dabas resursu nodokļa likme laikposmā no 2017.gada 1.janvāra līdz 2017.gada 31.decembrim par vienu tonnu noteikta 25,00 euro.

Kā iepriekš informēts, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs jau pagājušajā gadā kā kapitāldaļu turētāja pārstāvis uzdeva SIA “Jēkabpils pakalpojumi” rast risinājumu, lai šogad Jēkabpils iedzīvotājiem netiktu paaugstināts atkritumu tarifs. Risinājums ir rasts  un Jēkabpilī šogad tarifs par atkritumu apsaimniekošanu palielināts netiks.

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 39.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka: nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas (izņemot sadzīves atkritumu reģenerāciju) maksas noteikšanas kārtību atkritumu radītājam vai valdītājam apstiprina pašvaldība ar saistošajiem noteikumiem. Pamatojoties uz saistošajos noteikumos paredzēto kārtību, pašvaldība ar lēmumu nosaka maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu (izņemot sadzīves atkritumu reģenerāciju), un to veido:
1) maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, uzglabāšanu, dalītās atkritumu savākšanas, pārkraušanas un šķirošanas infrastruktūras objektu uzturēšanu atbilstoši līgumam, kuru noslēgusi pašvaldība un atkritumu apsaimniekotājs;
2) sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos;
3) dabas resursu nodoklis par atkritumu apglabāšanu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība 2016.gada 4.augustā noslēdza līgumu ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” par atkritumu apsaimniekošanu Jēkabpils pilsētas administratīvajā teritorijā.

Informāciju publicēšanai sagatavoja:
Margita Liepiņa
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Attēlos: SIA "Jēkabpils pakalpojumi" valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka un uzņēmuma jaunā sadzīves atkritumu savākšanas automašīna.

Foto: Jānis Lācis

Atstājiet komentāru