2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Pienākumi, kuri jāievēro ziemas periodā nekustamā īpašuma īpašniekiem

Pienākumi, kuri jāievēro ziemas periodā nekustamā īpašuma īpašniekiem

Ziema jau ir viducī, tāpēc Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija (turpmāk – Pašvaldības policija) nekustamo īpašumu īpašniekiem atkārtoti vēlas atgādināt par pienākumiem, kuri jāievēro ziemas periodā Jēkabpils pilsētā, lai rūpētos par kājāmgājēju drošību un veselību.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības 2013.gada 24.oktobra Saistošo noteikumu Nr. 51 ”Jēkabpils sabiedriskās kartības noteikumi” (turpmāk tekstā - Noteikumi) 5.8 punkts nosaka, ka ziemas periodā katru dienu līdz plkst. 0800 jāattīra no sniega un ledus nekustamajam īpašumam piegulošā publiskā lietošanā esošā teritorija 0,75 m platumā un jānokaisa tā ar pretslīdes materiālu.

Par Noteikumu 5.8. punkta neievērošanu uzliek naudas sodu fiziskām personām no 20 euro līdz 35 euro, juridiskām personām no 35 euro  līdz 70 euro.

Ar definīciju “piegulošā publiskā lietošanā esošā teritorija” jāsaprot ietves. Izņēmums, kad ietve nav jākopj ir tad, ja uz ietves izvietota sabiedriskā transporta pieturvieta, tad tās kopšanu nodrošina SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Arī par pretslīdes materiālu Jēkabpils pilsētā ir parūpējies uzņēmums SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, izvietojot pilsētā smilšu konteinerus. Smilšu konteineru atrašanās vietas var noskaidrot SIA “Jēkabpils pakalpojumi” mājas lapas sadaļā -  Darbības veidi/ Ceļu un ielu uzturēšana.

Vēlamies informēt, ka no pienākuma tīrīt ietves ir atbrīvotas pašvaldības sociāli aprūpētās personas, kā arī 1.grupas vai 2.grupas invalīdi, kuru īpašumā savu pastāvīgo dzīvesvietu nav deklarējusi vai faktiski nedzīvo viena vai vairākas darbspējīgas personas. Šajā gadījumā personai ar iesniegumu ir jāvēršas Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, lūdzot atbrīvot no īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošas teritorijas kopšanas, iesniegumam klāt pievienojot  apliecinošus dokumentus (invaliditātes apliecības kopiju, izziņu u.c.).

Aktuāla problēma Jēkabpilī ir lāsteku veidošanās pie jumtu notekcaurulēm atkušņa laikā. Noteikumu 5.5. punktā noteikts, ka - Par ēku, saimniecisko būvju jumtu karnīžu, notekcauruļu neattīrīšanu no sniega, ledus un lāstekām vietās, kur tas var apdraudēt cilvēka dzīvību un veselību - uzliek naudas sodu fiziskām personām no 20 euro līdz 35 euro, juridiskām personām no 35 euro  līdz 70 euro.

2017.gada janvārī Pašvaldības policija ir uzsākusi 49 administratīvās lietvedības, no tām 28 gadījumi par ietves nenotīrīšanu no sniega un ledus un nenokaisīšanu ar pretslīdes materiālu, bet 21 gadījums – par lāsteku nenotīrīšanu, kur tās var apdraudēt kājāmgājējus, jo ēkas atradās pie gājēju ietves.

Uz šo brīdi sastādīti 18 administratīvie pārkāpuma protokoli, 25 gadījumos ēku īpašniekiem izteikti brīdinājumi, jo pārkāpums, uzreiz pēc aizrādījuma saņemšanas, tika novērsts, pārējie administratīvās lietvedības materiāli atrodas izskatīšanas stadijā.

Vienlaikus atgādinām, ka arī pavasara, vasaras un rudens periodos ir jāturpina rūpēties par īpašumam piegulošo publiskā lietošanā esošu teritoriju (gājēju ietves, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvji, caurtekas vai zālāji līdz brauktuves malai).

Noteikumu 5.7.punktā noteikts -  Par nekustamajam īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas nekopšanu pavasara, vasaras un rudens periodos - uzliek naudas sodu fiziskām personām (izņemot pašvaldības sociāli aprūpētās personas, kā arī 1.grupas vai 2.grupas invalīdus, kuru īpašumā savu pastāvīgo dzīvesvietu nav deklarējusi vai faktiski nedzīvo viena vai vairākas darbspējīgas personas) līdz 30 euro, juridiskām personām līdz 40 euro.

Ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības 2013.gada 24.oktobra Saistošo noteikumu Nr. 51 ”Jēkabpils sabiedriskās kartības noteikumi” pilnu tekstu var iepazīties Jēkabpils pilsētas mājas lapā sadaļā Pašvaldība/Normatīvie akti/Saistošie noteikumi/Sabiedriskā kārtība.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas

vecākā inspektore Inga Ostrovska

Atstājiet komentāru