2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Turpinās LLU ainavu arhitektu sadarbība ar Jēkabpili

Turpinās LLU ainavu arhitektu sadarbība ar Jēkabpili

14. janvārī Jēkabpils pilsētas pašvaldības galvenais arhitekts Laura Krastiņa un ainavu tehniķe Mārīte Breimane viesojās LLU Lauku inženieru fakultātē, kur Ainavu arhitektūras un plānošanas 3.kursa studenti prezentēja ainavas labiekārtojuma projektus Strūves parkam un Oskara Kalpaka laukumam Jēkabpilī.
 

LIF un Jēkabpils pilsētas pašvaldības noslēgtā sadarbības līguma ietvaros realizēts projekts, kura mērķis bija izstrādāt funkcionāli un estētiski pārdomātu teritorijas plānojumu, veikt projektējamās teritorijas ainavu analīzi un vēsturisko izpēti, kā arī novērtēt parka, laukuma teritoriju pilsētas un valsts mērogā, akcentējot tās nozīmīgumu.
 
 
2014. gada rudens un ziemas mēnešos studentu veiktais pētnieciskais un radošais darbs vainagojies ar piecām unikālām vides dizaina koncepcijām un funkcionāliem parka teritorijas labiekārtošanas risinājumiem. Jaunie ainavu arhitektūras studenti radījuši risinājumus parka un laukuma tēlam, tā funkcionalitātei.
 
 
Studiju darbu sadarbības ietvaros ar Jēkabpils pašvaldību vadīja Dr.arch. Natalija Ņitavska un Mg.sc.ing. Silvija Rubene. Strūves parka un Oskara Kalpaka laukuma labiekārtošanas koncepcijas veidojuši 3. kursa studenti: Aiga Spāģe, Krista Levuce, Eva Plaude, Madara Zīle, Mārtiņš Rūtenbergs, Agita Gajevska, Megija Gailīte, Agnese Čača.
 
 
3.oktobrī pasaules arhitektūras dienai veltītajā pasākumā Jēkabpilī, studenti kopā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības speciālistiem veica Strūves parka un Oskara Kalpaka laukuma apskati. Par Frīdrihu Georgu Vilhelmu Strūvi un Strūves meridiāna loku studentiem stāstīja Jēkabpils vēstures muzeja vadītāja Inese Berķe, bet par koku dendroloģiskās inventarizācijas rezultātiem Strūves parkā iepazīstināja ainavu tehniķe Mārīte Breimane.
 
 
Eiropas mērnieku padomē 2014.gads pasludināts par F.G.V. Strūvem veltītu gadu. Latvijas teritorijā atrodas 16 šī Strūves meridiāna loka punkti, no kuriem divi (Jēkabpils un Sestukalns) iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.
 
 
2015.gadā aprit 10.gadi, kopš Strūves ģeodēziskais loks uzņemts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kopumā iekļauti 34 Strūves ģeodēziskā loka punkti no 10 pasaules valstīm. Latvijas teritorijā Strūve un Tenners uzmērīja 16 ģeodēziskā loka punktus, no kuriem divi - Jēkabpilī un Sestukalnā – iekļauti UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.
 
 
Avots: llu.lv

Atstājiet komentāru