2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpilī vēlēšanās, iespējams, startēs deviņi saraksti

Jēkabpilī vēlēšanās, iespējams, startēs deviņi saraksti

Jēkabpilī pašvaldību vēlēšanās šā gada jūnijā piedalīsies vismaz deviņi desmit politiskie spēki. Jēkabpils vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Knutiņa informē, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, šobrīd sarakstus iesniegšanai gatavo vismaz pieci politiskie spēki, viens politiskais spēks jau ir sagatavojis dokumentus iesniegšanai vēlēšanu komisijā un tos iesniegs nākamnedēļ, bet vēl četri - tos gatavo iesniegšanai. Par pārējiem pagaidām nav ziņu.

Dokumentus iesniegšanai vēlēšanu komisijā jau ir sagatavojusi "Vienotība", bet vēl gatavo "Vienoti Latvijai", "Jēkabpils reģionālā partija", "Saskaņas centrs" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Tā kā sarakstu kārtas numuri, ar kuriem tie startēs vēlēšanās, šogad tiks izlozēti, uz vēlēšanu komisijas darba laika sākumu rindas pie tās durvīm nebija novērotas.

Radio1.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka sarakstus pasvaldību vēlēsanām Jēkabpilī gatavo arī partija “Zemnieku savienība”, “Zaļā partija”, “Reformu partija” un arī partija “Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā” sadarbībā ar Lindermana partiju.

No šodienas, 12.aprīļa, līdz 22.aprīlim partijas un vēlētāju apvienības varēs iesniegt deputātu kandidātu sarakstus šovasar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām pieņem republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisijas. Pavisam deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt 119 pašvaldībās - deviņās republikas pilsētās un 110 novados.

Tiesības kandidēt pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un kuri vēlēšanu dienā būs vismaz 18 gadus veci.

Katrs vēlētājs drīkst kandidēt tikai vienas domes vēlēšanās kādā no pašvaldībām, kur viņam kandidātu saraksta iesniegšanas dienā bez pārtraukuma ir bijusi reģistrēta dzīvesvieta vismaz pēdējos desmit mēnešus, kurā viņš kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais ir nostrādājis vismaz pēdējos četrus mēnešus vai kur viņam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Piesakot kandidātu sarakstu vēlēšanām, jāiesniedz 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma, kā arī jānorāda dažādas ziņas par sarakstā iekļautajiem deputātu kandidātiem, piemēram, kandidātu izglītība, darba vieta, amati biedrībās, nodibinājumos, pašnovērtējums par latviešu valodas prasmi u.c. Par katru sarakstu jāiemaksā drošības nauda. Atbilstoši iedzīvotāju skaitam pašvaldībā drošības naudas apmērs var būt 90, 110, 130 vai 150 lati. Drošības nauda par kandidātu sarakstu Rīgas domes vēlēšanās ir 600 lati. Ja kandidātu saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu, drošības nauda tiek atmaksāta. Savukārt, ja sarakstam vēlēšanās neveicas, vēlēšanu komisija drošības naudu ieskaita pašvaldības budžetā.

Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām pašvaldību vēlēšanās deputātu kandidātu saraksti netiks numurēti. Šajās vēlēšanās vairs nebūs spēkā arī nosacījums vēlēšanu zīmes iecirkņos sakārtot sarakstu pieņemšanas secībā. To, kā sagrupēt vēlēšanu zīmes izsniegšanai vēlētājiem, līdzīgi kā Saeimas vēlēšanās, noteiks izloze.

Kopumā notiks 119 izlozes - katras pašvaldības vēlēšanu komisija rīkos savu izlozi. Vietējās vēlēšanu komisijas pašas var noteikt izlozes laiku, taču tai ir jānotiek vismaz septiņas dienas pirms vēlēšanām.

Pavisam 1.jūnija pašvaldību vēlēšanās būs jāievēl 1618 deputāti. 39 pašvaldībās būs jāievēl 9 deputāti, četrās pašvaldībās - 13 deputāti, 60 pašvaldībās - 15 deputāti, 15 pašvaldībās - 17 deputāti, bet Rīgas domē - 60 deputāti.

Ar pašvaldību vēlēšanu komisiju adresēm un darba laikiem kandidātu sarakstu iesniegšanai iespējams iepazīties "www.cvk.lv" sadaļā "Pašvaldību vēlēšanas 2013". Rīgā deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana sāksies plkst.12 Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas telpās Kungu ielā 34, Rīgā.

Sandra Mikanovska

Foto: jekabpils24.lv

Atstājiet komentāru