2024.gada 16. maijs

Edijs, Edvīns

Iespējams, Jēkabpilī drīz būs suņu pastaigu laukumi

Iespējams, Jēkabpilī drīz būs suņu pastaigu laukumi

Jēkabpils pilsētas domes Pilsētsaimniecības departaments izstrādājis jaunu saistošo noteikumu projektu par dzīvnieku turēšanu pilsētas daudzdzīvokļu un privātmājās.

 

Kā norādīja komunālinženiere Anita Truksne, nepieciešams izveidot jaunu suņu un kaķu reģistru, jo iepriekšējais ir novecojis, bez tam jādomā, kā panākt, lai īpašnieki reģistrē savus mīluļus un samaksā nodevu, jo pēdējā gada laikā reģistrēti vien daži suņi, esot maz ticams, ka Jēkabpils iedzīvotāji iegādājušies tik maz suņu. Nodeva par suni ir trīs lati, bet par kaķi – 1 lats.

 

Kā norādīja Anita Truksne, par to, ka suņi jāreģistrē, bet galvenais – jāpieskata, galvenokārt iestājas tie, kuriem suņi traucē. Attīstības un tautsaimniecības komitejā deputāti Aigars Nitišs un Aivars Kraps atzina, ka saimniekiem, kuri nepieskata savus dzīvniekus un palaiž tos savā vaļā klejot pa daudzdzīvokļu māju mikrorajoniem, jāuzņemas atbildība par to, ka tie var apdraudēt pārējos mājas iemītniekus, sevišķi bērnus, bez tam suņu īpašniekiem jāsavāc tas, ko viņa mājdzīvnieks atstāj uz ielas, smilšu kastē vai zālienā, kur pēc tam iet rotaļāties bērni. Arī privātmāju īpašnieki ne vienmēr kārtīgi pieskata savus suņus, tie izkļūst uz ielas, vai iekļūst kaimiņu pagalmos un dārzos, tos izrakņājot.

 

Deputāti uzsvēra, ka Jēkabpilī jāierīko suņu pastaigu laukumi, jo nav pieņemams, ka, piemēram, suņu treniņi notiek Strūves parkā, kur līdzās ir Jēkabpils valsts ģimnāzija un iet garām daudz skolēnu, vai Kena parkā. Daudz piemērotāka vieta šādam nolūkam varētu būt Mežaparka apkārtne.

 

Tāpat ierosināts veikt iedzīvotāju aptauju par to, kuras vietas Jēkabpilī būtu piemērotas šādiem pastaigu laukumiem, bet pastaigu laukumam vajadzētu būt gan Daugavas labajā, gan kreisajā krastā.

 

Pēc saistošo noteikumu izstrādes un apstiprināšanas, kārtībniekiem tiks dots uzdevums kontrolēt, kā saimnieki pieskata savus suņus.

 

Savukārt par četrām nesen izveidotajām kaķu mājām viedokļi ir dažādi, daļa mikrorajonu iedzīvotāju uzskata, ka tas situāciju būtiski neuzlabo.

 

Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru