2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 17.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Teritoriju ap Liepājas Dienvidu fortiem starp Klaipēdas ielu un pludmali paredzēts attīstīt kā jaunu dzīvojamo rajonu.Izstrādāts jauns lokālplānojums 25,4 hektārus plašam, pilsētai piederošam zemesgabalam Klaipēdas ielā 138, paredzot šo teritoriju atvēlēt jaunu mājokļu būvniecībai. Lokālplānojums radīs priekšnoteikumus dzīvojamās un publiskās apbūves teritorijas attīstībai, paredzot mazstāvu un daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kā arī pakalpojuma objektu būvniecību, vienlaicīgi nodrošinot atpūtas iespējas tiešā mājokļu tuvumā.

Likteņdārzā rīt, 18.martā, pulksten 20 notiks cikla "rap AKApella" pirmais pasākums ar reperu anša un Fiņķa uzstāšanos. Likteņdārza jaunajā Saieta namā ar Latvijā populāro reperu anša un Fiņķa uzstāšanos tiks aizsākts īpaša formāta pasākumu cikls "rap AKApella", kam pamatā būs repa teksti neierastā formātā. Repa tekstu vēstījums ir blīvs, dinamisks un daudzslāņains, bagāts ar metaforām, atsaucēm un sižeta pagriezieniem, un ierasti tas tiek papildināts ar muzikālo pavadījumu noteikta ritmiskā zīmējuma ietvaros, kas daļēji novērš uzmanību no dziesmas teksta. Jau vēstīts, ka 2022.gada 18.augustā atklātais Saieta nams ir viens no centrālajiem objektiem Likteņdārzā un tas ir jauns kultūras un sabiedriskās dzīves centrs visā Aizkraukles novadā. 

Saeima n galīgajā lasījumā pieņēma likumu par Lielstraupes pilis nodošanu Cēsu novada pašvaldības īpašumā. Likums paredz Cēsu novada pašvaldībai bez atlīdzības nodot Lielstraupes pili, Straupes narkoloģisko slimnīcu un nekustamos īpašumus "Berlīne" un "Saulrīti", kas patlaban atrodas Veselības ministrijas pārziņā. Kopš 2018.gada ir pārtraukta Straupes narkoloģiskās slimnīcas darbība un attiecīgi šie valsts nekustamie īpašumi nav nepieciešami veselības funkciju veikšanai, savukārt Cēsu pašvaldība ir izteikusi vēlmi pārņemt īpašumus pašvaldības pārziņā, lai nodrošinātu to kultūrvēsturiskās vērtības saglabāšanu un aizsardzību, kā arī izmantošanu sabiedrības vajadzībām.

Turpinām ziņas

Kuģa "Līgo" nogrimšana Lielvārdē būtisku piesārņojumu Daugavas ūdeņiem, pēc sākotnējās informācijas, nav radījusi. No kuģa nelielā daudzumā noplūdusī degviela ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta  iesaisti ir veiksmīgi savākta, izgriežot ūdens virsmas/ledus iesalušo daļu, savukārt pārējā degviela lokalizēta, izmantojot piesārņojumu savācošās bonas.
Lielvārdes pilsētas un pagasta pārvaldes vadītājs Dzintars Žvīgurs aģentūrai LETA pastāstīja, ka situācija patlaban ir stabila. Gan viņš, gan pašvaldības policija negadījuma vietu apseko vairākas reizes dienā. Līdzko būs kādi sarežģījumi, viņi informēs atbildīgos dienestus.

Straujās sniega kušanas dēļ Tukuma novadā upe Slocene ir izgājusi no krastiem, vietām appludinot blakus esošās teritorijas - pārsvarā lauksaimniecībā izmantojamās platības. Ceļi pagaidām nav applūduši, vien vietām ceļa segumā radušies izskalojumi, bet ceļi ir izbraucami. Piemēram, izskalojumi tika konstatēti trešdien, 15. martā, uz pašvaldības ceļa Spirgus-Praviņas Degoles pagastā, un ceļš īslaicīgi tika slēgts satiksmei. Ceturtdien autotransporta kustība minētajā ceļa posmā tika atjaunota, jo ceļa segums ir salabots. Trešdien applūda Šlokenbekas saliņa, daļa Lauktehnikas, kas atrodas tuvāk Slocenei, un Pārupe Tumes pagastā. No pirmajām divām vietām ūdens jau atplūdis. Paaugstināts ūdens līmenis saglabājies vēl Pārupē.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests Jelgavā dzēsis šogad Zemgalē pirmo kūlas ugunsgrēku. VUGD pārstāve Viktorija Gribuste informē, ka Jelgavā, Tērvetes ielā, dega kūla astoņu kvadrātmetru platībā, un tas ir arī šogad pirmais Zemgalē reģistrētais kūlas ugunsgrēks. VUGD atgādina, ka zemes īpašnieka pienākums ir veikt pasākumus, piemēram, regulāri pļaut zāli, lai neveidotos kūla. Par šo pienākumu nepildīšanu VUGD amatpersona var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu - fiziskai personai ir no sešām līdz 56 naudas soda vienībām, bet juridiskai personai no 56 līdz 280 naudas soda vienībām. Saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu viena naudas vienība ir pieci eiro, tādējādi naudas sods par ugunsdrošības prasību neievērošanu fiziskai personai ir no 30 līdz 280 eiro, bet juridiskai personai - no 280 līdz 1400 eiro. Par kūlas dedzināšanu fiziskām personām var piemērot naudas sodu no 280 līdz 700 eiro.

Kā ziņots, pirmais kūlas ugunsgrēks Latvijā šogad tika reģistrēts 14.februārī Salaspils pagastā, kur pērnā zāle dega 150 kvadrātmetru platībā.

Atstājiet komentāru