2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2023.gada 3.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No šodienas 3.janvāra līdz 26.janvārim jaunatklātajā Dzīvesziņas un arodu sētā, Jelgavā, būs skatāma Zemgales rakstaino brunču ceļojošā izstāde “Zemgale ziedu rakstos». Zemgales novadam raksturīgi rozīšu brunči, kā arī saulīšu un zvaigznīšu raksti, ko ieauda brunču joslās. Brunču ieloces kādreiz iegludināja ar karstiem maizes kukuļiem, ko pavisam karstus kārtoja virs ielocēs saliktā auduma un ļāva atdzist. Zemgalē ir liela brunču daudzveidība, rakstu un krāsu salikumi. Izstādes apmeklētāji varēs gūt priekšstatu par krāšņajiem Zemgales novada tautastērpa brunčiem, krāsām un to aušanas noslēpumiem.

No ceturtdienas, 5. janvāra, līdz svētdienai, 8. janvārim, koncertzāle Cēsis aicina uz telpiskās mūzikas notikumu Ieskaujošā ziema. Ik dienu īpaši būvētā skaņas kupolā notiks vairāki seansi, kuros būs iespēja iepazīt jaunu muzikālu pieredzi. Baudot īpaši radītus ambisoniskus jeb telpiskus skaņdarbus, klausītāji nokļūs unikālā telpiskā dimensijā. Kupolā varēs dzirdēt skaņu ainavas ambientā, klusinātā un minimālistiskā estētikā, ko radījuši Baltijas un Ziemeļvalstu komponisti. Kā īpašs pārsteigums programmā gaidāms populārā un visiem zināmā Antonio Vivaldi cikla Gadalaiki Ziema, kas aranžēta ambisoniskā versijā.

Lai Ogrē atzīmētu Zvaigznes dienu un ļautu piedzīvot tās būtību atraktīvā veidā, sestdien, 7.janvārī, notiks Zvaigznes dienas gājiens “Gudrie meklē Ķēniņu”, kurš noslēgsies ar svētku koncertu “Satiec Ķēniņu” Ogres Mūzikas un mākslas skolas Mūzikas nodaļā. Gājienā ir aicināts piedalīties ikviens interesents, kurš vēlas izdzīvot vēsturiskos notikumus, kas norisinājās ap Jēzus Kristus dzimšanas laiku. Gājiens notiks Ogres centrā un tā galvenie personāži būs trīs Austrumu gudrie trīs poniju pavadībā. Zvaigznes dienas pasākuma vainagojums būs garīgās mūzikas koncerts Ogres Mūzikas un mākslas skolā. Plašāka informācija par pasākumu atrodama Ogres novada pašvaldības mājaslapā.

Turpinām ziņas

Garkalnē no krastiem izgājusi Gauja, informē Ādažu novada pašvaldība. Upes krasti applūduši pie Garkalnes Olimpiskā centra. Carnikavā pie gājēju un dzelzceļa tiltiem kopš sestdienas ūdens līmenis cēlies par 15 centimetriem. Pašvaldība informē, ka ūdens līmenis turpina paaugstināties, taču ir cerība, ka kļūstot vēsākam, situācija normalizēsies. 

Kā ziņots, Latvijas upēs turpina kāpt ūdens līmenis, kā arī iet ledus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Daudzviet applūst upju palienes, vietām arī citas zemākās vietas. Visā valstī spēkā dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs.

Siltajiem laikapstākļiem nevajadzētu ietekmēt Siguldā gaidāmo kamaniņu sporta Pasaules kausa posmu treniņus un arī sacensības, uzskataa Latvijas Kamaniņu sporta federācijas ģenerālsekretārs Kristaps Mauriņš, kurš vienlaikus ir arī sacensību menedžeris. Nākamnedēļ, pirmdien ir sacensību dalībnieku ierašanās diena un trešdien sāksies oficiālie treniņi, bet papildu treniņus iespējams aizvadīt jau otrdien. Pasaules kausa sacensības Siguldā norisināsies divas nedēļas nogales pēc kārtas, turklāt nākamajā nedēļā tiks dalītas arī medaļas Eiropas čempionāta ieskaitē. Sacensības Siguldā sāksies ar piektdienu, kad norisināsies Nāciju kauss, kas vienlaikus ir kvalifikācija sestdien un svētdien gaidāmajām pamatsacensībām.

Un vēl

Populārajā "Facebook" grupā "Sēņu medniekiem" Agnese ievietojusi attēlu ar ko daudziem šķietami neticamu - gailenēm, kas atrastas 1. janvārī. "2023. gada sēņu sezona atklāta," zem ieraksta raksta Agnese, kura šī gada pirmajā dienā atradusi vairākas gailenes. Viņa raksta, ka laimīgais atradums bijis Talsu pusē. Sēņu atradēja Agnese zem abiem komentāriem publicējusi īsu video, kurā redzams, kā daļēji sniegotajā mežā viņa atrod gaileni.

Kā zināms, Latvijā gailenes parastais augšanas periods ir no jūnija līdz oktobrim. Latvijā sastopamas aptuveni 4 tūkstoši sēņu sugas. Latvijas mežos plaši izplatītas ir beku, bērzlapju, pienaiņu, pūkaiņu un citu ģinšu sēnes. Mikologi atgādina, ka ēšanai drīkst lasīt tikai tās sēnes, par kurām sēņotājs ir pārliecināts, ka tās ir ēdamas.

Atstājiet komentāru