2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 24.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 24.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00
  
Latvijas Lauksaimniecības universitātes galvenajā mītnē – Jelgavas pilī – interesentiem ir iespēja apskatīt unikālu augšņu kolekciju no Ukrainas, kas glabājas Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūtā jau nepilnus 60 gadus. Savulaik augšņu paraugus ekspedīcijas laikā Ukrainā ieguvuši un uz Latviju atveduši universitātes mācībspēki, lai radītu studējošajiem priekšstatu par augsnēm, kas nav sastopamas Latvijā. Kolekcija apmeklētājiem apskatāma pils dienvidrietumu spārna cokolstāvā. 

Kolkasrags ir viena no erozijas skartākajām vietām Latvijā, taču atšķirībā no pārējās piekrastes Kolkā erozija ir viļņveidīga – jūra mēdz krastu atdot arī atpakaļ. Pēc gandrīz 15 gadu pārtraukuma Kolkas raga apsaimniekotājs nolēma teritoriju izmērīt, un secināts, ka visvairāk zemes zaudēts Mazjūras jeb Rīgas jūras līča pusē. Pēdējo reizi Kolkas rags mērīts 2008. gadā, un toreiz secināts, ka no 14 hektāriem zaudēti trīs, kas tobrīd bija iespaidīgs zaudējums. Raga nepārtrauktās mainības dēļ vairākus gadus SIA "Kolkasrags" teritoriju nebija mērījis. Šogad rezultāts liecina, ka zaudēti vēl 0,63 hektāri. 

Liepājā, galerijā "Romas dārzs", atklāta mākslinieces Ināras Liepas veidoto leļļu izstāde "Laika spēles", kurā autore atskatījusies uz savu veikumu leļļu mākslā pēdējo 30 gadu laikā. Galerijas pagrabos interesentus sagaida gan figurālas skulptūrlelles, gan kustīgi objekti, kā arī daži aptuveni 100 gadus veci rotaļlāči no Liepas vadītā ceļojošā Leļļu mākslas muzeja.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada pašvaldības policijai ir jauns auto – trafarēts, aprīkots ar bākugunīm un videoreģistratoru, un tā ir viena no pirmajām pašvaldībām Latvijā, kura pie tāda tikusi. Jaunā apvidus automašīna “Dacia Duster”, noformējot operatīvo līzingu, iegādāta par 18 tūkstoši 600 eiro. Aizkraukles novada pašvaldības policijas priekšniece Anita Ozola stāsta, ka pašvaldības policijas rīcībā jau bijušas vairākas “mantotas” automašīnas, ko iepriekš izmantoja līdzšinējo pašvaldību policisti – viena Neretā, viena Pļaviņās un divas Koknesē. Arī tās tiek izmantotas pašvaldības policijas darbā.

Madonas novada pašvaldība pilsētas svētku programmā organizē dabas materiālu paklāju konkursu. Tā mērķis parādīt un popularizēt Latvijas dabā sastopamo ziedu un augu daudzveidību, to neparasto skaistumu un unikalitāti, veidojot no tiem īpašu sveicienu Madonas pilsētas svētkos, kā arī veicināt novada iedzīvotāju līdzdalību svētku programmas veidošanā. 3.jūnijā Madonas svētku dalībnieki, kas vēlas piedalīties konkursā, veidojot dabas materiālu paklājus, aicināti reģistrēties no pulksten desmitiem parka kalnā un dienas gaitā izveidot savu objektu. Dabas materiālu paklāju darbnīcas tēma – “Krāsainie tauriņi”.
 
Un vēl  

No 27. līdz 29. maijam Liepājā varēs redzēt daudzus cilvēkus ar fotoaparātiem rokās, jo šeit pulcēsies fotogrāfi no visas Kurzemes – piekto gadu pēc kārtas norisināsies Kurzemes fotodienas, kas šogad pirmo reizi plānotas Liepājā.  Sevi pierādīt fotogrāfi varēs gan individuāli, piedaloties fotokonkursā ”Kurzemes smeķis”, gan cīnoties par labākā kluba titulu. Labākās 25 fotogrāfijas individuālajā konkursā ”Kurzemes smeķis” no 27. līdz 29. maijam būs apskatāmas restorāna ”Spīķeris 53” telpās, kas arī būs galvenā fotogrāfu pulcēšanās vieta. Fotodienu moto šogad ir ”Liepāja trīs paaudzēs”.

Foto; Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru