2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 20.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 20.janvārī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju vakar ievēlēts Madars Lasmanis no Latvijas Attīstībai. Lasmanis ievēlēts ar balsu vairākumu. Jau ziņots, ka 5. janvārī no amata tika atbrīvots Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune no latvijas zemnieku savienības. Sēdē par neuzticības izteikšanu pats Caune nepiedalījās, jo atradās neplānotā prombūtnē. Par viņa atbrīvošanu no amata nobalsoja 11 domnieki, četri bija pret, bet trīs balsojumā nepiedalījās.

Neraugoties uz to, ka 2021. gadā visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, turpinājās Covid-19 pandēmija un uzņēmējdarbību bremzēja dažādi ierobežojošie pasākumi, jauno uzņēmumu skaits pērn ir palielinājies. "Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēti 9 tūkstoši 227 jauni uzņēmumi, kas ir par 288 vairāk nekā gadu iepriekš. Straujākais jauno uzņēmumu skaita kāpums bija Augšdaugavas novadā. Tas ir dubultojies, salīdzinot ar gadu iepriekš. Pērn tieši Augšdaugavas novadu par savu uzņēmējdarbības vietu izvēlējās 102 uzņēmīgi iedzīvotāji. Šobrīd Augšdaugavas novads ir viena no tām septiņām pašvaldībām Latvijā, kurām pērnā gada bilance noslēgusies ar pozitīvu rādītāju, jauno uzņēmumu bijis gandrīz uz pusi vairāk nekā likvidēto.

Laikā, kad daudzas  uzņēmējdarbības jomas kovidkrīze ir ietekmējusi negatīvi, Salacgrīvas ostā aizvadīto gadu vērtē pozitīvi, jo pērn pārkrauts gandrīz par 40% vairāk kravu nekā 2020. gadā. Ostā to saista ar apritē ienākušo atbalsta finansējumu uzņēmējdarbībai. Kravas, kas ceļo no Salacgrīvas, pamatā ir koksne, kūdra, šķelda un celtniecības materiāli, tātad vietējie resursi. Latvijā ir septiņas mazās ostas un, kā vērtē Mazo ostu asociācija, tad arī citām ostām aizvadītais gads nav bijis slikts.

Turpinām ziņas

Pirms vairāk nekā 30 gadiem Talsu novada Kaltenē tapa vērienīgākā zivju audzētava visā Padomju Savienībā. Toreiz vairāku iemeslu dēļ projekts Rīgas jūras līča piekrastē neizdevās. Šobrīd SIA «Gamma-Rent» jeb «DIV’ ZIV’» iespaidīgā izmēra ēkā mēģina zivju audzētavu reanimēt, un viņu mērķis ir arī pierādīt, ka audzētavā var atdzimt vēsturiskā Baltijas lašu zivju šķirne. Padomju laikos šeit lielākais zivju daudzums bija 200 tonnu gadā, zivis audzēja arī jūras dārzos un Valdemārpilī bija mazuļu audzētava.  Šobrīd «DIV’ ZIV’» ir vienīgā audzētava Latvijā, kur zivis aug īpaši tīrā — no dziļurbuma nākušā — sāls ūdenī. Šeit tiek audzētas varavīksnes foreles. Brīvajā laikā audzētava strādā arī pie vēsturiskās Baltijas lašu zivju šķirnes atdzimšanas, kuru veikalu plauktos vairs neatrast. Šobrīd baseinā ir 400 laši.

Pagājušajā gadā uzsākta Sabiedrības integrācijas fonda īstenotā valsts programma “Ģimenei draudzīga darbavieta”, un gada nogalē ģimenei draudzīgo uzņēmumu statusu ieguvuši vēl 25 uzņēmumi, viņu vidū arī divi no Aizkraukles novada – Pļaviņu vidusskola un sociālās aprūpes centrs “Ziedugravas” Skrīveros. Sabiedrības integrācijas fonda iniciatīvas “Ģimenei draudzīga darbavieta” mērķis ir godināt ģimenēm draudzīgākos darba devējus, kā arī veicināt darba vides attīstību Latvijā.

Uzstādot deviņus informatīvos stendus Rundāles, Svitenes un Viesturu pagasta kapsētās, turpinās kapsētu digitalizācijas projekts Rundāles apvienībā. Pērnā gada nogalē tika izvietoti deviņi informatīvie stendi pie kapsētu ieejām, viens stends jau tika izstrādāts iepriekš. Līdz ar to informatīvie stendi ir pie desmit kapsētām. Rundāles apvienības pārvaldes vadītājs Aigars Sietiņš atklāj, ka pārrobežu projektā kapsētas digitalizētas, izveidots to digitālais makets. Rundāles novads šajā projektā sadarbojas ar Biržai Lietuvā.

Un vēl

Šīs nedēļas sākumā Ventspils iedzīvotāja Līna Siliņa svinēja īpašu jubileju – 100 gadus. Šajā dienā gaviļnieci sveica Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Līna Siliņa kopā ar ziediem, torti un apsveikumu kartīti saņēma arī Ventspils valstspilsētas domes pabalstu 570 eiro, kurš tiek piešķirts visiem 100 gadu vecumu sasniegušiem ventspilniekiem. Līna Siliņa saņēmusi arī apsveikuma kartiņu no valsts prezidenta Egila Levita. Tāpat arī Ventspils iedzīvotāji, kuri ir sasnieguši 100 un vairāk gadu vecumu un, kuru pensijas apmērs mēnesī nepārsniedz 400 eiro no šī gada ik mēnesi saņems pašvaldības pabalstu pēc nodokļu nomaksas – 43 eiro apmērā.

Atstājiet komentāru