2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Radio1 Aknīstes novada ziņas 2021.gada 19.janvārī

Radio1 Aknīstes novada ziņas 2021.gada 19.janvārī

Radio1 Aknīstes novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

2021. gadā aktivitātes Aknīstē notiks "Aknīstei Latvijas sastāvā – 100" zīmē. Tāpēc radošā procesā tapis tēmturis - Aknīstes svētku logo. To idejiski veidoja Eva Joča, Santa Šmite, Līga Jaujeniece un Lāsma Prande. Ideju rezultātus apkopoja un mākslinieciski noformēja Līga Kate Trukšāne. Ar svētku logo var iepazīties Aknīstes novada pašvaldības tīmekļa vietnē.
2018.gadā Latvijā plaši tika atzīmēta 100 gadu jubileja kopš Latvijas Republikas proklamēšanas 1918.gada 18.novembrī, Rīgā, Latvijas Nacionālajā teātrī. Aknīste uz šīm svinībām varēja raudzīties divējādi – tie, kas dzīvo “lejas” Aknīstē, tie varēja svinēt kopā; savukārt tie, kas dzīvo “augšas” Aknīstē – tie gaidīt savu kārtu svinībām. Šogad ir pienācis laiks, kad arī “augšas” Aknīstei ir 100 gadu jubileja kopš tā ir piederīga Latvijas valstij.

Peripetijas ap Aknīstes robežjautājumu senatnē ir plašas un šobrīd joprojām neizšķetinātas, droši zināms vien fakts, ka 1921.gadā Aknīste pilnībā pievienota Latvijas teritorijai. Pirms tam starp Lietuvu un Latviju notika karstas debates par Latvijas dienvidu un Lietuvas ziemeļu robežas līniju – Latvija pieprasīja Mažeiķu dzelzceļa staciju un dzelzceļa posmu tagadējās Lietuvas teritorijā, lai nepārtrauktu dzelzceļa satiksmi starp Liepāju un Rīgu, savukārt Lietuvas vēlmes bija krietni vien lielākas – tā vēlējās sev pievienot Palangas apgabalu, teritoriju austrumos no Bauskas, Aknīsti un visu Ilūkstes apriņķi. 

1920.gada 18.janvārī Jelgavā sākās sarunas par abu pušu pretenzijām, sarunas beidzās ar to, ka sarunām rezultāta nebija – puses nespēja piekāpties viena otrai. Pēc mēneša sarunas bija pavirzījušās soli uz priekšu – vienīgi puses vēl nespēja vienoties par Palangas un Ilūkstes likteni. 1920.gada pavasarī spraigo diskusiju nomierināšanai tika pieaicināts skotu profesors Simpsons, kas izveidoja komisiju.  Pasākums rezultējās ar to, ka 1921.gada 21.martā komisija paziņoja, ka Lietuvai tiek piešķirta Palangas teritorija un zemes gabals Sventājas upes ziemeļos, arī Mažeiķu teritorija tika atstāta Lietuvai; Latvija saņēma dažādas teritorijas bijušās Kurzemes guberņas dienviddaļā, tajā skaitā – Aknīsti no bijušās Kauņas guberņas. 

Aknīste kā apdzīvota vieta rakstos minēta jau 1298.gadā – tomēr dažādos laikmetu griežos tai ir dažādi klājies: mainījušies īpašnieki, mainījusies piederība kādai administratīvajai teritorijai. 2028.gadā svinēs Aknīstes 730 gadadienu kopš tā minēta rakstos; bet šogad svinēs Aknīstes 100-gadi kā tā pieder Latvijas teritorijai!

Un vēl

Iesākot pasākumu ciklu "Aknīstei Latvijas sastāvā – 100", Aknīstes novada domes logos skatāma Jēkabpils mākslas skolas Aknīstes filiāles skolēnu darbi, kuros attēlota Aknīste. Novada iedzīvotāji aicināti aplūkot izstādi, ievērojot Covid-19 drošības pasākumus.

Atstājiet komentāru