2024.gada 16. jūnijs

Justīne, Juta

Preiļu novadā viesojās Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis

Preiļu novadā viesojās Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis

17. maijā Preiļu novadā reģionālā vizītē viesojās Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis, informē Preiļu novada pašvaldības 
sabiedrisko attiecību speciālists Elgars Stupāns 

 Vizītes laikā ministrs tikās ar Preiļu novada domes, pašvaldības pārstāvjiem un SIA “PREIĻU SAIMNIEKS” valdes priekšsēdētāju Grigoriju Semjonovu, lai aizvadītu diskusiju par klimata un enerģētikas nozaru aktualitātēm, tostarp siltumenerģijas ražošanu, kā arī par atjaunojamo enerģijas resursu ražošanas attīstību Preiļu novadā.

Tikšanās laikā Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns iepazīstināja ministru ar Preiļu novada statistikas datiem un prioritātēm ilgtermiņa attīstībai, savukārt pašvaldības Attīstības, investīciju un inženiertehniskās daļas vecākā projekta vadītāja Imelda Vutnāne-Kojāne informēja par īstenotajiem un paredzētajiem energoefektivitātes veicināšanas darbiem Preiļu novadā.

Ministrs Kaspars Melnis vizītes ietvaros iepazīstināja klātesošos ar aktuālajām un plānotajām atbalsta programmām, piemēram, elektroauto, hibrīdauto iegādei, elektroauto uzlādes infrastruktūras izveidei, viedās pilsētvides tehnoloģiju uzstādīšanai, kā arī jaunu siltumenerģijas pieslēgumu izbūvei, lai pie esošas centralizētās siltumapgādes sistēmas pievienotu jaunus objektus.

Līdz ar atjaunīgo energoresursu aktīvāku izmantošanu un zaļo tehnoloģiju ienākšanu tirgū, vienlīdz būtiski ir iesaistīt un uzklausīt jauniešus ar idejām par to, kā viņi redz Latvijas nākotni. Vizītes ietvaros ministrs tikās ar Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas audzēkņiem, lai kopīgi apspriestu aktualitātes klimata un enerģētikas politikā, veicinot jauniešu interesi un informētību par nozares aktualitātēm un nozīmīgumu.

Dienas otrajā pusē ministrs viesojās arī Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolā, kur uzlabota ēkas energoefektivitāte, uzstādot siltumnoturīgus logus un ārdurvis, kā arī veicot ēkas siltummezgla modernizācijas darbus. Skolas primārais ēkas siltumenerģijas avots ir siltumsūknis, papildus enerģiju saražo no atjaunīgo energoresursu ražošanas iekārtām - saules paneļiem.

Noslēdzot savu vizīti Preiļu novadā, K. Melnis apmeklēja A/S “Preiļu siers”. Tikšanās laikā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts iepazīstināja ministru ar vietu, kur paredzēta biogāzes ražotnes izbūve. Šī iecere arī atbalsta Latvijas valsts kopējo virzību uz energoneatkarību.

Atstājiet komentāru