2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Preiļu muižas kompleksa un parka izzināšana iekļauta programmas “Latvijas skolas soma” kultūras norišu sarakstā

Preiļu muižas kompleksa un parka izzināšana iekļauta programmas “Latvijas skolas soma” kultūras norišu sarakstā

Preiļu muižas kompleksa un parka izzināšana iekļauta programmas “Latvijas skolas soma” kultūras norišu sarakstā, portālu Radio1.lv informēja Preiļu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Elgars Stupāns.

Viņš norāda, ka kultūrizglītības programma “Latvijas skolas soma” ikvienam Latvijas skolēnam pamata un vidējās izglītības posmā, t. sk., profesionālās izglītības sistēmā, nodrošina valsts apmaksātu iespēju regulāri iepazīt Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes (mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā), sasaistot tās ar mācību un audzināšanas darbu.

Programmas kultūras norišu sarakstā tikusi iekļauta Preiļu muižas kompleksa un parka izzināšana. Skolēniem tiek piedāvāts ieskats Preiļu muižas kompleksa un parka apbūvju attīstības vēsturē, kā arī vēsturiskās ekspozīcijas “GODĪBA. ATSPULGI. PASPĒLE.” iepazīšana. Skolēni kopā ar pils speciālistu izzina Preiļu pils būvniecības stāstu un to, kā gadu laikā pils izmantota dažādām sabiedrības vajadzībām.

Preiļu muižas kompleksā ietilpst: pils, kapela, stallis, vārti, vārtsarga namiņš un parks, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Līdz mūsdienām saglabājušos romantiskā ainavu dārza veidolu Preiļu parks ieguva 19. gadsimta vidū. Savukārt Preiļu pils ir Latgales 19. gadsimta historisma laika muižu arhitektūras paraugs.
Pils Rietumu torņa 1. stāvā skolēniem piedāvāts pieredzēt dažādiem sajūtu efektiem piepildītu, interaktīvu izstādi par Latgales amatniecību. Interaktīvajā izstādē iespējams izzināt kādu no 12 stāstiem par Preiļu novada un Latgales amatniekiem. Ekspozīcija veidota, balstoties mūsdienu tehnoloģijās, videomateriālā attēloto savienojot ar reālo vidi.

Saziņai: Preiļu novada Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja Zane Praņevska (e-pasta adrese tic@preili.lv, tālr. nr. 29100689).

Atstājiet komentāru