2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Nosaka striktus ierobežojumus dalībai svētkos Aglonā

Nosaka striktus ierobežojumus dalībai svētkos Aglonā

Lai šogad piedalītos Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku dievkalpojumos 14. augustā pulksten 19 un 15. augustā pulksten 12 uz tiem būs obligāta iepriekšēja pieteikšanās savā katoļu draudzē, tādējādi nodrošinot dalību dievkalpojumā ne vairāk kā 3 000 cilvēkiem katrā, ieskaitot garīgo un kalpojošo personālu un atbildīgos dienestus, informē Tieslietu ministrijā (TM).

Citiem šo svētku dievkalpojumiem iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama, tomēr TM norāda, ka tajos atļautais cilvēku skaits būs ne vairāk kā 400 cilvēki, gan izņemot 15. augusta dievkalpojumu pulksten 7, kurā būs atļauts piedalīties ne vairāk kā 500 cilvēkiem.

TM uzsver, ka, sasniedzot atļauto apmeklētāju skaitu, citi apmeklētāji dievkalpojumos netiks ielaisti. Apmeklētāju uzturēšanās Sakrālajā laukumā tiks nodrošināta sadalītos sektoros, lai nodrošinātu distanci starp cilvēkiem.

Cilvēku plūsmas regulāciju gan pirms dievkalpojumiem, gan to laikā un pēc dievkalpojumiem, kā arī sabiedriskās drošības un epidemioloģisko prasību ievērošanu un kontroli, sevišķi pastiprināti nodrošinās Zemessardzes un Valsts policijas pārstāvji.

TM akcentē, ka iepriekšēja naktsmītņu pieteikšana ir obligāta, ņemot vērā, ka šogad, lai ievērotu epidemioloģiskos drošības pasākumus, naktsmītnes tiks nodrošinātas ne vairāk kā 500 ticīgajiem.

Ņemot vērā minēto, ticīgos, kas Aglonā vēlēsies palikt pa nakti, TM aicina sazināties ar Aglonas Bazilikas draudzi par iespējām palikt baznīcas telpās.

TM vērš uzmanību, ka šogad Aglonas bazilikas teritorijā nenotiks tirdzniecība un netiks piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi, kā tas noticis iepriekš.

Savukārt svētavots būs norobežots, un atradīsies ārpus svētkus norises teritorijas.

Ministrijā uzsver, ka precīzāka informācija par dievkalpojumiem un pieteikšanās iespējām vēl sekos. TM atzīmē, ka mainoties epidemioloģiskajai situācijai var tikt pieņemti citi lēmumi.

TM atgādina, ka ikviens, kuram ir elpceļu infekcijas slimības simptomi vai kurš šaubās par savu veselības stāvokli, ir aicināts palikt mājās un piedalīties dievkalpojumos attālināti, tādējādi rūpējoties par sevi un citiem.

Tāpat TM arī vērš uzmanību, ka personas, kam diagnosticēta Covid-19 saslimšana un noteikta izolācija, Covid-19 kontaktpersonas, kurām ir pienākums ievērot mājas karantīnu un personas, kuras ir ieradušās no valstīm no kurām ir pienākums ievēro pašiozolāciju, nedrīkst apmeklēt Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku pasākumus un atrasties sabiedriskās vietās.

Svētku dalībnieki tiek aicināti ņemt vērā, ka droša svētku norise ir atkarīga no katra svētku dalībnieka, tādēļ ikvienam ir jāievēro valstī noteiktie un svētku organizatoru noteiktie piesardzības pasākumi, tai skaitā ievēro divu metru distances, nav jādrūzmējas, jāizvairās no koplietošanas priekšmetu lietošanas, kā arī jāievēro roku un respiratoro higiēna.

Tāpat TM aicina ikvienu, kuram ir vismazākās aizdomas par iespējamu inficēšanos ar jauno koronavīrusu nekavējoties pieteikties Covid-19 laboratoriskai testēšanai, zvanot pa tālruni 8303.

Ministrijā atgādina, ka, sagatavojoties Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem, 17. jūlijā Aglonā norisinājās Aglonas rīcības komitejas izbraukuma sēde, kurā piedalījās Ekonomikas ministrijas, TM, Veselības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Aglonas novada pašvaldības, Latgales plānošanas reģiona, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Slimību profilakses un kontroles dienesta, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, VAS "Latvijas Valsts ceļi", Veselības inspekcijas, Zemessardzes, kā arī Latvijas Romas katoļu baznīcas pārstāvji.

TM akcentē, ka saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma un Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma deleģējumu Ministru kabinets ir noteicis epidemioloģiskās drošības pasākumus, kas nosaka pulcēšanās prasības un ierobežojumus, kuri būs spēkā arī svētku laikā.

TM arī uzsver, ka efektīvs līdzeklis Covid-19 izplatības ierobežošanai ir arī Latvijā pieejamā mobilā aplikācija kontaktpersonu noteikšanai un informēšanai "Apturi Covid". Lietotnes izmatošana dod iespēju cilvēkiem operatīvi uzzināt, ka viņi bijuši ciešā kontaktā ar inficētu personu un pēc iespējas ātrāk pieņemt lēmumu par laboratorisko izmeklēšanu un pašizolēšanos, kā arī iegūt rekomendācijas un informāciju tālākai rīcībai. Tādēļ aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju pievienoties šai mobilajai lietotnei.

Jau vēstīts, ka Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs iepriekš atzina, ka Aglonas bazilikas Sakrālajā laukumā iespējams uzņemt ap 200 000 cilvēku, parasti uz šiem svētkiem augusta vidū tur pulcējas ap 50 000 dalībnieku.

Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas no Latvijas un citām valstīm.

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki ir vissenākie Jaunavai Marijai veltītie svētki. Austrumu baznīcā šos svētkus svinēja jau ap 450. gadu, bet Francijā tie tika svinēti jau 6. gadsimtā. Latvijas teritorijā šo tradīciju aizsāka dominikāņu mūku ordenis, kas 1700. gadā uzbūvēja tagadējās Aglonas bazilikas priekšteci – koka dievnamu – un sāka īpašā veidā godināt dievmāti.

Aglonas bazilika jau sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām svētvietām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Aglonā pulcējas garīgā ceļa meklējumos esoši cilvēki no daudzām pasaules valstīm.

Šie svētki katru gadu pulcē tūkstošiem katoļu un citu konfesiju ticīgo. Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki atzīti par valsts nozīmes pasākumu, kam tiek piešķirti līdzekļi arī no valsts budžeta.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru