2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Kokneses novadā notiks zemessardzes amfībiju apkalpes mācības

Kokneses novadā notiks zemessardzes amfībiju apkalpes mācības

Zemessargi regulāri trenē prasmes pārvarēt atklātas ūdenstilpes ar amfībijām. Mācības peldošo transportieru apkalpē tiek rīkotas ne retāk kā reizi gadā. No 10. līdz 11. jūlijam Kokneses novada Auliciemā notiks peldošo transportieru jeb amfībiju operatoru kvalifikācijas uzturēšanas mācības. Mācības organizē Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. inženiertehniskā bataljona Tiltlicēju rota, un to laikā amfībijas pārvietosies pa Daugavas upi un tās krasta teritoriju. 

Militārām vajadzībām domātie peldošie transportieri jeb amfībijas Latvijā ir tikai Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. inženiertehniskā bataljona rīcībā. Kokneses novada Auliciemā bataljona zemessargi atsvaidzināja amfībiju apkalpes prasmes.

Mācību mērķis ir praktiski iepazīt amfībijas vadīšanas atšķirības ūdenī un uz sauszemes, kā arī uzturēt peldošā transportiera apkalpes kvalifikāciju.

Aicina iedzīvotājus nesatraukties, redzot mācību nolūkā pārvietojamies militāro transportu, zemessargus un karavīrus formas tērpos. Mācību laikā netiks lietoti ieroči, radīts troksnis un ierobežota iedzīvotāju pārvietošanās.

Amfībijas pašmasa ir 17 tonnas, bet tā spēj transportēt līdz pat 10 tonnām smagu tehniku. Kājnieku skaits, ko tā spēj pārvietot, ir līdz 72. Mācību laikā tika pārbaudītas iemaņas pārvest pāri Daugavai kravas automašīnu.

Peldošā transportiera vadība ir ļoti atbildīgs darbs. Jebkurā brīdī jābūt gatavam, ka var noslāpt akumulatori. Rīcībai šādā situācijā jābūt nekavējoties, un tas ir viens no aspektiem, kam mācībās tiek pievērsta īpaša uzmanība.

Zemessardzes 54. inženiertehniskais bataljons turpmāk cer šādas mācības organizēt biežāk nekā reizi gadā, lai tehnika ilgstoši nestāvētu bez darba un lai zemessargiem būtu iespēja vēl vairāk pilnveidot amfībiju apkalpes iemaņas.

Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona galvenie uzdevumi ir sniegt inženiertehnisko atbalstu bruņoto spēku vienībām, neitralizēt un iznīcināt sprādzienbīstamus priekšmetus Latvijas teritorijā un starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās, atbalstīt dabas stihiju vai tehnogēno katastrofu seku likvidēšanu, kā arī veikt citus ar valsts aizsardzību saistītus uzdevumus.

Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona atbildības teritorijā ir Ogres, Ķeguma, Lielvārdes, Ērgļu un Mālpils novadi. Bataljona komandieris kopš 2017. gada ir pulkvežleitnants Ainārs Rauza.

Foto: sargs.lv

Atstājiet komentāru