2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Aizkraukles pagastā, Muldakmens apkārtnē, manīts lācis

Aizkraukles pagastā, Muldakmens apkārtnē, manīts lācis

Aizkraukles novada pašvaldība svētdien, 19. aprīlī, saņēma informāciju, ka Muldakmens apkārtnes mežos manīts lācis. Ķepaini fiksējušas mežā izvietotās mednieku kameras. Reaģējot uz šo ziņu, pašvaldība sazinājās ar speciālistiem, lai noskaidrotu, kā rīkoties situācijā, kad mežā sastopies ar šo dzīvnieku, liecina publicētā informācijha pašvaldības mājaslapā www.aizkraukle.lv.

Kā Aizkraukles novada pašvaldībai stāsta Muldakmens apkaimes iedzīvotājs, kurš vēlējās neatklāt savu personību, tad lāci tuvējā mežā izvietotā kamera fiksējusi 18. aprīļa vakarā ap pulksten 21, bet līdz šim tas tur nav ticis manīts. Tāpat viņš piebilst: “Šis ir labs atgādinājums tiem, kas tuvējā apkārtnē brauc pēc lakšiem (savvaļas ķiplokiem). Tātad šos sarkanajā grāmatā ievietotos augus aizsargā ne tikai likums, bet arī pinkainis, kuram savvaļas ķiploki ir liels gardums.”

Līgatnes dabas taku “lāču mammu”, zvērkope Velga Vītola skaidro: “Latvijā lāči ir sastopami aizvien vairāk, tā kā nekāds retums tas nav. Igaunijā, kur lāči ir simtos, nekad nav konstatēts gadījums, kad lācis būtu uzbrucis cilvēkam. Bīstams, protams, būs slims vai sašauts zvērs.”

“Lāči ir ļoti uzmanīgi dzīvnieki, kas parasti pirmie pamana cilvēku un pirmie dodas prom. Ja lācis skatās uz cilvēku, nedrīkst bēgt un skatīties lācim acīs, jo tas var dzīvnieku satracināt. Vēlams lēnām doties prom, paturot dzīvnieku acīs, skaļi runājoties ar ceļa biedriem, lāci vai pašam ar sevi (var svilpot, dziedāt). Jāuzmanās, lai cilvēks nenonāktu starp lāču māti un mazuli, jo šāda situācija var provocēt mātes uzbrukumu,” stāsta Dabas aizsardzības pārvalde speciālisti. “Atcerieties, lācis ir tikpat pārsteigts par satikšanos un nobijies kā jūs. Viņa galvenā doma noteikti ir – vai es paspēšu aizbēgt “pa kluso” vai tomēr būs jāaizstāvas? Nekādā gadījumā nebarojiet lāci – normāls un vesels dzīvnieks no cilvēka bēg. Nekādā gadījumā nemēģiniet tuvoties lāčiem – atbilstīgi meža likumiem tie  uzskata, ka viņiem ir tiesības uzbrukt jebkuram, kas apdraud viņus vai viņu mazuli.”

Pašvaldība aicina būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā nedoties ķepaini meklēt vai bildēt, taču, ja gadās sastapties ar lielajiem meža dzīvniekiem ievērot visus drošības pasākumus!

Avots: aizkraukle.lv

Atstājiet komentāru