2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Titulu "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2019" ieguvis Līvānu novads

Titulu "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2019" ieguvis Līvānu novads

Konkursa "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2019" galveno balvu un titulu šogad ieguvusi Līvānu novada pašvaldība, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Reģionālās politikas departamenta vecākā eksperte Ilze Vārpiņa.

Līvānu novada pašvaldība kā konkursa uzvarētājs iegūst 25 000 eiro naudas balvu.

Savukārt titulu plānošanas reģionu pašvaldību grupā ieguvušas Ludzas, Iecavas, Grobiņas, Ādažu un Smiltenes novadu pašvaldības. Katra no šīm pašvaldībām no VARAM saņems 15 000 eiro naudas balvu.

Ventspils pašvaldībai piešķirts diploms "Par plašāko piedāvājumu ģimenēm kultūrā un zinātnē, pieejamību modernākajām IT", bet Stopiņu novada pašvaldībai - diploms "Par piederības sajūtas veicināšanu novadā". Nominācijā "Par pakalpojumu pieejamību tuvāk dzīvesvietai" uzslavas saņēma Krustpils novada pašvaldība, bet Cēsu novada pašvaldība VARAM atzinību saņēmusi par atbalstošu sadarbību ar ģimeņu organizācijām.

Bauskas novadam pasniegts diploms "Pašvaldība ar lielāko izaugsmi", Baldones novada pašvaldībai - "Par aktīvāko iedzīvotāju balsojumu Rīgas plānošanas reģionā". Savukārt Priekuļu novada pašvaldība godalgota par iniciatīvu un iesaisti konkursā.

Arī šo nomināciju ieguvēji no VARAM saņems naudas balvas 2000 līdz 6000 eiro apmērā.

Piešķirtās naudas balva pašvaldībām būs jāizmanto ģimenēm ar bērniem atbalsta pasākumu un pakalpojumu nodrošināšanai vai ģimenēm ar bērniem piemērotas vides veidošanai 2020.gadā.

Dažādas balvas piešķīra arī konkursa atbalstītāji.

Vārpiņa skaidroja, ka šogad konkurss noritēja trešo gadu pēc kārtas. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, pašvaldības konkurēja sadalījumā pa plānošanas reģioniem, līdz ar to laureātu skaits, tāpat kā balvu fonds 2019.gada konkursam, krietni pieauga, sasniedzot 132 000 eiro. 

Konkurss norisinājās trīs kārtās. Lielāku punktu skaitu varēja saņemt tās pašvaldības, kas aizpildīja pieteikuma anketu un aktīvi piedalījās konkursa informatīvajā kampaņā. Konkursā tika vērtētas visas Latvijas pašvaldības, to salīdzināšanai tika ņemta vērā gan pieejamā informācija par pašvaldībām, gan to iesniegtā informācija - statistikas dati, demogrāfiskie rādītāji, pakalpojumu skaits un atbalsts, ko pašvaldības sniedz ģimenēm ar bērniem, kā arī iedzīvotāju balsojuma rezultāti, kuri atspoguļoja arī balsotāju viedokli par pašvaldībām. Otrajā kārtā tika 25 pašvaldības, trešajā kārtā desmit pašvaldības. Tās konkursa vērtēšanas komisija apmeklēja klātienē, lai personīgi pārliecinātos par pašvaldību rūpēm par ģimenēm ar bērniem. 

"Katrai no pašvaldībām bija iespēja izcelt labākos piemērus, kā tās spēj piesaistīt novadam iedzīvotājus, uzlabot tiem dzīves kvalitāti, piedāvāt atbalstu dažādās dzīves jomās un situācijās. Šā gada uzvarētāju titulu ieguvušās pašvaldības ir labs piemērs, kā rūpēties par ģimenēm, sākot no brīža, kad tiek noslēgta laulība un piedzimst bērniņš," komentēja VARAM pārstāve.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) komentēja, ka dalība konkursā ir lieliska iespēja arī iedzīvotājiem novērtēt pašvaldības centienus un tās darbu, parādot virzienu, uz kuru tiekties nākotnē. 

"Arī šogad pašvaldības spēja pārsteigt konkursa vērtēšanas komisiju, pierādot, ka ģimenēm draudzīgas ir tās pašvaldības, kurās vietējā kopiena ir ieinteresēta dzīvot labāk, un to pierāda iedzīvotāju, uzņēmēju un pašvaldības veiksmīga sadarbība, kāda tā ir Līvānu novadā," paauda ministrs.

Atstājiet komentāru