2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Salas novads piekristu iekļauties jaunā pašvaldībā, tomēr bez Jēkabpils pilsētas

Salas novads piekristu iekļauties jaunā pašvaldībā, tomēr bez Jēkabpils pilsētas

Ja nav iespējams saglabāt esošo administratīvo vienību, Salas novada dome atbalstītu jaunu pašvaldību bijušā rajona teritorijā, tomēr bez Jēkabpils pilsētas iekļaušanas tajā, vai arī Sēlijas novada izveidi, iekļaujot tajā Aknīstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas, Ilūkstes un Viesītes novadus, informēja domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe (Salas novada vēlētāju apvienība "Vienoti mūsu novadam").

Attiecīgo lēmumu, reaģējot uz Saeimas pieprasījumu, šodien pieņēmuši domes deputāti. Vietvara lēma neatbalstīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvājumu apvienot Jēkabpils, Aknīstes, Krustpils, Salas un Viesītes novadus, kā arī Jēkabpili, paužot, ka novads var pastāvēt kā patstāvīga administratīva vienība.

Taču, ja šādas iespējas nav, dome piekristu arī piecu novadu apvienošanai, jaunajā pašvaldībā neietverot Jēkabpili. Ja arī šāds variants Saeimā netiek atbalstīts, dome lūdz veidot Sēlijas novadu, iekļaujot tajā Aknīstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas, Ilūkstes un Viesītes novadus.

"Vispār ir milzīgs brīnums, ka Saeima paprasīja mūsu viedokli," komentēja Sproģe.

Jau vēstīts, ka arī Viesītes, Jaunjelgavas un Ilūkstes novadu vietvaras atbalsta Sēlijas novada izveidi, aģentūra LETA uzzināja domē.

Par Viesītes novada apvienošanos ar Sēllijas vēsturiskajā teritorijā esošajiem novadiem kopīga novada izveidošanai aizvadītajā domes sēdē nobalsoja visi klātesošie deputāti.

Savu lēmumu dome pamato ar to, ka "reformas ierosināšanas, līdzšinējās sagatavošanas un galīgā rezultāta noteikšanā likumdošanā Ministru kabinets sabiedrībai nav sniedzis pārskatu un saprotamu skaidrojumu par to, kā reforma ietekmēs pašvaldības iedzīvotājus un uzņēmējdarbību". Pēc deputātu domām, valdība nav sniegusi informāciju par finansiālo un sociālo ietekmi uz novada teritoriju ekonomiku un iedzīvotājiem.

Jaunjelgavas novada dome deputāti atbalstījuši ieceri veidot Sēlijas novadu, tajā ietverot Sēlijas novadu apvienības biedrus. Domes lēmums paredz saglabāt novadu kā atsevišķu administratīvi teritoriālo vienību, taču, ja tas nav iespējams, veidot Sēlijas novadu, apvienojot Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadus.

Līdzīgu lēmumu jau pieņēmusi Ilūkstes novada dome. Deputāti lēma saglabāt Ilūkstes novadu, ko administratīvi teritoriālās reformas rezultātā plānots pievienot Daugavpils novadam, kā patstāvīgu administratīvo teritoriju tā pašreizējās robežās.

Taču, ja tas nav iespējams, mainot novadu veidošanas kritērijus, dome vēlētos paplašināt Ilūkstes novadu tā vēsturiskajās robežās, pievienojot Ilūkstes novadu Aknīstes novadam un Jēkabpils novada Rubenes un Dunavas pagastiem.

Ja nav iespējams atjaunot vēsturisko Ilūkstes novadu, dome atbalstītu arī Ilūkstes novada apvienošanu ar Aknīstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadu, veidojot vienotu kultūrvēsturisku Sēlijas novadu.

Tāpat, ņemot vērā Sēlijas novadu apvienības pašvaldību izteiktos viedokļus un kongresos pieņemtos lēmumus, dome pieprasa izveidot Sēlijas plānošanas reģionu ar centru Jēkabpilī.

Ziņots arī, ka VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 39.

VARAM piedāvājusi apvienot Jēkabpils, Aknīstes, Krustpils, Salas un Viesītes novadus, kā arī Jēkabpils pilsētu, reformas rezultātā veidojot vienu administratīvo teritoriju. Savukārt Ilūkstes novads tiktu apvienots ar Daugavpils novadu.

Savukārt Neretas, Aizkraukles, Jaunjelgavas, Kokneses, Pļaviņu un Skrīveru novadus plānots apvienot jaunizveidotajā Aizkraukles novadā.

Atstājiet komentāru