2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Viesītē notiks otrā Latvijas pagastu Vietvārdu diena

Viesītē notiks otrā Latvijas pagastu Vietvārdu diena

2019. gada 18. oktobrī Paula Stradiņa skolā notiks Vietvārdu diena, ko rīko Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts sadarbībā ar muzeju “Sēlija” un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru.

Lai apzinātu vietvārdu daudzveidību un to nozīmi visā Latvijā, Latvijas Universitātes (LU) Latviešu valodas jau otro gadu kādā no Latvijas pagastiem rīko Vietvārdu dienu. Pirmā šāda diena tika svinēta pērn Valkas novada Turnā, bet šogad tā tiks atzīmēta Sēlijas sirdī Viesītē.

2017. gadā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar LU Latviešu valodas institūtu un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru atklāja “Vietvārdu talku” un atvēra vietvārdu reģistrēšanas vietni www.vietvardi.lv. Akcijas laikā no 23. februāra līdz 30. septembrim tika reģistrēti 4397 mazzināmi Latvijas vietvārdi, kas, pēc pētnieku domām, ir liels skaitlis. “Talcinieku savāktie 4397 vietvārdi ir izcils rezultāts, jo šis skaits atbilst diviem ražīgiem pagasta pētnieka mūžiem jeb desmit vietvārdu vākšanas ekspedīcijām. Starp tiem ir arī āru vārdi (lauku, pļavu, mežu, strautu, pat bedru un akmeņu nosaukumi), kas līdz šim nav reģistrēti un kuru mūžs parasti ilgst vien aptuveni piecdesmit gadu,” stāsta viena no Vietvārdu dienas organizētājām, Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta direktores vietniece Sanda Rapa.

Vietvārdi saņemti no visiem kultūrvēsturiskajiem Latvijas novadiem, taču joprojām ir vietas, kuras kartē palikušas tukšas. Mazāk vietvārdu iesūtīts tieši no Latgales un Sēlijas. Pagaidām Viesītē, Ritē, Sēlpilī un Neretā reģistrēts tikai 1 vietvārds, bet, piemēram, no Saukas, Elkšņiem vai Zasas nav iesūtīts neviens To iecerēts mainīt, ik gadu Vietvārdu dienu rīkojot kādā citā Latvijas novadā.

Šogad Vietvārdu dienas laikā pētnieki dosies ekspedīcijā pa Viesītes apkārtni, uzrunājot vietējos iedzīvotājus un meklējot jaunus vietvārdus. Pulksten 13.00 ikviens interesents aicināts uz Paula Stradiņa skolu, kurā valodnieki iepazīstinās ar Viesītes un Saukas apkārtnes vietvārdiem, kas glabājas institūta kartotēkās. Savukārt Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Toponīmikas laboratorijas pārstāvji runās par vietvārdiem Latvijas kartēs, Vietvārdu datubāzē u. c. Pasākuma laikā dalībniekiem būs arī iespēja izspēlēt aizraujošu Latvijas vietvārdu viktorīnu. Ieeja bez maksas!

Viesītes muzeja “Sēlija” nodaļa Paula Stradiņa skola atrodas Viesītē, Peldu ielā 2. Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Materiāli informatīvos nolūkos var tikt publicēti informatīvos izdevumos vai sociālajos tīklos.

Sagatavoja Jānis Dzimtais
Viesītes muzeja „Sēlija” izglītojošā darba 
un darba ar apmeklētājiem speciālists

Atstājiet komentāru