2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils novada bāriņtiesas vadītāja pirms ministru rosinātās reformas ieviešanas vēlas papildu izpēti

Jēkabpils novada bāriņtiesas vadītāja pirms ministru rosinātās reformas ieviešanas vēlas papildu izpēti

Pirms apjomīgas reformas, bāriņtiesu funkcijas nododot valstij, ir jāveic padziļināta analīze, piesaistot plašu speciālistu loku, komentējot ieceri mainīt bāriņtiesu pakļautību, aģentūrai LETA pauda Jēkabpils novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Ina Gusāre.

Bāriņtiesas vadītāja klāstīja, ka jebkuras reformas mērķim, tāpat kā bāriņtiesu darbam, jābūt pakļautam bērnu interešu aizstāvībai.

"Lai veiktu jebkuru apjomīgu reformu, un šī ir apjomīga reforma, jāizvērtē visi plusi un mīnusi, kādi ieguvumi būs no reformas, kā atrisinās pamatproblēmu, un tai noteikti jāstrādā bērnu interesēs," pauda Gusāre, pēc kuras domām izpētē būtu jāiesaistās Labklājības ministrijas, pašvaldību, bāriņtiesu, sociālu dienestu speciālistiem, kuriem ir jārealizē bērnu tiesības.

Pašlaik gan viņa neredzot, ka šāda analīze būtu veikta, un viņai grūti komentēt izmaiņu ieguvumus un mīnusus.

Turklāt, pēc Gusāres paustā, nedrīkst arī vispārināt bāriņtiesu problēmas. "Ja kaut kur konstatēts pārkāpums, tas ir jāizvērtē, varbūt kāds konkrēts darbinieks noteiktās prasības neizpildīja. Ja kaut kur ir problēma, tas nenozīmē, ka visas bāriņtiesas ir sliktas, nedrīkst situācijas vispārināt, jāvērtē objektīvi," komentēja novada bāriņtiesas vadītāja.

Jau vēstīts, ka iecerēts valsts pārziņā pārņemt bāriņtiesu funkcijas, kā arī veidot jaunu bērnu tiesību aizsardzības iestādi, žurnālistus informēja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Viņa norādīja, ka pašreizējais bāriņtiesu modelis kā pašvaldību institūcija nav attaisnojis uz to liktās cerības un tas nav sasniedzis izvirzītos mērķus bērnu tiesību aizsardzībā. Konstatējama valsts un pašvaldību funkciju klātbūtne vienas institūcijas ietvarā, kas traucē fokusēties uz pašu galveno - bērna interešu vislabāko aizstāvību un nodrošināšanu.

Līdz ar to viens no galvenajiem darba virzieniem, uz kuriem norādīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) un Petraviča, ir bāriņtiesu esošo funkciju analīze un pārdale pēc piekritības - valsts vai pašvaldības.

Ministri uzskata, ka nepieciešams stiprināt pašvaldību sociālos dienestus, kuru rīcībai vajadzētu būt vērstai uz to, lai savlaicīgi tiktu konstatēti riski bērna likumisko pārstāvju funkcionētspējai un sniegts kvalitatīvs atbalsts agrīnā preventīvā darba ietvarā.

Tāpat, ministru ieskatā, Latvijā bērnu tiesību aizsardzība jānodrošina vienai augsti profesionālai valsts pārvaldes iestādei, ar vairākiem reģionālajiem kontaktpunktiem, kas būtu organizēti uz reģionālās mobilitātes principiem. Katrā kontaktpunktā būtu pieejami speciālisti sadarbībai ar apkārtējo novadu valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī nevalstiskajām organizācijām.

Lai darbs pie bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveides notiktu efektīvi, nekavējoties darbu sāks arī multidisciplināra ekspertu grupa, vienojoties par konkrētu rīcības plānu un izmaiņu ieviešanas laika grafiku.

Tikmēr bāriņtiesu funkciju izvērtējumam un efektīvāko risinājumu ieviešanai jānotiek ciešā sadarbībā ar pašvaldībām. Minēto izmaiņu efektīvai veikšanai jāparedz attiecīgs pārejas periods, uzskata ministri.

Komentāri (0-1/1)

  • ha ha
    12.06.2019 18:26
    Bet protams, pie valsts negrib, jo kontrolēs, bet pašvaldības pīļu dīķī labi - dzer kapiju ar jumtiņu. Nekā nebija - jo ātrāk zem valsts, jo labāk. Nevarēs pildīt bovadu priekšnieku ķēdes suņu funkcijas un biedēt ģimenes ar izrēķināšanos, ja bildīs ko pret novadu

Atstājiet komentāru