2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Mums raksta: Par spīti trauslajam ledum, zemledus makšķernieki zvejo Pils dīķī Jēkabpilī

Mums raksta: Par spīti trauslajam ledum, zemledus makšķernieki zvejo Pils dīķī Jēkabpilī

Jēkabpiliete, kas dzīvo netālu no Pils mikrorajona Jēkabpilī novērojusi, ka par spīti brīdinājumiem nekāpt uz trauslā ledus ūdens tilpēs, zemledus makšķernieki nespēj atteikties no sava vaļasprieka un ikdienu makšķerējot Pils dīķī. Viņa jautāja vai atbildīgajiem dienestiem nebūtu jāsoda cilvēki, kas kāpj uz trauslāledus apdraudot sevi un rādot negatīvu piemēru bērniem?

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada izpilddirektoru Uldi Skreiveri un jautāja vai arī šogad tiks izdots izpilddirektora rīkojums, kas aizliedz kāpt uz pilsētas un novada ūdenstilpju ledus, kā tas bija citus gadus?

Uldis Skreivers sacīja, ka par šāda rīkojuma nepieciešamību vēl tiekot domāts.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) mudina cilvēkus nekāpt uz ledus, jo tas ir bīstami dzīvībai. Ledus kārta veidojas pakāpeniski, sākot no krasta, tāpēc tuvāk ūdenstilpes vidum ledus vēl būs nevienmērīgs un cilvēks var ielūzt. Papildus, tas ir plānāks vietās, kur ūdenskrātuvēs ietek rūpnieciskie ūdeņi, pie tiltiem un vietās, kur aug niedres, krūmi vai atrodas citi priekšmeti. Turklāt uz ledus segas sasnigušais sniegs veido mānīgu priekšstatu par to, ka ir izveidojusies bieza ledus sega.
Ja tomēr cilvēks ielūzt ledū, tad jācenšas saglabāt mieru, jāelpo pēc iespējas lēnāk un dziļāk, bet galva jātur virs ūdens. Nelaimē iekļuvušajam ir jāmēģina nolikt rokas uz ledus, uzgulties uz ledus malām ar krūtīm un izstumt sevi no ūdens. Izkļūstot no ūdens, nevajag uzreiz celties kājās, bet labāk ritināties prom no bīstamās vietas vai rāpot uz krastu pa to pašu ceļu, pa kuru atnākts.

VUGD aicina iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem un neriskēt. Šobrīd, kad ledus tikai veidojas, uz tā atrasties ir ļoti bīstami. Tāpat aicinām pieskatīt mājdzīvniekus un pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus, lai viņi neatrastos uz ledus! Savukārt, ja pamanāt, ka nelaime ir notikusi nekavējoties zvaniet 112!

Aculiecinieces foto

Komentāri (0-1/1)

  • Andris
    15.12.2023 15:53
    Ledus ir 10-15cm biezs.

Atstājiet komentāru